Simptom koji ne sme da se zanemari: Šta znači ako kašljete posle jela?
01/05/2024
20h
Kašalj posle jela može da bude simptom bolesti
Autor: Tamara Roksandić | 13/04/2020
Potrebno:
200 g raženog brašna,
200 g integralnog brašna,
200 g belog pšeničnog brašna,
1/2 dl ulja
2 dl surutke,
2 dl crnog piva.
1 kašika sveže narendanog đumbira,
2 kašikice sode bikarbone,
1 kašikica soli,
1 kašikica šećera
Pošto su recepti za hleb sa pivom uglavnom sa područja Britanskog ostrva, ili Irske, uobičajeno je da se za ovakav beskavasni hleb koristi mlaćenica (surutka koja ostaje od mućenja putera) umesto vode ili mleka, kao i razne vrste piva. Kod nas još nisam videla “mlaćenicu” u prodavnicama, ali umesto toga možete koristiti običnu surutku ili jogurt, kefir. Vrstu brašna možete menjati i koristiti ono koje vama najviše odgovara. Takođe, ako želite, u testo možete dodati i različite vrste semenki: od bundeve, suncokret, lan, susam…
Rernu uključite da se greje na 180°C.
Priprema:
U većoj posudi izmešajte suve sastojke: brašno, so, šećer, sodu bikarbonu i đumbir. Postepeno dodajte surutku i pivo kako biste umesili lepljivo testo. Kad kažem lepljivo, znači da ne treba da bude ni previše retko, ni previše suvo testo. Nije potrebno dugo da ga mesite, dovoljno je samo da se svi sastojci umešaju.
Dugački kalup namastite i pospite brašnom. U kalup sipajte pripremljeno testo. Kalup sa testom stavite u zagrejanu rernu i pecite na istoj tempraturi 50-60 minuta u zavisnosti koliko volite krckav hleb. Hleb izvadite i stavite u pamučnu krpu da se ohladi.
Ako vam ostane viška hleba iskoristite ga da napravite ukusne mafine.
Potrebno:
200 g starog hleba,
Napomena: Količina hleba je okvirna, jer zapremina i moć upijanja 200 g crnog, integralnog, beskvasnog hleba je neuporedivo manja u odnosu na onaj beli, “naduvani” hleb.
U činiji izmešajte “mokre” sastojke, mleko, ulje, jaja, pavlaku i sir. U tu mešavinu dodajte izmrvljeni hleb, so, biber, prašak za pecivo, slaninu i papriku iseckanu na kockice. Sve dobro izmešajte da se sastojci sjedine. U zavisnosti od vrste hleba, da li je crni, beli, suvlji ili svežiji, smesa će biti gušća ili ređa. Ako vam se učini da je suviše retka dodatje još hleba ili prezle, to je već stvar vaše procene.
Smesu od hleba stavljajte u namašćene modle za mafine i pecite u rerni zagrejanoj na 200-220°C 30 minuta ili dok ne porumene.
Simptom koji ne sme da se zanemari: Šta znači ako kašljete posle jela?
01/05/2024
20h
Kašalj posle jela može da bude simptom bolesti
Tajna koju mnogi ne žele da znate: Ako ovo stavite u cveće, preporodiće se!
27/04/2024
4 dana
Ljuske od jaja mogu da se koriste za ovo
Održana jubilarna 10. Pro-femina, konferencija magazina "Lepota i zdravlje”
27/04/2024
4 dana
U organizaciji magazina „Lepota i zdravlje”, u četvrtak 25. aprila, u Palati umetnosti Madlena u Beogradu, održana je jubilarna 10. konferencija Pro-femina
Izlazak iz medijske ilegale: Karleušin muž godinama sa ovom prelepom plavušom (FOTO)
01/05/2024
8h
Nekadašnji muž Jelene Karleuše sada je oženjen ovom lepoticom
Zaigrala bosonoga, golog stomaka: Jelena Đoković otkrila pravo lice, svi gledaju u čudu (VIDEO)
01/05/2024
12h
Snimak Jelene Đoković zapalio mreže
NOSTALGIJA ZA KOLAGENOM ZAVRŠAVA SE OVDE I SADA!
01/05/2024
15h
Avon je lansirao svoje novo malo čudo u vidu nanovije dnevne i noćne kreme