Horoskop za 3. novembar: Rakovi pod naletom emocija, Škorpijama stiže ponuda koja se ne odbija
02/11/2025
3h
Horoskop za 3. novembar 2025. godine
Autor: Tanja Kovač | 01/05/2020
Danas ćemo predstaviti jedan čaroban, slatki greh sa čokoladom. Ili bolje reći, Njenim veličanstvom čokoladom.
Ali pre toga, podsetimo se nekih zanimljivih činjenica o njoj...
Čokolada se smatra najomiljenijom poslasticom na svetu, a mnogi tvrde da je i „eliksir ljubavi“.
A mi smo pravi srećnici. Naime, naši preci sve do polovine 19. veka su mogli da uživaju samo u čokoladnom napitku. Za razliku od njih, mi čokoladu ne samo što možemo da jedemo, već se u njoj možemo kupati, namirisati, oslikati telo.
Prvi čokoholičari na svetu bili su prastari narodi Maje i Asteci. Oni su još pre 3000 godina uživali u xocolatlu, gorkom napitku koji je bio dostupan samo vladarima i najvišim slojevima društva. Spremao se od praha prženih i mlevenih plodova biljke kakaovac koji se mešao sa malo kukuruznog brašna i začina, čilija, bibera ili cimeta penasto razmućenih u vreloj vodi.
Zahvaljujući istraživanjima, osvajačima i misionarima, Španija se u 16. veku prva domogla zrna kakaovca i recepta za čoko napitak.
Međutim, bili su jako razočarani ukusom, ali, sa druge strane, nisu odustali već su se dosetili da dodaju šećer, med i vanilu.
Čokolada je posle Španije stigla u Italiju, a zatim i na francuski dvor gde su je prihvatili sa oduševljenjem. Kažu da su kraljevi i plemstvo čokoladnim napitkom lečili melanholiju… A zatim je stigla u Englesku.
Posle gotovo dvesta godina, sredinom 19. veka dobili smo čokoladu koja se mogla jesti.
Naime, 1849. godine Englez Džozef Fraj, vlasnik fabrike čokolade, posle višegodišnjeg eksperimentisanja napravio je prvu tvrdu čokoladu.
Kasnije je Švajcarac Danijel Peter osmislio prvu mlečnu čokoladu. Konačno 1930. godine Amerikanka Rut Vejkefild čokoladi je dala oblik kakav danas poznajemo.
Sastojci:
- 200gr čokolade za kuvanje
- Jedna i po šolja brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soda bikarbone
- Jedna i po šolja šećera
- pola kašičice soli
- 2gr vanile
- 3/4 šolje kakaa
- 2 jajeta
- 1 šolja mleka
-1/2 šolje ulja
-1 šoljica Espreso kafe (ili bilo koje druge kafe)
Priprema:
Sve sastojke sjedini i peći na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Kada je pečeno, izbušiti viljuškom i preliti glazurom od čokolade.
Po želji možete dodati voće, orašaste plodove i pustiti mašti na volju prilikom dekoracije.
Uživajte i prijatno!
Horoskop za 3. novembar: Rakovi pod naletom emocija, Škorpijama stiže ponuda koja se ne odbija
02/11/2025
3h
Horoskop za 3. novembar 2025. godine
Ne treba mi veštačka inteligencija, sve znam: Rada Manojlović ne koristi ChatGPT iz inata
02/11/2025
4h
Pevačica Rada Manojlović otkrila je da ne koristi ChatGPT niti bilo kakvu veštačku inteligenciju, i to — iz čistog inata. Kako kaže, uvek ide kontra sveta i ne voli da radi ono što svi drugi rade.
02/11/2025
7h
Razlika u godinama između Jelene Tomašević i Ivana Bosiljčića je ovolika
Otkinuo se deo mene! Ispovest Ekstra Nene koja slama srce: Kad god je njen rođendan, odem na groblje
02/11/2025
10h
Tuga Ekstra Nene neizmerna je
Komšije Duška Tošića iz Orlovata: Stopirao je sa samo 9 godina, otac mu je bio siromašan
02/11/2025
12h
Komšije Duška Tošića iz rodnog Orlovata otkrile su kakav je poznati fudbaler van terena. Iako godinama živi u Beogradu, Duško često posećuje svoje selo, a meštani za njega imaju samo reči hvale
Komentari (0)