Domaće paštete: Dva jednostavna i praktična recepta, a vaša nepca će uživati
Osim što su idealan brzi obrok za svako doba godine, namazi pripremljeni kod kuće ne sadrže štetne konzervanse i razne aditive, pa predstavljaju zdravu ali veoma ukusnu alternativu konzerviranim varijantama. Predstavljamo vam dva jednostavna i praktična recepta za jela u kojima ćete uživati
Guščija pašteta
Za 2 osobe
Priprema: 30 minuta
Sastojci:
200 g guščije džigerice
150 g maslaca
kašičica konjaka
glavica crnog luka
čen belog luka
pola kašičice origana
pola kašičice ruzmarina
pola kašičice majčine dušice
Priprema:
Istopite maslac u tiganju i u njega dodajte sitno seckan luk, pržeći ga na laganoj vatri 15 minuta uz neprestano mešanje. Isecite guščiju džigericu i nju dodajte, ostavljajući da se prži još minut, pa nakon toga začinite solju, biberom i ostalim začinima. Gotovu smesu ostavite da se ogladi, dodajte u nju konjak i sameljite je ručnim mikserom da postane glatka. Sipajte je u posudu i ostavite da se potpuno ohladi, a potom je stavite u frižider.
Servirajte domaću guščiju paštetu na kriški hleba, koja može da bude prepečena, prema vašem ukusu, i ukrasite je grančicom ruzmarina.
Pročitajte: Recepti za domaće sladolede kojima nećete odoleti!
Pašteta od dimljenog lososa
Za 2 osobe
Priprema: 15 minuta
Sastojci:
200 g dimljenog lososa
200 g kremastog sira, može i maskarpone
6 crnih maslina bez koštica
kašika kiselog mleka
sok pola limuna
kašičica seckanog peršuna
kašičica seckanog bosiljka
kašičica seckane mirođije
8 kapara
so i samleveni biber po želji
Priprema:
Narežite dimljeni losos na komadiće. U multipraktik, odnosno blender, stavite sveži sir, kiselo mleko i limunov sok pa to obilno začinite crnim sveže mlevenim biberom. Dodajte komadiće dimljenog lososa i masline bez koštica, malo kapara, pa multipraktik nakratko uključite nekoliko puta, ako želite da pašteta bude zrnasta, ili sastojke duže miksajte ako želite da bude namaz potpuno glatke strukture, idealan za mazanje na sendviče ili kanapee. U paštetu umešajte sitno naseckano začinsko bilje. Stavite paštetu u činiju i ohladite u frižideru da se stisne. Poslužite uz bruskete ili krekere.
Komentari (0)