Lifestyle

Najbolji način da poboljšate funkcije mozga: Plivanje oslobađa endorfin

Najbolji način da poboljšate funkcije mozga: Plivanje oslobađa endorfin

U ovim tmurnim zimskim danima raspoloženje nam svima opada, a poneke od nas obuzimaju i sumorne misli, pa nam dođe da utonemo u zimski san, što nije za čuđenje, ako znamo da čovekom upravljaju određeni hormoni, koji se ne luče jednako u svim godišnjim dobima

Najvažniji hormon koji nas čini vedrim, energičnim i optimističnim je endorfin, koji je poznat i kao hormon sreće, jer podstiče euforiju i oslobađa nas stresa. Leti ga svi manje-više lučimo jer se više krećemo i boravimo na otvorenom, uživajući u sunčanim danima, a zimi možemo da ga proizvedemo uglavnom na dva načina: jedući čokoladu ili vežbajući. Čokolada prija ali goji, a naporno vežbanje retko je kome omiljena aktivnost, pa se kao treće, a po mnogima i najbolje rešenje, nameće - plivanje.

Mentalni detoks: Jednostavni koraci kako da život učinite lagodnijim

Odlukom da tri puta nedeljno odete na neki zatvoreni bazen, učinićete puno ne samo za telo, nego i za psihu, ali i mozak. Osim što ćete u toku i posle ovog sporta biti odlično raspoloženi i imati više energije i volje za ostale aktivnosti, pokreti u vodi poboljšaće i vaše mentalne sposobnosti. Ovoj tezi ide u prilog i istraživanje univerziteta u Tokiju, u kome je učestvovalo 3.600 ispitanika oba pola i svih uzrasta. Oni su plivali tri puta nedeljno tri meseca, a rezultati su iznenadili ispitivače, jer nije bilo apsolutno nijednog učesnika koji nije rekao da mu je ova aktivnost poboljšala raspoloženje, a čak 97 procenata nastavilo je da pliva i nakon toga.

Osim što su se svi osećali psihički bolje, kod ispitanika su uočene i poboljšane funkcije mozga. Testovi pre i posle pokazali su znatno bolje pamćenje, jer plivanje poboljšava protok krvi u mozgu. Osim toga, ovaj sport utiče i na razvoj novih neurona u mozgu, najviše u delu hipotalamusa. Razvijaju se i nova nervna vlakna, s obzirom na to da plivač koristi obe hemisfere mozga kako bi se brže kretao kroz vodu i održavao ravnotežu. Ova saznanja još jednom su potvrđena testiranjem učesnika, a studenti i đaci pohvalili su se znatno boljim rezultatima na ispitima, dok su zaposleni prijavili bolji učinak, ali i raspoloženje na svojim radnim mestima. Pored poboljšanog telesnog zdravlja i gubitka pokojeg kilograma, ovo je bila više nego dovoljna motivacija da plivanje ostane sastavni deo života većine ispitanika.

Nepravilno disanje donosi niz zdravstvenih problema, posledice mogu biti fatalne

Pa, ako mogu Japanci, zašto ne bismo mogli i mi!