Lifestyle

“Putna apoteka”: Evo šta sve treba da se nađe na listi LEKOVA koje NOSITE NA ODMOR

“Putna apoteka”: Evo šta sve treba da se nađe na listi LEKOVA koje NOSITE NA ODMOR

Svi znamo da treba imati “putnu apoteku”, ali mnogi zbog žurbe ili onog “neće valjda” krenu bez nje. Da vam se to ne bi desilo spremite je par dana ranije, a šta sve u njoj treba da se nađe pogledajte u nastavku.

Evo šta je farmaceut Mariju Buac rekla za Instagram blog NaMojNačin.

- Preparat za sprečavanje mučnine tokom puta u vidu tableta ili lizalica na bazi đumbira. Nemojte zaboraviti da imaju odloženo dejstvo, pa ih zato treba uzeti minimum pola sata pre ulaska u prevozno sredstvo.

- Antiseptik vlažne maramice ili gel za suvo pranje ruku

- Pribor za prvu pomoć kod manjih posekotina i rana. Pre svega treba poneti antiseptik sprej poput Octenisept-a ili 3% hidrogen za čiscenje rana, nekoliko komada sterilni upakovanih gaza, manji flaster, jedno pakovanje hanzaplasta razlicitih oblika i velicina

- Preparat za zaštitu kože od ujeda insekata. Vodite računa da nema intenzivan i slatkast miris, jer takvi mirisi privlače pčele.


- Krem ili gel za umirenje kože posle ujeda insekta. Oni mogu da se iskoriste i kad dođe do alergijeske reakcije npr. na sunce. Ako imate mlađu decu dajte prednost biljnim gelovima koji se mogu češće koristiti.

- Adekvatan lek za alergijsku reakciju. Ukoliko ga niste do sada koristili posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Preporučuje se i istovremena primena preparata na bazi kalcijuma, koji potpomaže odstranjivanje alergena iz organizma.

- Probiotik.

-  Preparat za nadoknadu elektrolita. Ovi preparati su prva pomoć kad dođe do dehidracije organizma, a ona se ne javlja samo usled diareje ili povraćanja, već i posle dugog boravka na suncu.

- Lek protiv bola ili temperature. To može da bude isti lek, obično na bazi paracetamola, ibuprofena ili acetilsalicilne kiseline