
Možete da ih ne volite, ali oni koji su ljubitelji jakog ukusa i opojnog mirisa tartufa, smatraju da su jela s ovim skupim pečurkama najbolja na svetu. Njihova specifična aroma privlači najveće gurmane, a mi vam predstavljamo dva jednostavna recepta za specijalitete koji će vas oboriti s nogu
Rezanci s tartufima i šampinjonima
Za 2 osobe
Priprema: 45 minuta
Sastojci
kašičica crnih mlevenih tartufa
400 g širokih rezanaca
300 g šampinjona
limun (par kapi)
50 g praziluka
manja glavica crnog luka
maslinovo ulje
3 dl pavlake za kuvanje
50 g putera
50 g parmezana
so, biber
Pročitajte: Ukusni delikatesi - Volite li specijalitete od sirovog mesa? (recepti)
Priprema
Isecite sve potrebne sastojke na listiće. U dubljem tiganju na malo ulja propržite crni luk. Nakon jednog minuta dodajte isečen praziluk. Pržite otprilike minut pa dodajte šampinjone. Pobiberite i posolite po ukusu i mešajte. Čim šampinjoni promene boju i počnu da puštaju sok, dodajte i pavlaku. Promešajte varjačom i smanjite vatru da se sve krčka pet minuta. Stavite testeninu da se kuva. Obavezno posolite vodu. Dok se testo kuva, a nakon pet minuta krčkanja sosa, dodajte kašičicu mlevenih crnih tartufa i puter. Dodajte kuvanu testeninu i malo vode u kojoj se testo kuvalo (oko 1 dl) i sve sjedinite. Probajte jelo – ukoliko je potrebno, dodajte soli ili bibera.
Servirajte uz rendani parmezan.
Pročitajte: Morski plodovi – Ukusi koji će probuditi vaša čula! (recepti)
Konjski biftek s tartufima
Za 2 osobe
Priprema: 30 minuta
Sastojci
40 ml konjaka
2 čena belog luka
pola šoljice mlevenog crnog luka
kašičica seckanog kapra
jaje
2 kašičice dižonskog senfa
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike vuster sosa
500 g filea konjskog bifteka
so, biber
četvrt šoljice seckanog peršuna
kašika ulja belog tartufa
10 ml soka od limuna
40 g svežih crnih tartufa
Priprema
U velikoj šerpi zgnječite beli luk, crni luk, jaje i kapar da dobijete smesu. Umutite u to senf i maslinovo ulje. Dodajte vuster sos, limunov sok, konjak, sveži seckani crni tartuf i ulje od tartufa, a zatim usitnjeno meso i dobro izmešajte. Posolite i zabiberite. Naseckajte sveže crne tartufe i stavite ih po bifteku.
Komentari (0)