
Kako da uvek izgledate skupo: Ključna je kombinacija dve boje
16/06/2025
25 min
Samo kombinacija dve boje može da učini da izgledate skupo.
Autor: Tamara Roksandić | 13/04/2020
Potrebno:
200 g raženog brašna,
200 g integralnog brašna,
200 g belog pšeničnog brašna,
1/2 dl ulja
2 dl surutke,
2 dl crnog piva.
1 kašika sveže narendanog đumbira,
2 kašikice sode bikarbone,
1 kašikica soli,
1 kašikica šećera
Pošto su recepti za hleb sa pivom uglavnom sa područja Britanskog ostrva, ili Irske, uobičajeno je da se za ovakav beskavasni hleb koristi mlaćenica (surutka koja ostaje od mućenja putera) umesto vode ili mleka, kao i razne vrste piva. Kod nas još nisam videla “mlaćenicu” u prodavnicama, ali umesto toga možete koristiti običnu surutku ili jogurt, kefir. Vrstu brašna možete menjati i koristiti ono koje vama najviše odgovara. Takođe, ako želite, u testo možete dodati i različite vrste semenki: od bundeve, suncokret, lan, susam…
Rernu uključite da se greje na 180°C.
Priprema:
U većoj posudi izmešajte suve sastojke: brašno, so, šećer, sodu bikarbonu i đumbir. Postepeno dodajte surutku i pivo kako biste umesili lepljivo testo. Kad kažem lepljivo, znači da ne treba da bude ni previše retko, ni previše suvo testo. Nije potrebno dugo da ga mesite, dovoljno je samo da se svi sastojci umešaju.
Dugački kalup namastite i pospite brašnom. U kalup sipajte pripremljeno testo. Kalup sa testom stavite u zagrejanu rernu i pecite na istoj tempraturi 50-60 minuta u zavisnosti koliko volite krckav hleb. Hleb izvadite i stavite u pamučnu krpu da se ohladi.
Ako vam ostane viška hleba iskoristite ga da napravite ukusne mafine.
Potrebno:
200 g starog hleba,
Napomena: Količina hleba je okvirna, jer zapremina i moć upijanja 200 g crnog, integralnog, beskvasnog hleba je neuporedivo manja u odnosu na onaj beli, “naduvani” hleb.
U činiji izmešajte “mokre” sastojke, mleko, ulje, jaja, pavlaku i sir. U tu mešavinu dodajte izmrvljeni hleb, so, biber, prašak za pecivo, slaninu i papriku iseckanu na kockice. Sve dobro izmešajte da se sastojci sjedine. U zavisnosti od vrste hleba, da li je crni, beli, suvlji ili svežiji, smesa će biti gušća ili ređa. Ako vam se učini da je suviše retka dodatje još hleba ili prezle, to je već stvar vaše procene.
Smesu od hleba stavljajte u namašćene modle za mafine i pecite u rerni zagrejanoj na 200-220°C 30 minuta ili dok ne porumene.
Kako da uvek izgledate skupo: Ključna je kombinacija dve boje
16/06/2025
25 min
Samo kombinacija dve boje može da učini da izgledate skupo.
Moje dete je maturiralo: Nataša Bekvalac ponosna majka, a evo koju školu je završila Hana Ikodinović
16/06/2025
1h
Znate li koju školu je završila Hana Ikodinović?
Neočekivana odluka Đokovića: Novak i Jelena sa sele u jedan evropski grad
16/06/2025
2h
Preseljenje Novaka Đokovića desiće se uskoro.
Ćerka Nataše Bekvalac maturirala: Pogledajte kakvu haljinu je Hana odabrala FOTO
16/06/2025
4h
Ćerka Nataše Bekvalac na maturi je izgledala prelepo
Ni haljina, ni suknja, ni pantalone: Ležerno izdanje Tanje Savić pun pogodak
16/06/2025
4h
Tanja Savić iznenadila izgledom na ulici.