Lifestyle

Sve što bi trebalo znati o suplementima gvožđa

Da li se osećate iscrpljeno u poslednje vreme? Da li se jedva popnete uz stepenice, a da vas ne hvata nesvestica, iako ste fizički spremni? Moguće je sasvim da patite od manjka gvožđa, naročito ukoliko ste pripadnica nežnijeg pola.

Sve što bi trebalo znati o suplementima gvožđa

Iako mnogi ne razmišljaju o gvožđu kao o nutrijentu, iznenadićete se kada saznate da čak 40% predškolske dece, na primer, pati od nedostatka gvožđa.

Zašto nam je potrebno gvožđe?

U pitanju je esencijalni mineral koji pomaže telu da transportuje kiseonik do svih ćelija. Ukoliko ne dobijamo dovoljno kiseonika, osećamo umor, vrtoglavicu, a kasnije, ti simptomi utiču i na imuni sistem, funkciju  mozga i drugih organa.

Gvožđe takođe održava zdravim naše ćelije kože, kose i noktiju.

Koliko gvožđa nam je potrebno?

Ovo zavisi od godina starosti, pola i opšteg zdravlja. Deci je potrebno malo više, oko 10 mg u periodu od četiri do osam godina, odnosno 8 mg u periodu od 9 do 13 godina.

Ženama je od 19 do 50 godine potrebno 18 mg gvožđa dnevno, a muškarcima 8 mg. Nakon menopauze, potreba ženskog organizma za gvožđem se smanjuje, te iznosi 8 mg. 

Veću količinu gvožđa ( a to će vam preporučiti lekar) potrebno je da unosite ukoliko ste u drugom stanju ili dojite, imate oboljenja bubrega, imate čir ili poremećaje s varenjem poput celijakije i Hronove bolesti, nakon operacije, kao i ukoliko ste vegeterijanac ili vegan...

Manjak gvožđa u organizmu: simptomi

Kratkoća daha, ubrzan srčani ritam, hladni ekstremiteti, želja za konzumiranjem gline ili zemlje, krhki ili zaobljeni nokti, gubitak kose, ranice u uglovima usana, otečen jezik..

Da li su nam suplementi potrebni?

Ukoliko vam je nivo gvožđa nizak, u dnevni meni uvrstite crveno meso, cerealije, sušeno voće i mahunarke. Isto tako, u zavisnoti od potreba, lekar bi vam mogao prepisati suplemente.

Oligolal gvožđe prašak za direktnu oralnu upotrebu koji predstavlja dodatni izvor gvožđa i vitamina C, B12 i folata. Namenjen je stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina kod adolescenata, trudnica, dojilja i vegeterijanaca

 

Komentari (0)

Loading