Lifestyle

Srećne bobice! Ovo je voće s najvećom nutritivnom vrednošću!

Srećne bobice! Ovo je voće s najvećom nutritivnom vrednošću!

Zbog svog bogatog sastava, smatraju se najboljom hranom za revitalizaciju organizma. To je voće s najvećom nutritivnom vrednošću koje se koristi više od 5000 godina, a mi vam opisujemo sva njegova blagotvorna svojstva...

Voće s najvećom nutritivnom vrednošću - godži bobice plod su grmolike biljke Lycium barbarum, koja potiče iz tibetanskih predela gde je smatraju svetom biljkom i koriste je već više od tri hiljade godina.

Ukus im je blago slatkast, a oblikom i teksturom podsećaju na grožđe. Beru se nežnim tresenjem grma, nakon čega se najčešće suše i pripremaju za konzumaciju.

Voće s najvećom nutritivnom vrednošću - Deo tradicionalne kineske medicine

Od biljke godži koristi se plod, iako su u tradicionalnoj kineskoj medicini zastupljeni i kora korena, list i semenke. U tradicionalnoj primeni plod se koristi kod hipertenzije, dijabetesa, krvarenja, kašlja, astme i tuberkuloze. Doduše, za te namene još uvek ne postoji dovoljno naučnih dokaza. Kora korena, koja je gorkog ukusa i antibakterijskog delovanja, u tradicionalnoj medicini se koristila za lečenje kašlja i povišene telesne temperature.

Red dried goji berries in wooden spoon

Nutritivne vrednosti

Jedna porcija lekovitih bobica, koja iznosti 28 grama, sadrži 98 kalorija, 21 gram ugljenih hidrata, 291 mg masti, četiri grama proteina, vitamine B6, B12, C, A i riboflavin, kao i minerale kalcijum, selen, cink, bakar i gvožđe. One su izvor i svih esencijalnih amino-kiselina.

Osim navedenih sastojaka, bogate su antioksidansima, posebno karotenoidima, među kojima se izdvajaju lutein, beta karoten i zeaksantin, koji ima važnu ulogu u zaštiti oka. Bobice su dobar izvor esencijalnih masnih kiselina, što nije uobičajeno za voće.

Voće s najvećom nutritivnom vrednošću - Ovo su prednosti godži bobica 

U tradicionalnoj kineskoj medicini imaju dugu tradiciju korišćenja u zaštiti jetre, poboljšanju cirkulacije i vida, jačanju imuniteta, kao i povećanju plodnosti.

Konzumacija bobica doprinosi zaštiti vida i očiju, od oštećenja jetre, stabilizaciji koncentracije glukoze u krvi, zaštiti od oštećenja kože od UV zračenja, kao i prevenciji raka.

Srećne bobice

Zanimljivost je da godži često nazivaju ”srećnim bobicama” jer se njihovom dužom konzumacijom čovek bolje oseća, one podižu energiju i izdržljivost. Koriste se kod dijabetesa, visokog krvnog pritiska, groznice, malarije, problema s cirkulacijom, vrtoglavice, zujanja u ušima.

Voće s najvećom nutritivnom vrednošću - Oprez!

Preparati biljke godži sigurni su ako se uzimaju prema uputstvu. Ako se ne koriste kako treba, mogu izazvati nuspojave kao što su mučnina i povraćanje.

Oprez je potreban kod trudnica, osoba s niskim i visokim krvnim pritiskom, povišenim šećerom u krvi...

Goji berries in a bowl on wooden table

Odlične za dijete

Iako konzumacija godži bobica neće direktno doprineti mršavljenju, one sadrže veću količinu dijetalnih vlakana koja podstiču rad mišića creva i poboljšavaju varenje.

Takođe su dobar izbor za lagani međuobrok, pa su neizostavni deo brojnih dijeta.

Komentari (0)

Loading