Lifestyle

VREME JE DA ZABORAVITE NA PREICZNOST: U trendu je GRANDŽ IZGLED

VREME JE DA ZABORAVITE NA PREICZNOST: U trendu je GRANDŽ IZGLED

story

Vreme je da zaboravite na preciznost, bar kada je reč o make-upu jer je ove sezone u trendu messy šminka koju prate i odgovarajuće frizure...

„Grandž“ je jedan od svetskih trendova devedesetih, koji se vratio na velika vrata, ali u glam varijanti. Naravno, kao i svaki „make-up“ stil, prate ga odgovarajuće frizure. Kako se postiže upravo ovakav izgled, pitali smo stručnjake – šminkerku Irenu Miletić i frizera Petra Trubića.

ŠMINKA

Novost u ovom stilu jesu sjajne usne na koje se nanosi običan providni sjaj ili malo „lip balzama“. To je look koji svako može da napravi, jer linije nisu precizne, a cela šminka izgleda razmazano.

Akcenat je na očima, a na ostatak lica nanosi se minimum šminke. Stavlja se samo malo rumenila i neupadljiv sjaj. Budući da čak ni trepavice ne treba isticati, nisu vam potrebne veštačke, već je dovoljna maskara. Takav efekat najjednostavnije je postići tako što ćete kapak iscrtati crnom olovkom, od korena trepavica do njegove sredine, a zatim blendirati, ali ne precizno, već u stilu „kućna radinost“. To ćete vrlo lako uraditi prstom.

Postoji i druga, komplikovanija varijanta. Uradite klasičan “smokey eyes”, s lepo izblendanom crnom senkom i na gornjem kapku i ispod donjeg, uz obaveznu crnu olovku duž vodene linije. Na kraju prstom utapkajte vrlo malo sjaja na sredinu kapka. Bukvalno je dovoljna jedna tačkica i to samo na gorenjem kapku. Važno je da količina sjaja bude veoma mala, jer ako ga bude više, senka će se potpuno razliti. Znamo da je sjaj mastan, a znamo i da masnoća skida šminku. Takva šminka može da izgleda vrlo glamurozno, pogotovo ako je nosite uz neku elegantnu, večernju haljinu. U tom slučaju izgled ne deluje previše „grandž“.

Na ovim fotografijama ima mnogo sjaja, ali uvek treba imati u vidu da su frizure i šminka koji se rade za editorijale i revije jedno, a za svakodnevicu drugo. One, pre svega, treba da budu inspiracija, a ne nešto što će se doslovno „prepisati“.

FRIZURA

Za pravljenje ovakvih frizura potrebni su proizvodi za teksturu, koji mogu biti suvi ili kremasti, odnosno tečni. Oni naglase pojedine pramenove, tako što ih blago učvrste, a ako želimo da kosa izgleda malo masnije ili sjajnije, možemo da dodamo neko ulje. Ne preporučujem prirodna ulja, jer su premasna, pa opterećuju kosu. Ulja prilagođena kosi ponašaju se sasvim drugačije. Za razlikju od njih, ta obična su toliko masna da kasnije, za pranje kose, moramo da koristimo agresivne šampone, a to nije dobro.

Da bi kosa izgledala bujnije, upotrebićemo neki od proizvoda za volumen, koji postoje u nekoliko oblika. Pene se stavljaju duž cele kose, bez obzira na to da li ćemo se fenirati ili ne. One se, baš kao i kreme, nanose na vlažnu kosu. Sprej se stavlja na prosušenu kosu, kojoj daje čvrstinu i bujniji izgled. Za već osušenu kosu imamo pudere za volumen, koji su vrlo popularni, a liče na klasičan talk.