Lifestyle

Najlepši običaji i verovanja: Šta bi trebalo da radite na Božić

Najlepši običaji i verovanja: Šta bi trebalo da radite na Božić

Pravoslavni hiršćani koji se pridržavaju Julijanskog kalendara danas slave Božić i praznuje uspomenu na dan rođenja Isusa Hrista.

Današnji praznik je dan rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva i porodice, i obeležen je brojnim običajima koji imaju jedan osnovni smisao – da se sačuva i uveća porodica i imanje domaćina.

Sve to najbolje je sažeto u narodnoj molitvi – zdravici koja se izgovara o Božiću:

– Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru!

Naime, jedan od najlepših božićnih običaja je miroboženje – prilika da se zavađeni pozdrave i poljube govoreći “Mir božji, Hristos se rodi”, da se oni koji su u svađi izmire.

Pre svitanja, 7. januara, na Božić, zvone sva zvona na pravoslavnih hramovima, objavljujući početak najveselijeg hrišćanskog praznika. Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi dan provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, a u crkvama služi Liturgija zahvalnosti Bogorodici, piše mondno.rs.

Verovanja vezana za Božić

Na Božić bi trebalo raditi sve ono što vam je teško išlo tokom godine, jer se veruje da će nam ono što radimo na božićno jutro ići od ruke. Voda koja se koristi za pranje suda u kojoj je mešena česnica koristi se za zalivanje voćki, jer će tako bolje roditi, ili se, u gradskim uslovima, njome zaliva saksijsko cveće, da lepše cveta. Testo koje ostane na rukama domaćice posle mešenja česnice takođe se stavlja na voćke, da bi dale više ploda, prenosi pomenuti portal.

Tamo gde su se zadržali i tragovi paganskih verovanja se gata u plećku od pečenice – ako na kosti koja se izvuče iz pečenice ostane mesa, veruje se da će godina biti plodna.

U okolini Niša zabeležen je običaj da se pre božićnog ručka svi ukućani istovremeno izuju, jer će se tako pilići istovremeno izvoditi, žene brzo porađati, krave brzo i lako teliti, ovce jagnjiti… Na jugu Srbije veruje se da će momci i devojke koji prespavaju na slami posutoj za Badnje veče sanjati budućeg supružnika…

Naime, svi do jednog, ovi običaji u slavu porodice i napretka.

Zato – praštajte danas onima kojima je oproštaj potreban i provedite Božić sa onima koje volite, u miru i ljubavi.