Lifestyle

Pobedite jesenji bluz: Kako da pomognete sebi i zaštitite se od anksioznosti

Pobedite jesenji bluz: Kako da pomognete sebi i zaštitite se od anksioznosti

story

Kada topli letnji dani naprasno postanu hladni i kišoviti, mnoge od nas obuzme mrzovolja, čak i depresija, posebno u ovim neizvesnim vremenima zbog pandemije. Savetujemo vam kako da pomognete sebi i zaštitite se od anksioznosti

U psihologiji i psihijatriji poznato je stanje koje se naziva jesenja anksioznost ili jesenji bluz, a radi se o poremećaju raspoloženja koje ima sezonski karakter. To znači da su odstupanja u raspoloženju izraženija u nekom godišnjem dobu, konkretno u jesenjim i zimskim mesecima.

Doktor Andrej Prošev, specijalista psihijatrije, osvrnuo se na to stanje i objasnio da su najčešći simptomi depresivno raspoloženje, nedostatak energije i motivacije, gubitak interesa, usporenost i tromost. Takođe su česte promene u ritmu sna i budnosti, a često se dešava i hipersomnija –  prekomerno spavanje, uz osećaj hroničnog umora.

Spavanje, sunce i hormoni

Tu se zapravo radi o narušenoj ravnoteži cirkadijalnog ritma, što je prirodni unutrašnji proces koji reguliše ciklus spavanja, a tu je i posledični poremećaj u ravnoteži važnih neurotransmitera i hormona koji imaju ulogu u regulaciji spavanja, raspoloženja, apetita i energije (serotonin, dopamin, noradrenalin, melatonin). To se događa jer ima sve manje sunčeve svetlosti i mrak pada znatno ranije. Smanjenje sunčeve svetlosti ima velik uticaj na pojavu sezonskog afektivnog poremećaja. U zemljama Skandinavije, gde je zabeležena veća učestalost ovog poremećaja, često se koristi i terapija svetlom, koja daje dobre rezultate.

Pročitajte: Hormonska neravnoteža – ženski neprijatelj broj 1!

Stimulisanje hormona sreće

Kako na prirodan način da stimulišemo proizvodnju hormona sreće i da se osećamo bolje?

Sve radnje koje čine da se čovek oseća dobro i prijatno aktiviraju proizvodnju hormona sreće, dopamina, serotonina, oksitocina i endorfina. Viši nivoi ovih hormona dovode do prijatnih osećaja, a to utiče da dodatno radimo ono što nam donosi radost, što izaziva i veću proizvodnju hormona.

Evo nekoliko stvari koje pomažu da se osećamo bolje:

  • Pravilan način života i ishrane, pravilna fizička, psihička i emotivna aktivnost.
  • Dobra uravnoteženost između poslovne angažovanosti, slobodnog vremena, vremena za bližnje, porodicu, prijatelje, psihički svet i vremena za odmor.
  • Fizička aktivnost, kao i masaže. Masaža određenih zona, profesionalna akupunktura, ali na prvom mestu samomasaža – svako može da nauči nekoliko malih polaznih tehnika koje bi bukvalno za minut mogle da poboljšaju tonus, radnu sposobnost, energiju i osećaj harmonije.

Pročitajte: Psihologija - Savladajte stres

Male stvari čine život lepim

Postoje razna istraživanja o uticaju umetnosti na neka duševna stanja. Lučenje hormona sreće stimulišu i male stvari koje čine život lepšim, kao što su fizička aktivnost, čokolada, dodir, čulne arome, smeh i sunčevi zraci.

Komentari (0)

Loading