
Slavlje u domu Bastijana Švajnštajgera samo 10 dana nakon zvaničnog razvoda
01/08/2025
1h
Bastijan Švajnštajger danas slavi nikad srećniji.
Autor: Tanja Kovač | 01/05/2020
Danas ćemo predstaviti jedan čaroban, slatki greh sa čokoladom. Ili bolje reći, Njenim veličanstvom čokoladom.
Ali pre toga, podsetimo se nekih zanimljivih činjenica o njoj...
Čokolada se smatra najomiljenijom poslasticom na svetu, a mnogi tvrde da je i „eliksir ljubavi“.
A mi smo pravi srećnici. Naime, naši preci sve do polovine 19. veka su mogli da uživaju samo u čokoladnom napitku. Za razliku od njih, mi čokoladu ne samo što možemo da jedemo, već se u njoj možemo kupati, namirisati, oslikati telo.
Prvi čokoholičari na svetu bili su prastari narodi Maje i Asteci. Oni su još pre 3000 godina uživali u xocolatlu, gorkom napitku koji je bio dostupan samo vladarima i najvišim slojevima društva. Spremao se od praha prženih i mlevenih plodova biljke kakaovac koji se mešao sa malo kukuruznog brašna i začina, čilija, bibera ili cimeta penasto razmućenih u vreloj vodi.
Zahvaljujući istraživanjima, osvajačima i misionarima, Španija se u 16. veku prva domogla zrna kakaovca i recepta za čoko napitak.
Međutim, bili su jako razočarani ukusom, ali, sa druge strane, nisu odustali već su se dosetili da dodaju šećer, med i vanilu.
Čokolada je posle Španije stigla u Italiju, a zatim i na francuski dvor gde su je prihvatili sa oduševljenjem. Kažu da su kraljevi i plemstvo čokoladnim napitkom lečili melanholiju… A zatim je stigla u Englesku.
Posle gotovo dvesta godina, sredinom 19. veka dobili smo čokoladu koja se mogla jesti.
Naime, 1849. godine Englez Džozef Fraj, vlasnik fabrike čokolade, posle višegodišnjeg eksperimentisanja napravio je prvu tvrdu čokoladu.
Kasnije je Švajcarac Danijel Peter osmislio prvu mlečnu čokoladu. Konačno 1930. godine Amerikanka Rut Vejkefild čokoladi je dala oblik kakav danas poznajemo.
Sastojci:
- 200gr čokolade za kuvanje
- Jedna i po šolja brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soda bikarbone
- Jedna i po šolja šećera
- pola kašičice soli
- 2gr vanile
- 3/4 šolje kakaa
- 2 jajeta
- 1 šolja mleka
-1/2 šolje ulja
-1 šoljica Espreso kafe (ili bilo koje druge kafe)
Priprema:
Sve sastojke sjedini i peći na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Kada je pečeno, izbušiti viljuškom i preliti glazurom od čokolade.
Po želji možete dodati voće, orašaste plodove i pustiti mašti na volju prilikom dekoracije.
Uživajte i prijatno!
Slavlje u domu Bastijana Švajnštajgera samo 10 dana nakon zvaničnog razvoda
01/08/2025
1h
Bastijan Švajnštajger danas slavi nikad srećniji.
Tri horoskopska znaka koja će pronaći ljubav svog života u avgustu 2025. godine
01/08/2025
1h
Za tri horoskopska znaka avgust će biti ispunjen ljubavlju.
Sin Tamare Dragičević i Petra Benčine raste kao iz vode: Mali Boris je presladak FOTO
01/08/2025
2h
Najmlađi sin Tamare Dragičević i Petra Benčine je kao med
Donosimo recept Sare Rokvić za banana hleb, tajna je u jednom sastojku
01/08/2025
5h
Recept Sare Rokvić za banana hleb idealan za dane kada u svom domu imate banane kojima već prolazi svežina
Đina potvrdila glasine: Moja majka nije mogla da zaspi...
31/07/2025
19h
Đina Džinović otvorila dušu na Instagramu i rekla kakav odnos ima sa majkom.
Komentari (0)