Lifestyle

Držite dijetu ili želite da smršate? Evo kako vam mobilni telefon može pomoći u tome

Držite dijetu ili želite da smršate? Evo kako vam mobilni telefon može pomoći u tome

Svi su svesni dobrih i loših strana mobilnog telefona, ali da li ste znali da može imati i posebnu ulogu u vašoj dijeti?

Naučnici sa Univerziteta u Illinoisu u SAD-u došli su do zaključka da korišćenje tehnologije poput mobilnog telefona, tableta ili laptopa može smanjiti količinu hrane koju osoba unese u organizam, a može da pomogne i ukoliko želite da držite dijetu. Kako se navodi, istraživanje je sprovedeno na 119 mlađih osoba kojima su tokom obroka dali da igraju jednu jednostavnu kompjutersku igricu u trajanju od 15 minuta. Zaključak do kog su naučnici došli su pokazali da su sve osobe jele znatno manje kada su igrale igricu u odnosu na inače.

Zvuči nemoguće, ali samo zvuči: Dijeta na hlebu – minus 3 kg nedeljno!

Naime, igra Rapid Visual Information Processing testira igračevu vizualnu koncentraciju i radnu memoriju i koristi se i u dijagnostici i istraživanju osoba s Alzhajmerom ili poremećajem manjka koncentracije. U njoj se nasumično pojavljuju serije brojeva na ekranu brzinom od jedne serije po sekundi. Od igrača se traži da lupi tipku za razmak svaki put kada se zaredom pojave tri neparna broja, piše Index.hr.

- Igrica je vrlo jednostavna, ali dovoljno zahtevna da traži od igrača koncentraciju i fokusiranost na ekran - rekla je odgovorna za ovo istraživanje Karli A. Liguori i dodala da su su se naučnici posebno koncentrisali kada su pripremali ovaj projekat i kako su se najviše bavili time kako će osigurati da su ispitanici dovoljno dekoncentrisani da istraživanje uspe. Ispitanici su pre eksperimenta morali da poste deset sati, a kada su seli za sto, rečeno im je da u sledećih 15 minuta mogu da pojedu koliko god quicheva žele (od deset koji su im bili ponuđeni) dok ili igraju igricu ili jedu bez ometanja. Kada su završili sa jelom, ispitanicima je dato pola sata odmora, a nakon toga su ispričali koliko quicheva su im dali i koliko su pojeli.

Svi brinu o izgledu nakon porođaja, a evo šta Nataša Aksentijević misli O DIJETAMA

Zadak je bio i da ocene koliko su uživali u obroku i osećali glad ili sitost. Liguorina hipoteza je bila da će osobe koje igraju igricu ne samo jesti više nego i manje uživati u obroku i slabije se sećati nekih detalja oko njega. Umesto toga, potvrdilo se potpuno suprotno, piše pomenuti portal.

Rezultati vidljivi nakon sedam dana: Banana dijeta je hit u svetu!

Rezultati su pokazali kako postoji razlika između dekoncentrisanog jedenja i jedenja bez razmišljanja. Iako se ova dva pojma često doživljavaju kao sinonimi, prema Liguori radi se o dva različita modela ponašanja. Jedenje bez razmišljanja događa se kad konzumiramo neku hranu bez da smo za to imali stvarnu želju ili nameru (kao kad na primer kada jedete čips na stolu samo zato što stoji ispred vas), a dekoncentrisano jedenje se događa kada tokom obroka imamo i sekundarnu aktivnost kojom se bavimo (gledamo televiziju, čitamo poruke ili gledamo e-mailove), prenosi portal Lepota i zdravlje.

Iako su prethodna istraživanja pokazivala da ljudi jedu više kada su dekoncentrisani Liguori smatra da su njeni rezultati drugačiji zbog alata koje je koristila za "ometanje" i potencijalno dobi osoba koje su učestvovale u istraživanju, ali i vrsti hrane koju su koristili.

Inače, ovo je jedno od prvih istraživanja koje pokazuje da bismo u budućnosti mogli da koristimo tehnologiju da smanjimo unos hrane. Nije loše, zar ne? Svakako nam je mobilni stalno u rukama.