Lifestyle

Predstavljamo jednostavan način kako sami da napravite sredstvo za dezinfekciju ruku

Predstavljamo jednostavan način kako sami da napravite sredstvo za dezinfekciju ruku

Koronavirus se prenosi ljudskim kontaktom, a jedan od najefikasnijih načina da se suzbije njegovo širenje je pranje ruku. Kada niste u mogućnosti da ruke operete sapunom, koristike dezinfekcioni gel koji možete napraviti i kod kuće

Dok koronavirus hara svetom, na svakom ćošku se može čuti o važnosti pranja ruku. I inače je važno da redovno perete ruke kako biste uklonili bakterije, prljavštinu i viruse, a u jeku širenja zaraze je to još važnije.

Prema preporukama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti najbolji način da ostanete zaštićeni je da perete ruke 20 sekundi. Takođe, izbegavajte da dirate nos, oči ili usta neopranim rukama.

Kada niste u mogućnosi da ruke operete tvrdim sapunom, koristite gel za dezinfekciju i suvo pranje ruku. Pri tom, proverite da ima najmanje 60% alkohola, jer u suprotnom neće biti efikasan u ubijanju bakterija i virusa.

Kako negovati ruke tokom zime?


Potražnja za ovim dezinfekcionim sredstvom je usled koronavirusa naglo porasla, i može se desiti da ga ne nađete u radnjama. U tom slučaju, možete ga napraviti kod kuće od samo tri sastojka. Najvažniji sastojak je medicinski alkohol, tj. metanol pomešan sa vodom. Drugi sastojak je aloe vera gel, a kako bi ruke lepo mirisale, dodaje se i eterično ulje. Svi sastojci se mogu pronaći u apotekama.

Sastojci:

2/3 šolje medicinskog alkohola

1/3 šolje aloe vere gela
8-10 kapi eteričnog ulja po izboru

Priprema:

Sipajte aloe vera gel u posudu, dodajte medicinski alkohol i eterično ulje. Dobro izmešajte smesu i pomoću levka sipajte u plastične boce sa pumpicom.

Savet:

Posle upotrebe ovog sredstva, nahranite ruke hidratantnom kremom.

Izgledajte kao top model: Namirnice od kojih će vam koža biti blistava i zdrava!

Takođe, donosimo vam još jedan recept koji možete iskoristiti kada ostanete bez tečnog sredstva za dezinfekciju.

Sastojci:

2/3 šolje vode
1/3 šolje sirćeta
15-20 kapi eteričnog ulja po izboru

Priprema:

Sipajte u posudu sirće, vodu i eterično ulje. Dobro promeštajte i sipajte u plastične boce sa pumpicom. Ovaj sprej može da se koristi za dezinfekciju većine tvrđih površina. Kombinaciju ulja možete menjati svaki put kada vam je potrebno da napravite više. Na ovaj način možete uživati u raznim mirisima dok čistite i dezinfikujete svoj dom.

Savet:

Ostavite da sprej odstoji najmanje 10 minuta, a onda površine možete obrisati krpom od mikrofibera.