
Recept Lepe Brene za piletinu u sosu od šampinjona: Uštedite i vreme i novac
18/10/2025
1h
Recept Lepe Brene oduševio
Ovo voće podjednako je korisno za zdrave i bolesne, svojim neodoljivim ukusom okrepljuje i hrani, a nutritivnim vrednostima obogaćuje telo i sprečava razvoj mnogih oboljenja
Malina je jedna od stvari po kojima je Srbija zasigurno prepoznatljiva u svetu. Ali ovo crveno voće nije popularno samo kod nas. U svim razvijenim zemljama sveta, ona je veoma cenjena biljka, prvo zbog neodoljivog ukusa i mirisa, a zatim i zbog svojih lekovitih svojstava. Malina je grm koji potiče iz jugoistočne Evrope, raste uz puteve i po rubovima šumaraka, a sve češće uzgaja se i u baštama i gotovo da je jednako toliko odomaćena kao i jabuke, kruške ili šljive. Veruje se da je toliko stara da su je jeli i pećinski ljudi.
Plod je crvene boje, poznat po jedinstvenom ukusu koji duguje posebnoj mešavini aroma, koja se opisuje kao prefinjena delikatno-kiselkasta. Ovo bobičasto voće ima malo kalorija, što je već dovoljan razlog da maksimalno uživamo u njemu.
Lekovita svojstva
U sebi sadrži šećere – glukozu, fruktozu i saharozu, elaginsku, jabučnu, limunsku i salicilnu kiselinu, etarsko ulje, bojene i taninske materije, vitamine C i E. Zbog svega navedenog, malina se u mnogim zemljama koristi za lečenje dijareje i ekcema, a ekstrakt iz ploda deluje protiv virusa. Ekstrakt takođe aktivira i pankreas da luči insulin, zbog čega je dobar za snižavanje šećera u krvi.
U poslednje vreme sve više se istražuje i delovanje malina na maligne ćelije, jer je ustanovljeno da elaginska kiselina, koje ima u zavidnoj količini u semenkama ovog voća, sprečava umnožavanje ćelija raka. Istovremeno, sprečava oštećenje DNK i ne deluje na normalne ćelije zadužene za imunološku odbranu organizma.
Tradicionalna medicina odavno preporučuje maline, jer uspešno skidaju povišenu temperaturu, podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku.
U kozmetskom smislu, plod ove voćke posebno je delotvoran kod masne kože, a s dodatkom odgovarajućeg biljnog ulja i za suvu, osetljivu, zrelu i oštećenu kožu. Obilje vitamina C i elaginske kiseline obezbeđuje hemijski i mehanički piling, a služi i kao sredstvo za izbeljivanje.
Primena u ishrani
Malina je nutritivno naročito zanimljiva zbog bogatog sadržaja raznovrsnih antioksidansa, a antioksidativna aktivnost maline veća je 50 odsto od jagode, 10 puta od paradajza i tri puta od kivija. Antioksidativna aktivnost ne gubi se ni kada je malina smrznuta ili u obliku džema.
Od sušenih plodova maline može da se spremi izuzetno kvalitetan vitaminski čaj. Za čaj treba odvojiti tri kašike osušenih plodova ove voćke, dva decilitra mlake vode, kao i vanilu, karanfilić i đumbir. Priprema se tako što se izmrvljene maline stave u zagrejanu vodu i kuvaju pet minuta, a zatim se ostavi da odstoji deset minuta.
Pored čajeva, savršen napitak od ovog voća može biti u obliku smutija.
Pop ikona Madona odlično izgleda na pragu sedme decenije, ali da bi to postigla, pazi šta jede. Izbacila je iz ishrane meso, jaja i masti, ali zato insistira na što većem unosu voća, a maline su joj jedna od omiljenih poslastica. Zanimljivo, uzimajući u obzir da je ona vlasnica čak pet "Zlatnih malina“, nagrada za najgoru žensku ulogu.
![]()
Kolač s malinama
Sastojci
3 žumanca
5 belanaca
400 g šećera
kesica vanil-šećera
200 ml mleka
100 ml ulja
250 g brašna
pola kesice praška za pecivo
500 g malina
Pripema
Žumanca umutite sa 200 grama šećera i vanil-šećerom. Kada se šećer otopi, postepeno dodajte mleko, zatim ulje i na kraju brašno pomešano s praškom za pecivo. Pleh podmažite margarinom i pospite brašnom. Izlijte masu i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Izvadite pleh i rasporedite maline, vratite u rernu i nastavite da pečete još oko pet minuta. Za to vreme umutite čvrst sneg od belanaca, dodajte 200 grama šećera i miksajte dok se šećer ne istopi. Izvadite kolač iz rerne, ravnomerno nanesite sneg i vratite u rernu dok ne porumeni.
Salata od malina, kozjeg sira i nane
Sastojci
150 g malina
150 g kozjeg sira (stari beli u kriškama)
nana
200 g zelene salate
pinjoli
maslinovo ulje
Priprema
Poređajte listove zelene salate, preko stavite maline i kriške sira, pomešajte s nanom, dodajte začine po želji, maslinovo ulje, so ili biber.
Recept Lepe Brene za piletinu u sosu od šampinjona: Uštedite i vreme i novac
18/10/2025
1h
Recept Lepe Brene oduševio
Proslavila rođendan sa petoro unučića: Evo koliko godina je napunila Slavica Rokvić
18/10/2025
2h
Rođendan Slavice Rokvić u znaku porodičnih vrednosti
Novak je postao deo Božjeg doma! Viktor Živojinović ponosan, objavio fotografiju iz crkve
17/10/2025
16h
Sin popularne pevačice Lepe Brene, Viktor Živojinović, nedavno je imao čast da postane kum malom Novaku. Ovo emotivno iskustvo posebno ga je dirnulo, pa je svom kumčetu uputio dirljive i tople reči koje otkrivaju koliko ceni porodicu i prijateljstva.