Lifestyle

Malina – crveno zlato

Malina – crveno zlato

Ovo voće podjednako je korisno za zdrave i bolesne, svojim neodoljivim ukusom okrepljuje i hrani, a nutritivnim vrednostima obogaćuje telo i sprečava razvoj mnogih oboljenja

Malina je jedna od stvari po kojima je Srbija zasigurno prepoznatljiva u svetu. Ali ovo crveno voće nije popularno samo kod nas. U svim razvijenim zemljama sveta, ona je veoma cenjena biljka, prvo zbog neodoljivog ukusa i mirisa, a zatim i zbog svojih lekovitih svojstava. Malina je grm koji potiče iz jugoistočne Evrope, raste uz puteve i po rubovima šumaraka, a sve češće uzgaja se i u baštama i gotovo da je jednako toliko odomaćena kao i jabuke, kruške ili šljive. Veruje se da je toliko stara da su je jeli i pećinski ljudi.

Plod je crvene boje, poznat po jedinstvenom ukusu koji duguje posebnoj mešavini aroma, koja se opisuje kao prefinjena delikatno-kiselkasta. Ovo bobičasto voće ima malo kalorija, što je već dovoljan razlog da maksimalno uživamo u njemu.

Lekovita svojstva

U sebi sadrži šećere – glukozu, fruktozu i saharozu, elaginsku, jabučnu, limunsku i salicilnu kiselinu, etarsko ulje, bojene i taninske materije, vitamine C i E. Zbog svega navedenog, malina se u mnogim zemljama koristi za lečenje dijareje i ekcema, a ekstrakt iz ploda deluje protiv virusa. Ekstrakt takođe aktivira i pankreas da luči insulin, zbog čega je dobar za snižavanje šećera u krvi.

U poslednje vreme sve više se istražuje i delovanje malina na maligne ćelije, jer je ustanovljeno da elaginska kiselina, koje ima u zavidnoj količini u semenkama ovog voća, sprečava umnožavanje ćelija raka. Istovremeno, sprečava oštećenje DNK i ne deluje na normalne ćelije zadužene za imunološku odbranu organizma.

Tradicionalna medicina odavno preporučuje maline, jer uspešno skidaju povišenu temperaturu, podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku.

U kozmetskom smislu, plod ove voćke posebno je delotvoran kod masne kože, a s dodatkom odgovarajućeg biljnog ulja i za suvu, osetljivu, zrelu i oštećenu kožu. Obilje vitamina C i elaginske kiseline obezbeđuje hemijski i mehanički piling, a služi i kao sredstvo za izbeljivanje.

Primena u ishrani

Malina je nutritivno naročito zanimljiva zbog bogatog sadržaja raznovrsnih antioksidansa, a antioksidativna aktivnost maline veća je 50 odsto od jagode, 10 puta od paradajza i tri puta od kivija. Antioksidativna aktivnost ne gubi se ni kada je malina smrznuta ili u obliku džema.

Od sušenih plodova maline može da se spremi izuzetno kvalitetan vitaminski čaj. Za čaj treba odvojiti tri kašike osušenih plodova ove voćke, dva decilitra mlake vode, kao i vanilu, karanfilić i đumbir. Priprema se tako što se izmrvljene maline stave u zagrejanu vodu i kuvaju pet minuta, a zatim se ostavi da odstoji deset minuta.

Pored čajeva, savršen napitak od ovog voća može biti u obliku smutija.

Pop ikona Madona odlično izgleda na pragu sedme decenije, ali da bi to postigla, pazi šta jede. Izbacila je iz ishrane meso, jaja i masti, ali zato insistira na što većem unosu voća, a maline su joj jedna od omiljenih poslastica. Zanimljivo, uzimajući u obzir da je ona vlasnica čak pet "Zlatnih malina“, nagrada za najgoru žensku ulogu.

Kolač s malinama

Sastojci

3 žumanca
5 belanaca
400 g šećera
kesica vanil-šećera
200 ml mleka
100 ml ulja
250 g brašna
pola kesice praška za pecivo
500 g malina

Pripema

Žumanca umutite sa 200 grama šećera i vanil-šećerom. Kada se šećer otopi, postepeno dodajte mleko, zatim ulje i na kraju brašno pomešano s praškom za pecivo. Pleh podmažite margarinom i pospite brašnom. Izlijte masu i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Izvadite pleh i rasporedite maline, vratite u rernu i nastavite da pečete još oko pet minuta. Za to vreme umutite čvrst sneg od belanaca, dodajte 200 grama šećera i miksajte dok se šećer ne istopi. Izvadite kolač iz rerne, ravnomerno nanesite sneg i vratite u rernu dok ne porumeni.

Salata od malina, kozjeg sira i nane

Sastojci

150 g malina
150 g kozjeg sira (stari beli u kriškama)
nana
200 g zelene salate
pinjoli
maslinovo ulje

Priprema

Poređajte listove zelene salate, preko stavite maline i kriške sira, pomešajte s nanom, dodajte začine po želji, maslinovo ulje, so ili biber.