Lifestyle

Na korak do savršene linije: Efikasne dijete za zdravo mršavljenje

Iako popularni proteinski režimi ishrane, poput keto i paleo dijeta, daju ubedljivo najbrže rezultate, nutricionisti širom sveta smatraju da one nisu dobre za organizam. Zato vam predstavljamo efikasne dijete za zdravo mršavljenje...

Na korak do savršene linije: Efikasne dijete za zdravo mršavljenje

Ubedljivo najpopularnije dijete danas predstavljaju one koje se baziraju na proteinskoj ishrani siromašnoj ugljenim hidratima, kao što su paleo i keto, međutim, nutricionisti smatraju da one imaju negativan uticaj na zdravlje, na duže staze. Nasuprot tome, u poslednjih osam godina u Sjedinjenim Američkim Državama “Dash” dijeta, koja smanjuje rizik od hipertenzije, svrstana je među najzdravije.

Američki stručnjaci koji se bave zdravom ishranom proglasili su je ove godine najboljom i stavili je na prvo mesto jer takva ishrana može poboljšati zdravlje i dugovečnost, ali i suzbiti hronične bolesti. Druga je mediteranska, a na trećem mestu je fleksiterijanska dijeta, a oko dijete povremenim postom (intermittent fasting), koja je jedna od najpopularnijih u svim svojim varijantama, najcenjeniji američki nutricionisti još ne iznose preterano glasno svoje mišljenje, iako postoji dosta dokaza o njenim sjajnim efektima. 

Zaboravite na instant rezultate i gladovanje i izaberite dijetu po vašoj meri!

Photo by Alexander Mils from Pexels

 

 

Efikasne dijete za brzo mršavljenje


Dash dijeta

Ova dijeta je izvrstan izbor za ljude koji žele da budu zdravi, slažu se cenjeni američki nutricionisti. Iako je osmišljena kako bi pomogla u snižavanju krvnog pritiska, pokazalo se da takva ishrana pomaže ljudima da smanje holesterol i izgube kilograme, pored ostalih zdravstvenih prednosti. “Dash” dijeta osigurava sve potrebne nutrijente, zato i ne čudi što je godinama među najboljim.

Ideja vodilja je da se ograniči unos masnoća, posebno zasićenih masnih kiselina, kao i soli, a to se postiže time što se iz jelovnika izbacuju masno meso i masni proizvodi, poput mleka i mlečnih proizvoda s visokim procentom masti, a ograničava se unos mesa peradi i plodova mora na tri porcije nedeljno. Svakodnevni jelovnik temelji se na žitaricama i mahunarkama, a veliki je naglasak i na svežem voću i povrću, kojih ima osam do deset porcija. Mogu se konzumirati i kompoti bez dodatnog šećera, kao i suvo voće. Postoje tri glavna obroka tokom dana, a međuobroci se preporučuju kada se pojavi jak osećaj gladi, kako bi se izbeglo prejedanje tokom narednog obroka, koje obično nastupa nakon jake gladi.

Idealna dijeta za zimski period: Deset kilograma manje za 14 dana

Photo by Alexander Mils from Pexels

 

Mediteranska dijeta

Ova dijeta laka je za održavanje, daje najbolje rezultate za zdrav život, kao i za kontrolu dijabetesa. To je način ishrane koji se danas smatra zdravstveno opravdanim za zdravlje pojedinca, posebno u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova.

Piramida mediteranske ishrane vrlo je slična klasičnoj prehrambenoj piramidi. Žitarice, proizvodi od žitarica (hleb, testenine) i krompir nalaze se u bazi, što znači da se jedu u najvećoj količini. Sledi povrće i voće, potom nemasno meso, riba i morski plodovi, mleko i mlečni proizvodi, orašasti plodovi i mahunarke, a u samom vrhu piramide nalaze se masnoće i slatkiši, odnosno hrana koja se jede u najmanjoj količini.

Danijela Dimtrovska izgleda savršeno: Nikada nisam bila na dijetama, ali ipak postoji jedna tajna

Photo by cottonbro from Pexels

 

Fleksiterijanska dijeta 

Na trećem mestu našla se fleksiterijanska dijeta koja se uglavnom bazira na vegetarijanskom režimu i uključuje više nemasnih proteina, poput pasulja, graška i jaja. Fleksitarijanstvo je kovanica dve reči – fleksibilno i vegetarijanstvo. Pojednostavljeno, jede se hrana biljnog porekla, ali povremeno i meso. Fleksiterijanstvo može poslužiti i kao dijeta za mršavljenje.

Kada je reč o fleksiterijanskoj redukcionoj dijeti, preporučeni dnevni kalorijski unos kreće se oko 1500 kalorija, što omogućuje postepeno i zdravo mršavljenje uz dugoročno usvajanje takvog načina ishrane. Dijeta je podeljena u tri glavna obroka i dva međuobroka. Doručak ima 300, ručak 400, večera 500 kalorija, a tu su još i dva međuobroka po 150 kalorija. Po želji, dijeta se može smanjiti na 1200 kalorija ako se eliminišu međuobroci, ili povećati na 1800, ako se udvostruči energetska vrednost doručka. Prosečna dnevna količina proteina koji se uzimaju ovakvim načinom ishrane iznosi 50 grama, što je nešto niže od uobičajenog.

Komentari (0)

Loading