SECONDO PIATTO U KUĆNOJ VARIJANTI: Romantični duh Italije u vašoj kuhinji (recepti)
Nisu samo paste i pice tipični mediteranski specijaliteti. Predstavljamo vam dva glavna jela napravljena sa sušenim paradajzom, izvanredno ukusnim dodatkom za kuvanje u koji su Italijani zaljubljeni...
CRNI RIŽOTO S HOBOTNICOM
Za 2 osobe:
PRIPREMA: 50 MINUTA
SASTOJCI:
- 1 pakovanje rižota
- Mastilo hobotnice
- 350 g hobotnice
- 50 ml maslinovog ulja
- 50 ml belog vina
- 50 ml vode
- 3 čena belog luka
- 1 oljušteni paradajz, isečen na kockice
- tegla sušenog paradajza u maslinovom ulju
- so
- biber
PRIPREMA:
Pirinač s malo soli stavite u lonac kipuće vode i kuvajte oko 25 minuta. U zasebnom tiganju, premazanom maslinovim uljem propržite sitno naseckani beli luk, komade paradajza, kao i sušenog paradajza i komade hobotnice. Posolite i pobiberite po ukusu, a nakon 15 minuta dolijte belo vino i vodu i ostavite da se kuva još pola sata. Za sam kraj procedite testeninu, pomešajte je sa dobijenim sosom i ukrasite sušenim paradajzom, limunom, spanaćem, a po želji feta sirom, ili majonezom.
Na narednoj strani pogledajte recept za punjene grudi sa italijanskim prelivom...
PUNJENE PILEĆE GRUDI SA ITALIJANSKIM PRELIVOM
Za 4 osobe:
PRIPEMA: 30 MINUTA
SASTOJCI:
- 480 g pilećih grudi, bez kostiju i kože
- 1/2 tegle sušenog paradajza u ulju
- 4 kriške mocarele
- 100 g spanaća
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika senfa
- 1 kašika limunovog soka
- 100 g brokolija
- 100 g graška
PRIPREMA:
Promešajte senf, limunov sok, maslinovo ulje, šećer, so i biber po želji, pa dobijenom smesom premažite pileće grudi isečene na filete. Položite ih na pleh, a potom napunite sušenim paradajzom, mocarelom i spanaćem. Filete uvijte u rolat, a potom zatvorite čačkalicama. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta. Kada su pečeni, poslužite ih sa brokolijem i graškom.