Čuvar zdravlja aromatičnog ukusa: Rukola - neizostavna u najboljim svetskim kuhinjama
Zeljasta biljka rukola godinama je hit u svetskoj gastro ponudi. Specifičnog ukusa, nudi pregršt mogućnosti za kombinovanje s drugim namirnicama.
Njene zdravstene prednosti su višestruke, jer obiluje vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima, a male je kalorijske vrednosti, pa je odličan saveznik u dijeti. Predlažemo vam dva specijaliteta jednostavna za pripremu
Salata s rukolom
Za 2 osobe
Priprema: 60 minuta
Sastojci:
3 cvekle
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike balzamiko sirćeta
morska so
biber
3 šake rukole
2 pomorandže
glavica crvenog luka
50 g sira po želji
2-3 kašike pečenih pinjola
kašika meda
2 čena belog luka
Pročitajte: Gastro putovanje- Izbegnite rutinu u kuvanju egzotičnim azijskim jelima
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Cveklu operite, oljuštite je i isecite na manje komade. Posolite, pobiberite, zalijte uljem i sirćetom, protresite i rasporedite je po plehu obloženom papirom za pečenje. Pecite oko 40 minuta uz jedno okretanje kriški. U manju teglu sipajte ulje, sirće, med, sitno isečeni beli luk, so i biber, zatvorite i dobro protresite da se stvori emulzija za dresing. Na tanjir za posluživanje stavite rukolu, polijte delom dresinga, preko rasporedite cveklu, kolutove luka, sir, pečene pinjole i sve prelijte preostalim dresingom.
Pročitajte: Salate na prolećnom meniju: Idealan saveznik za vitkost
Šarena pasta
Za 2 osobe
Vreme pripreme: 30 minuta
Sastojci
400 g fuzili paste
2 kašike maslinovog ulja
kašičica vegete
so, biber
100 g parmezana
100 g rukole
ljuta papričica
200 g čeri paradajza
1 dl belog vina
150 g pancete
glavica crnog luka
Priprema
Pancetu iseite ne tanke komadiće, a luk usitnite. Opranu rukolu isecite na rezanca. Testeninu skuvajte u većoj količini slane vode. Na maslinovom ulju izdinstajte luk i pancetu, zalijte belim vinom i ostavite da se krčka. Zatim dodajte isečeni čeri paradajz, vegetu, biber, malo soli i usitnjenu ljutu papričicu. Sve pomešajte i kuvajte dok voda ne ispari. U to stavite skuvanu proceđenu testeninu i malo vode u kojoj se kuvala testenina. Dodajte rukolu i sve dobro promešajte. Na kraju pastu pospite parmezanom.
Komentari (0)