Lifestyle

Ni 60 ni 90 stepeni: Stručnjaci tvrde da se na ovoj temperaturi pere posteljina

Temperatura za pranje posteljine

Ni 60 ni 90 stepeni: Stručnjaci tvrde da se na ovoj temperaturi pere posteljina

Shutterstock

Niko ne bi trebalo da spava u svom krevetu duže od sedam noći zaredom, a da ne opere čaršave.  Zato je važno znati koja je temperatura za pranje posteljine idealna.

Pročitajte: Trik za čišćenje Suzane Mančić koji ćete odmah prepisati! Loto-devojka u svom domu sve radi sama

Tokom noći na posteljini se skupljaju mrtve ćelije kože, telesna ulja, znoj, virusi, bakterije i grinje. Iako mrtve ćelije kože i znoj svakako ne zvuče privlačno, stručnjaci za čišćenje u Fantastic Services kažu da su grinje i njihovi nusproizvodi ono što uzrokuje najviše problema.

Objasnili su:

 - Grinje žive isključivo na mrtvim ćelijama kože, pa se razmnožavaju u krevetu i na posteljini. Imaju ih skoro sva domaćinstva, a ako se ne provere njihov broj može dostići i nekoliko hiljada.

shutterstock

 

 

Redovno pranje posteljine pomaže u kontroli količine grinja. Kako bi ih pravilno oprali, stručnjaci su podelili pet koraka koje treba slediti, piše "Express".

1. Proverite uputstva
Treba obratiti pažnju na posebna uputstva za upotrebu, a ako ih ima, treba ih se pridržavati.

Stručnjaci su rekli: „Najbolja temperatura za pranje posteljine je između 30 i 40 stepeni."

2. Upoznajte svoju mašinu za pranje veša

Korisnici mašine za pranje veša moraju znati maksimalno opterećenje za ovaj uređaj. Stručnjaci su upozorili da preopterećenje opterećuje motor i da posteljina postaje čistija samo ako ima dovoljno prostora za kretanje u mašini za pranje veša.

3. Koristite pravi program
Neke mašine za pranje veša imaju posebno podešavanje za posteljinu, ako je to slučaj, trebalo bi da ga koristite. U suprotnom, koristite normalni program osim ako na nalepnici za negu na listovima nije drugačije navedeno.

shutterstock

 

 

4. Ne perite posteljinu sa drugim vešom

Osetljiv veš može se oštetiti mešanjem sa vešom grublje teksture, kao što su peškiri. Kada perete posteljinu i peškire zajedno, važno je zapamtiti da peškiri mogu oštetiti posteljinu zbog svoje veličine i debljine.

To je zato što će deblje tkanine izazvati trenje između njih tokom ciklusa pranja, što može dovesti do nagomilavanja ili kidanja delikatne tkanine za posteljinu tokom vremena.

5. Nemojte preterano koristiti deterdžent
Previše deterdženta takođe može oštetiti vlakna, što dovodi do bržeg trošenja posteljine.

Stručnjaci predlažu da sredstva za uklanjanje mrlja sačuvate kada vam budu bili potrebni i da proverite uputstva za mašinu i deterdžent da vidite koliko ćete koristiti, prenosi Net.hr.

Komentari (0)

Loading