Lifestyle

Opako oružje protiv virusa: Ovo začinsko bilje će vam neverovatno ojačati imunitet

Opako oružje protiv virusa: Ovo začinsko bilje će vam neverovatno ojačati imunitet

Brojno začinsko bilje, osim što daje izvrsnu aromu jelima, igra veliku ulogu u održanju našeg zdravlja, a mi vam opisujemo najvažnije i najvrednije...

Osim što stvaraju harmoniju ukusa prilikom pripremanja obroka, začini mnogo mogu da učine za naše zdravlje, posebno tokom zimske sezone kada je bitno da ojačamo imunitet zbog virusa koji su oko nas. Zato vam opisujemo začinsko bilje koje ima najsnažnije dejstvo na naš organizam.

Za zdravlje, lepotu i dug život: Ovo su najmoćniji začini na svetu

Kurkuma se koristi u Indiji i Indoneziji pet hiljada godina, a vrlo mali broj obolelih od raka i Alchajmerove bolesti pokazuje važnost sastojka kurkumina, za koji se smatra da ima antioksidativna i protivupalna svojstva, a sadrži mangan i gvožđe. Neka od sprovedenih laboratorijskih ispitivanja pokazala su kako je kurkuma efikasna u borbi protiv ćelija raka debelog creva.

Začini koji su u stanju da preporode celo telo!

Đumbir je izvor vitamina B6, kalijuma i magnezijuma. Odličnog je ukusa, a pomaže zdravlju srca, štiti od bakterija i raznih gljivičnih oboljenja, jača imunitet, reguliše nivo holesterola u krvi, kao i težinu. Istraživanja su pokazala da može da ublaži jutarnje mučnine, bolove u mišićima, a može pomoći u varenju hrane. Takođe, deluje protivupalno.

Ostatak teksta pročitajte na narednoj strani...

Muskatni orah, odnosno karanfilić, ublažava bolove u mišićima i artritis, a poseduje i visoka antioksidativna svojstva. Njegovo ulje bogato je eugenolom koji ublažava zubobolju, bol u desnima i gušobolju. Delotvoran je i kod lečenja disajnih tegoba, poput bronhitisa i astme, a dobar je u borbi protiv crevnih parazita, gljivičnih oboljenja i bakterijskih infekcija.

Top 6 ukusnih napitaka koje možete konzumirati umesto užine

Cimet je poseban začin zbog svojih esencijalnih ulja s pozitivnim delovanjem na zdravlje. Pomaže u regulaciji šećera u krvi i deluju protivupalno. Izvor je minerala, poput kalcijuma, mangana i gvožđa, a obiluje i vlaknima. Pomaže u lečenju artritisa i ublažava bolove u mišićima. Uz to ima i jaka protivupalna svojstva koja ublažavaju bol, a njegova antibiotska svojstva uspešno sprečavaju infekcije urinarnog trakta, karijes, kao i bolesti desni.

Kliknite za nastavak teksta...

Bosiljak lekovitost duguje esencijalnim uljima. Čaj od bosiljka odlično je sredstvo protiv nervoze i anksioznosti, a pomaže kod varenja i sprečava grčeve u stomaku. Dobar je lek protiv menstrualnih bolova ako se pomeša s hajdučkom travom. Dobar je i za bolove u želucu izazvane stresom i nerviranjem ako se pomeša s matičnjakom. Takođe, pomaže kod glavobolje i migrene. Bogat je antioksidansima koji štite ćelije od štetnih slobodnih radikala, a organizam od srčanih oboljenja, Alchajmerove bolesti, raka i osteoporoze.

Prirodom protiv korona virusa: Novakovih 10 pravila za jačanje imuniteta

Origano spada u začine koji su poznati po svojim antioksidativnim delovanjima. Delotvoran je kod detoksikacije organizma i oslobađanja od slobodnih radikala koji su zaslužni za starenje ćelija, a samim tim i obolevanje organizma. Origano važi za jedan od najdelotvornijih prirodnih antibiotika širokog spektra.

Šampionski stil života: Novak Đoković konačno otkrio zašto ne jede meso

Timijan eliminiše bakterije koje mogu dovesti i do stafilokoknih zaraznih bolesti. Timol u timijanu snažan je antiseptik, dobar je za disajne puteve i protiv kašlja.