Lifestyle

Stopala tokom leta traže dodatnu pažnju

Stopala tokom leta traže dodatnu pažnju

Koliko god stopala negovali tokom cele godine, leti nam je važnije da izgledaju lepo. Međutim, baš tada mnogo faktora radi protiv te naše želje – sunce, prašina, otvorena obuća koja nije uvek najudobnija... Upravo zato im treba pružiti dodatnu pažnju, a šta sve može da obraduje naša stopala, ispričala nam je farmaceutkinja Olivera Đajić.

– Jednom nedeljno treba pripremiti toplu kupku s morskom solju, u kojoj ćemo stopala držati pola sata. Potom zadebljale slojeve kože, koji su u vodi omekšali, odstranimo običnom ili električnom turpijom za pete.

– Sledeći korak je mazanje odgovarajućom kremom za negu stopala. Najbolje je da odaberete preparate koji sadrže od 10 do 30 odsto uree. Urea je hidrirajuća i obnavljajuća komponenta, prisutna u ćelijskim membranama površinskih (epidermalnih) ćelija kože. Najkorišćeniji preparati na bazi uree, za brzi oporavak suve i ispucale kože stopala, jesu "Eucerin" mast za stopala sa (10 odsto uree) i VZK krema za pete (10 odsto uree). Svi ovi preparati su "tretmanski" i mogu da se koriste jednom ili više puta nedeljno.

– Za svakodnevnu negu stopala, kao preventiva da ne dođe do stvaranja grube i orožale kože, najbolje je koristiti: "Lilly bor" – vazelin mast, "Crystal Derma" vazelin s pantenolom i nevenom, VZK univerzalni krem, Krojterhof kremu na bazi lišća crvenog grožđa, "Mixa" kremu za stopala sa 40 odsto glicerina i proteinima ovsenog mleka.

– Sve su aktuelnije i tzv. "čarapice za brzi oporavak kože stopala". Natopljene su gelom koji sadrži voćne kiseline (za hemijski piling kože) i biljne ekstrakte (za hidrataciju, regeneraciju i oporavak kože). Namenjene su za jednokratnu primenu i najbolje ih je koristiti sedam dana u kontinuitetu, u trajanju 60-90 minuta.

Ukoliko više volite "preparate iz špajza", evo nekoliko recepata pomoću kojih ćete napraviti "kreme" za negu stopala:

– Pomešajte trećinu šolje ovsenih pahuljica sa tri kašike maslinovog ulja. Ovom smesom pet minuta masirajte stopala, a potom ih operite.

– Napravite pastu od tri kašike smeđeg šećera, kašike meda, kašičice limunovog soka i kašičice bademovog ili maslinovog ulja. Kružnim pokretima umasirajte smesu, pa posle nekoliko minuta isperite toplom vodom.

– Umornim stopalima prijaće ako 10-15 minuta provedu u lavoru, u koji ste sipali pet litara tople vode, nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i četvrtinu šolje morske soli.

– Maska za stopala, koja na njima ostaje preko cele noći, pravi se tako što se dobro pomešaju četiri kašičice bademovog ili maslinovog ulja, dve kašičice kakao putera, dve kašike meda i ulje iz četiri kapsule vitamina E. Posle nanošenja maske treba obuti pamučne sokne i ostaviti da deluje preko noći. Ujutru se stopala operu mlakom vodom.

– Ako radite u firmi gde dres-kod ne podrazumeva nošenje "otvorene" obuće ni tokom vrelih dana, protiv bakterija koje "obožavaju" toplotu i vlagu, možete se boriti tako što ćete svakog dana unutrašnjost cipela poprskati mešavinom hladne vode i sode bikarbone u razmeri 3 : 1.

– Da bi se formirao žulj, potrebno je da prođe 21 dan. Dakle, ako ste ga danas uklonili, sledeće tri nedelje neće vas mučiti.