Lifestyle

Neka vas očara neodoljiva LEŠNIK torta sa karamelom i rumom!

Neka vas očara neodoljiva LEŠNIK torta sa karamelom i rumom!

Napravite magiju nalik onoj u vašoj omiljenoj poslastičarnici.

Biskvit (peku se 4 korice):

4 x 2 kom belanaca

4 x 2 kašike šećera

4 x 40 gr pečenih mlevenih lešnika

4 x 1 kašika oštrog brašna

4 x 1/2 kašike kvalitetnog kakaoa

4 x 1 kašičica praška za pecivo

4 x 25 ml ulja

Fil:

1 l punomasnog mleka

8 kom žumanaca

300 gr bombona karamel, lešnik

160 gr gustina

170 gr šećera (količine šećera prilagoditi svom ukusu, ovo je slađa verzija)

100 gr maslaca

200ml šlaga

Natopiti biskvit:

Malo mleka + kašika ruma

Ganache:

250 ml šlaga

100g kvalitetne čokolade za kuvanje

100g noisette čokolade

Karamel krema:

Zagrijati 1.5 dl mleka i preliti preko karamel-lešnik bombona koje smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope. Od preostale količine mleka odvojiti 1dl mleka a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrijavati (pojačati temperaturu). U posebnu posudu stavimo žumanca, gustin, šećer i izmješamo sa 1dl hladnog mleka, fino da nema grudvica.

Kad se mleko sa karamelama zagrijalo u to dodati prethodnu smesu i zakuvati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promešati da nema grudvica). Skinuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.

Biskviti:

Dok se krema hladi pravimo koru: u belanca dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i umutiti sjajan snieg, isključiti mikser. Prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od belanaca, mešati ručno, na kraju dodati i pečene mlevene lešnike i na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno mešanje. Izliti smesu u okrugli kalup za torte d=22-26 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje. Peći biskvite na 180 st. oko 20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.

Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.

Nastavak krema:

U mlak (ne sasvim ohlađen!) krem dodati maslac i dobro izmiksati. Umutiti slatko vrhnje u šlag i dodati u kremu i sve fino sjediniti mešanjem.

Slaganje:

Kada biskvite pečem u kalupu d=26 cm (visina gotove torte je oko 6 cm) kore ne sječem ili pečem odvojene 4 korrice- pogledati dodatak 19.9.2014., a kada pečete u kalupu d=22 cm (visina torte je oko 8 cm) onda svaki biskvit preseći po visini na 2 diela. Staviti prvi deo u obruč kalupa, koji obložimo pek papirom, biskvit preliti sa malo mlijeka i ruma (ako vam se kore učini dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak, samo je bitno da ne preterate sa prelivom, dovoljno je tek par kašika), zatim premazati karamel-lešnik kremom, ponovljati postupak, završiti sa kremom.

Ganache:

Čokolade izlomiti i preliti sa mlekom, staviti na srednju vatru i mešati dok se čokolade ne istope. Preliti preko poslednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći.