Lifestyle

Za buduće roditelje: 7 saveta kako biste što brže i lakše zatrudneli

Za buduće roditelje: 7 saveta kako biste što brže i lakše zatrudneli

Malo je onih parova koji imaju sreću da ostanu u drugom stanju odmah nakon što su doneli ovu važnu odluku. Šta sve treba da radite kako biste lakše zatrudneli donosimo u nastavku

Odluka da postanete roditelji ili da svoju porodicu obogatite još jednim članom nikako nije mala stvar. Baš zato kada stvari ne idu po planu, ili kada na ostvarenje ovog sna morate da čekate nimalo nije lako. Ako želite da se ostvarite u ulozi roditelja sigurno imate milion pitanja i niste sigurni kako bi trebalo da krenete u ovaj "pohod" i šta je najbolje da uradite kako biste što pre zatrudneli i dobili naslednika.

Koje su to najbolje poze u seksu, više o plodnim danima, ali i prekidu kontracepcije, na sve ovo imamo odgovor. Za sve buduće roditelje izdvojili smo plan od 7 jednostavnih koraka.

Seks i pre plodnih dana, najbolje poze i saveti za začeće

1. Prekinite sa kontraceptivnim pilulama

Ginekolozi savetuju da nekoliko meseci pre nego što počnete da radite na bebi, prestanite sa uzimanjem kontracepcije, jer je potrebno da prođe nekoliko ciklusa da biste uspostavili regularnu ovulaciju i bili spremni za trudnoću. Tada ćete imati vremena i da procenite kada je vreme vaše ovulacije.

Savet plus: Imajte na umu da čim prestanete sa kontracepcijom, možete vrlo lako zatrudneti u bilo kom trenutku!

2. Procenite kada su vam plodni dani

Bez obzira na to koliko često radite na tome, ukoliko preskočite ključne dane u mesecu kada su jajne ćelije spremne, nećete zatrudneti.

- Najčešća greška je to što ne znate kada vam je ovulacija - istakla je doktorka Kristofer Vilijams, piše Yumama.

Uvek vam mogu pomoći i testove koji predviđaju kada je ovulacija.

trudnoca začece par

3. Kako pomaže seks pre ovulacije

Da li ste znali da spermatozoidi mogu da se zadrže u materici i jajovodima 2-3 dana, a vaše jajne ćelije mogu trajati svega 12-24 sata nakon otpuštanja. Zato, ukoliko imate seks pre ovulacije, to povećava mogućnost da spermatozoidi budu prisutni kada se otpusti jajna ćelija, piše "Lepota i zdravlje".

- Ubrzo po prestanku ciklusa počnite sa odnosima. Češći rad na tome osigurava da ne propustite plodne dane, naročito ukoliko dužina vašeg ciklusa varira. Nakon desetog dana, najbolje bi bilo imati odnose svaki drugi dan.

4. Najbolje vreme i poza za seks kako biste što pre zatudneli

Postoje razni mitovi i izmišljene priče o pozama koje pomažu u začeću, zato Dr Vilijam daje savet koji stvarno deluje:

- Lezite na leđa nakon seksa. Vagina prirodno pada na dole, pa ležanje nakon seksa omogućava spermatozoidima da se lakše spuste do jajne ćelije - istakla je pomenuta doktorka koja kaže da ako podignete noge uz to, to ne može škoditi, ali i kako je ležanje sasvim dovoljno samo po sebi.