Ko je izgubio opkladu? Evo koliko je to koštalo…
26/04/2024
23 min
Više od decenije Džordž Kluni je ambasador brenda Nespresso, pionira kafe u kapsulama
Autor: Tamara Roksandić | 18/07/2020
Morski plodovi - Jastog i škampi na Monako način
Za 2 osobe - 50 MINUTA
jastog
4 škampa
50 g maslaca
250 ml belog vina
100 ml likera od anisa
kašičica rendane pomorandžine kore
2 čena bela luka
pola kašičice komorača u prahu
kašičica paradajz pirea
2 kašike peršuna
2-3 kašicice neutralne pavlake
so, biber
sok od pola limuna
300 g pirinča
Jastog se seče od repa po pršljenovima, glava mu se podeli na četiri dela, noge odvoje. Škampima odvojite glave od repova. Stavite u mešavinu pola vode i pola belog vina da se kuva oko 10 minuta i posolite. U veći tiganj stavite pola maslaca, pola peršuna i beli luk pa dodajte raskomadanog jastoga, kao i repove škampa, da budu otvorene strane prema tiganju kako bi se sve lepo ispržilo. Dovoljno je pržiti oko tri minuta, pa okrenuti i propžiti još toliko. Zalijte likerom i zapalite.
Potom promešajte i sačekajte da se plamen ugasi. Izvadite sve i pokrijte folijom da bude toplo. U sos dodajte komorač, tečnost u kojoj su se kuvali jastog i škampi, vino, paradajz pire, so i biber, kao i rendanu pomorandžinu koru. Ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi dok pola ne ispari i bude fina gustina. Dodajte potom nekoliko kapi soka od limuna, ostatak putera i sitno seckanog peršuna, neutralnu pavlaku i poprskajte likerom od anisa. Stavite jastoga i škampe u malo dublji tanjir preko kuvanog pirinča kojeg ste prelili vrućim sosom.
Za 2 osobe - 35 MINUTA
srednja hobotnica
šoljica kozica ili škampa
rep jastoga
zelena salata
šoljica dagnji
pola paradajza
kašika limunovog soka
2 kašike maslinovog ulja
kašika jabukovog sirćeta
čen belog luka
so, biber
Sve morske plodove očistite i skuvajte, s tim što bi trebalo da znate da se hobotnica najduže kuva, oko sat vremena. Dodajte sve sastojke u činiju i pomešajte. Stavite u frižider na sat-dva i poslužite na listovima salate i s kolutovima paradajza. Prelijte sosom napravljenim od limunovog soka i jabukovog sirćeta, uz samleveni beli luk, posolite i zabiberite.
Ko je izgubio opkladu? Evo koliko je to koštalo…
26/04/2024
23 min
Više od decenije Džordž Kluni je ambasador brenda Nespresso, pionira kafe u kapsulama
Dekorišite jaja uz pomoć tetovaža! Vruća voda jedini je dodatak, sve je gotovo za tili čas (FOTO)
25/04/2024
20h
Tetoviranje jaja najednostavniji je vid dekorisanja
Isprobajte recept Nataše Pavlović i poslužite ukućanima prženice kakve dosad nisu probali
23/04/2024
3 dana
Prženice na tri načina po receptu Nataše Pavlović
Jovana Joksimović danas slavi rođendan! Svi su joj čestitali, a od Željka ni traga ni glasa (FOTO)
26/04/2024
1h
Jovana Joksimović 43. rođendan obeležila u krugu porodice i dragih prijatelja
Razvod više ne može da se krije: Kako se raspala porodica Aleksandre Prijović
26/04/2024
1h
Razvod roditelja Aleksandra Prijović teško podnela
Komentari (0)