Lifestyle

Zašto treba prestati sa brojanjem kalorija?

Zašto treba prestati sa brojanjem kalorija?

Ponekad umesto zdrave salate, dajemo prednost čipsu ili našem omiljenom desertu.

Kada se ljudi posvete redovnim vežbama i pravilnoj ishrani, počinju da razmišljaju o brojanju kalorija. Kalorija je količina energije koju osoba primi iz hrane. Iz škole znamo da su glavni izvori kalorija: proteini, masti i ugljeni hidrati. Mnogi nutricionisti su skeptični prema broju kalorija i postoji nekoliko razloga za to.

Ako ste ikada počeli da brojite kalorije, treba da budete svesni da sve nije tako jednostavno kao što izgleda na prvi pogled. Potreban vam je kalkulator i sveska za čuvanje konstantnih beleški. Ne baš sjajna perspektiva, slažete se? Takođe govorimo o nekoliko razloga zašto je u većini slučajeva brojanje kalorija gubljenje vremena.

Dugoročno je nemoguće

Na početku će vas putovanje pod nazivom "brojanja kalorija" oduševiti i bićete odlučni. Ali vremenom, bukvalno za nekoliko nedelja ili čak dana, umorićete se od brojanja kalorija svake jabuke, mandarine ili muskatnog oraščića. Na kraju ćete se umoriti od stalne birokratije sa kalkulatorom i zapisima.

Nemojte se oslanjati na tačne brojeve

Ako pogledate nekoliko tabela kalorija, brojevi u njima će biti različiti. Činjenica je da se sadržaj kalorija u namirnicama iz različitih regiona može razlikovati, stoga će biti nerealno saznati tačan sadržaj kalorija u svim proizvodima. Pored toga je i nemoguće izmeriti svaki pojedini proizvod. Zbog toga možete zaboraviti na tačne brojeve.

Kvalitet je važan, a ne kvantitet

Brojanje kalorija i ne obraćanje pažnje na kvalitet apsorbovanih namirnica je siguran način da se izgubite u oblasti pravilne ishrane. Na primer, kolačići i orasi mogu imati istu količinu kalorija, ali će se njihov sastav dramatično razlikovati. Od oraha dobijate korisne supstance i čak gubite težinu, a kolačići se deponuju na struku i kukovima. Razlika je očigledna, zar ne?

Opsesivne i fanatične misli

Brojanje kalorija nije uvek gubljenje vremena. Ovaj metod može biti koristan onima koji žele da izgube težinu i ne znaju koliko hrane im je potrebno za normalan život tokom dana. U tom slučaju, trebalo bi da razvijete ishranu sa trenerom ili nutricionistom i računate broj kalorija koji vam je potreban.

Brojanje kalorija vas čini nesrećnim

Ponekad postoje trenuci kada želite da pojedete nekoliko komada čokolade ili kroasan, ali vas misli o kalorijama ne napuštaju i već računate koliko čučnjeva morate da uradite. Nema potrebe da krivite sebe - jednom mesečno jedite svoju omiljenu poslasticu. Ako vas brojanje kalorija čini nesrećnim i izaziva samo negativne misli, onda možda ne bi trebalo da prisiljavate sebe?

Život je kratak, ne gubite svoje nerve da biste brojali kalorije!