Lifestyle

Veoma je koristan u kući: Šta sve može limun, osim da kolaču da divan ukus ili da nam pruži vitamin C?

Veoma je koristan u kući: Šta sve može limun, osim da kolaču da divan ukus ili da nam pruži vitamin C?

Umesto jakih hemijskih sredstava za održavanje higijene, nekad je mnogo praktičnije da se okrenemo prirodi, u kojoj možemo naći efikasna rešenja, a pritom ćemo izbeći štetne materije

Šta sve može limun, osim da kolaču ili čaju da divan ukus, da nas osveži kad je u limunadi, da nam pruži vitamin C? Ima on još mnogo uloga u gastronomiji, ali i u održavanju čistoće kuće, a pre svega kuhinje. Hemičari kažu da zahvaljujući visokom sadržaju kiseline ima snažan antibakterijski učinak, te da njime možemo da suzbijemo uobičajene kućne bakterije.

Svi znamo koje su prednosti korišćenja prirodnih zamena za jaka hemijska sredstva u borbi protiv nečistoća, koja su jednako delotvorna, a ne sadrže štetne materije koje su posebno nepogodne za decu, te se mnogi okreću ekološkim proizvodima baziranim na prirodnim sastojcima.

Limun je drvo iz roda citrus, a plod sadrži od 40 do 50% soka. Sadrži do 8% limunske kiseline, manje količine drugih organskih kiselina, oko 3% šećera i puno vitamina, pre svega C-vitamin. Davno pre moderne farmakologije limun se koristio kao lek, kada se još nije znalo za vitamine i koliko su korisni za zdravlje.

Većinu lekovitih svojstava moćnog limuna znamo, a sada ćemo pomenuti neke situacije u kojima je limun veoma koristan u kući, pre svega u kuhinji.

- Plastične posude za odlaganje hrane povremeno treba potopiti u vodu u kojoj se nalazi sok od limuna. Tako ćemo ukloniti fleke i mirise hrane koju smo u njoj držali. U ovaj rastvor možete dodati i sodu bikarbonu.

- Limunom možemo da uklonimo mirise i bakterije i sa daske za sečenje, bilo da je drvena ili plastična. Presečemo limun i polovinom istrljamo celu površinu daske, a posle nekoliko minuta je isperemo vodom.

- Ako nekoliko polovina limuna stavimo u vodu, a zatim u tu posudu spustimo pribor za jelo, on će – kad ga izvadimo, isperemo i obrišemo – zablistati kao kad smo ga kupili. Za dodatni sjaj možete dodati malo soli.

- Domaćice generacijama znaju da će neprijatan miris koji pojedine namirnice tokom pripreme ostavljaju na rukama najbrže ukloniti ako ih istrljaju polovinom limuna. Ukoliko tu polovinu limuna „zagrebemo“, nokti će biti savršeno očišćeni.

- Umesto kesica sa aromatičnim biljem Francuzi u uglove ormara stavljaju limun koji tera moljce.

- Sa limunovim sokom očistite sve kvake i vrate u kuhinji, stavite ga u ćoškove gde se skupljaju mravi i bube jer će oterati sve insekte iz kuhinje.