Lifestyle

Postoji pet faza ljubavi, mnogi stignu samo do treće

Postoji pet faza ljubavi, mnogi stignu samo do treće

Prema psihologu Džedu Dajmondu, postoji ukupno pet nivoa “ljubavi” kroz koje parovi prolaze. A ako kojim slučajem otkrijete da obično zapnete pre poslednje, nema straha, jer većina parova zapne na trećoj.

Dajmondovi nivoi temelje se na 30 godina iskustva u proučavanju veza, a oni su sledeći:

Zaljubljivanje

Poznato ili kao faza medenog meseca. U toj fazi sve svoje snove projektujemo na partnera. Slepi smo za njegove mane i oni su slika i prilika naših ideala. To se događa jer naši hormoni rade "prekovremeno", a mi im u potpunosti verujemo. Upravo zbog toga ta faza ne traje večno.

Proglašavanje veze službenom

To je trenutak u kojem postajemo par. Neki se parovi u tom periodu useljavaju u zajednički stan ili čak počnu da planiraju budućnost. Osećamo se poput jedne celine, zaštićeno, željeno i uvereno da je naš partner prava osoba za nas, te da je naša veza "suđena", prenosi metro-portal.hr.

Razočaranje

I, evo nas. Faza kada sve prestane biti savršeno. Prema Dajmondu, ona je više povezana s povratkom naše sumnje, nego nekom specifičnom greškom našeg partnera. To je trenutak u kojem se pitamo hoćemo li mi i oni trajati zauvek. Razmišljamo o raskidu, jer nam odjednom puno toga smeta. U ovoj fazi, kada nestanu one iluzije koju smo stvorili u fazi jedan, mnogi parovi okončavaju vezu.

Stvaranje "prave" i "trajne" ljubavi

Nema tačnog odgovora koji može reći kako preživeti treću fazu, ali ako je preživimo, četvrta je toga vredna. Dajmond preporučuje da zatvorite oči i gurate dalje. Poenta je u razumevanju da naš partner nije savršena osoba, nego ona od krvi i mesa, što znači da ga moramo prihvatiti sa svim manama i vrlinama. To je ljubav.

Trenutak kad vaša veza počne da menja svet

Nakon što smo prebrodili teže razdoblje i spoznali da li je ta osoba ona s kojom ćemo nastaviti život, zajedničke dobre strane i slabosti naučimo da pretvorimo u nešto što nas povezuje. Više niste zajedno samo da ne budete sami, nego zato što imate zajednički cilj, bez obzira na to radi li se o poslu ili porodici. Odlučili ste da budete ravnopravni i ostvarite vaš zajednički san.