Lifestyle

Opasnosti koje donosi mokar kupaći kostim

Opasnosti koje donosi mokar kupaći kostim

Upala bešike i jajnika, kao i gljivične infekcije česti su, koliko i neželjeni, pratioci letnih uživancija. Razlog je nesmotrenost: ne razmišljamo da li se kupaći kostim osušio, šetamo bosi po pločicama, nismo dovoljno oprezni priliko korišćenja toaleta na plaži...

Mnogo je toga što nam, zbog tih sitnih nesmotrenosti, može pokvariti leto i godišnji odmor. Zato nije zgoreg imati na umu savete stručnjaka šta nam je činiti, kada do neželjenih posledica dođe.

Kada je upala bešike u pitanju, nagle promene temperature (na primer izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more) mogu da budu krivci. Takođe, potrebno je povesti računa i kod korišćenja javnog toaleta.

Simptomi kao što su učestalo mokrenje propraćeno peckanjem, pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu da budu prilično neprijatni, pa ako primetite takve reakcije potrebno je da što pre potražite pomoć lekara.

A post shared by Jenna Dewan Tatum (@jennadewan) on Feb 15, 2017 at 8:36pm PST

Preporučljivo je i unositi bar dve litre tečnosti dnevno, kako biste isprali bakterije, a koristiće i topao uvin čaj, kao i sveže voće i povrće.

Gljivičnim infekcijama najčešće možete da se zarazite kupanjem u bazenu. Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet ili su izložene stresu.

Gljivično obolenja prouzrokovana kandidom su najupornija i najduže se leče i ponekad čak i uz terapiju antibioticima izlečenje ne ide glatko.

Upala jajnika je česta tokom boravka na moru, a simptomi su propraćeni bolovima u donjem delu stomaka, predelu levog, desnog ili oba jajnika, a ponekad može da se javi i povišena telesna temperatura.

Upale ovog tipa moraju da se leče antibioticima, a kako biste ih sprečili izbegavajte hladne napitke i ne hodajte bosi. Tokom upale, važno je da stopala i stomak budu suvi, a preporučuje se i boravak na suncu.