Lifestyle

Znakovi da ste pod STRESOM!

Znakovi da ste pod STRESOM!

story

Hronično nerviranje tiho i postepeno utiče na slabljenje organizma, što za posledicu ima umor, gojaznost, česte prehlade, glavobolje i pojavu alergija

Stres je fiziološka i psihološka reakcija na stimuluse iz okruženja. Kako ćemo na njega reagovati zavisi od iskustva, trenutnog raspoloženja, a najviše od jačine našeg organizma.

Konstantno ste umorni. Spavate redovno, ali čak i nakon kvalitetnog sna osećate se pospano. Najradije biste se odmah vratili u postelju, međutim obaveze vam to ne dozvoljavaju. Dan započinjete kafom ili energetskim pićem, ali ništa se bitno ne menja. Sve su to znaci da ste pod stresom i da vaš organizam ne može na isti način kao ranije da se nosi s njim. Savet stručnjaka leži u psihoterapijama, bavljenju sportom, hobijem ili antistres metodama poput joge i meditacije.

Nemirni snovi i noćne more. Brojna istraživanja dokazala su da nervoza i napetost dovode do umornih i opterećenih snova, a samim tim češćeg buđenja u toku noći i manjka energije. Pokušajte da u svom gustom rasporedu pronađete bar dvadesetak dodatnih minuta odmora. To može biti popodnevna dremka ili raniji odlazak na spavanje. Bilo bi dobro da se pred spavanje posvetite nekoj opuštajućoj aktivnosti – čitanju, šetnji ili vežbama istezanja.

PMS i neredovne menstruacije. Dokazano je da se nesnosni predmenstrualni simptomi i neredovni ciklusi čak dvostruko više javljaju kod nervoznih i napetih žena nego kod onih koje nisu pod uticajem stresa. Čajevi od jedne kašičice mlevenog đumbira, kao i od hajdučke trave i nevena, mogu umiriti organizam, a samim tim i smanjiti tegobe.

Često ste prehlađeni i boli vas glava. Hroničan stres dovodi do pada imuniteta, zbog čega telo gubi otpornost na bakterije i viruse. Najbolje rešenje za ovo su suplementi koji će nadomestiti vitamine i minerale, ojačati organizam i samim tim ga pripremiti za nove stresne situacije. Nervoza uzrokuje i migrene. One najčešće nastaju vikendom kada se napetost smanji.

Iznenadna pojava akni. Stres se vidi i na licu. On dovodi do oslobađanja neuropeptida i drugih hemikalija u koži koje izazivaju upale i akne, a moguće je da se javi svrab, atopijski dermatitis ili seboreja. U tom slučaju tretirajte kožu preparatima koji sadrže salicilnu kiselinu ili benzoil, jer neće dozvoliti isušivanje.

Pojava novih alergija. Hormoni stresa stimulišu lučenje imunoglobulina E, proteina u krvi koji je odgovaran za alergijske reakcije u organizmu. Bez obzira na to da li je reč o polenskoj kijavici, napadu astme ili alergiji na nikl, u napetim situacijama te reakcije umeju da budu prenaglašene.

Višak kilograma. Niste uneli značajne promene u ishranu, međutim naglo se gojite. Razlog za to je najverovatnije stres kojim ste svakodnevno izloženi. Naime, on izaziva neuravnoteženost hormona, utiče na rad štitne žlezde i usporava metabolizam. Obavezno posetite lekara.

Osećate se anksiozno i gubite fokus. Nekada ste bili pedantni i brzi, a sada i pored najbolje volje ne možete da se fokusirate na izvršavanje obaveza. Jedino objašnjenje je da vas je stres uzeo pod svoje. Izloženost napetim situacijama može izazvati i napade panike, koji se mogu prebroditi jedino uz savete stručnjaka.

Problemi sa želucem posle obroka. Osobe pod stresom brzo jedu i unose veliku količinu kofeina. Obe navike su okidači za loše varenje i gorušicu. Tom prilikom opuštaju se mišići koji povezuju jednjak i želudac, što za posledicu ima bolne reakcije. Bez obzira na nedostatak vremena, brze zalogaje treba izbegavati.