18/03/2024
1 dana
Bliži se početak proleća, a sa njim i topliji dani koji su idealni za beg od užurbane svakodnevice na čist, planinski vazduh.
Autor: Marija Milenković | 23/09/2020
Peruanska maka ubraja se u red supernamirnica. Uravnotežuje hormone, povećava plodnost i daje dodatnu energiju. Pored toga, pripisuje joj se niz svojstava za dobrobit celokupnog organizma
Maka koren, koji pripada porodici rotkvica, najdostupniji je u obliku praha. Uzgaja se u planinama Perua, pa je prozvan i „peruanski ženšen“. Osušen i pravilno čuvan, koren make može trajati i do sedam godina. Zbog povećane potražnje, ova biljka sve se više sadi u Peruu. Maka raste na visini između 2400 i 4400 metara.
Prednosti make cene se odavno, a najveću popularnost stekla je kao dodatak ishrani. Bogata je vitaminima B, C i E. Ona pruža obilje kalcijuma, čak više od mleka, cinka, gvožđa, magnezijuma, fosfora i amino-kiselina. Ublažava simptome menopauze i hormonskih poremećaja, jača polnu moć, pa slobodno možemo reći da je i afrodizijak. Maka sprečava pojavu rahitisa i osteoporoze i jača imunološki sistem. Maka nas opskrbljuje energijom, a koristi se i za:
Energija i izdržljivost
Posle nekoliko dana korišćenja make, nivo energije se povećava. Takođe je poznato da povećava i nivo izdržljivosti. Mnogi sportisti koriste maku kao dodatak ishrani. Ako se često osećate umorno, pokušajte s ovim prahom. Maka snabdeva organizam gvožđem i povećava broj crvenih krvnih zrnaca, koja pomažu kod anemije i kardiovaskularnih bolesti. Čuva kosti i zube zdravima i omogućava brži oporavak od povreda. Kada se koristi s dobrim režimom vežbanja, pomaže u povećanju mišićne mase.
Popravlja raspoloženje
Ako patite od anksioznosti, depresije, promene raspoloženja ili ste često pod stresom, maka može pomoći u ublažavanju negativnih simptoma. Ako se odlučite da je uzimate, očekujte i povećanje mentalne energije i koncentracije.
Za kožu
Maka prah ima pozitivno dejstvo i na kožu. Mnogima je pomogao u rešavanju crvenila i problemima s aknama. Takođe, ona smanjuje osetljivost kože. Može pomoći koži da se izbori s ekstremno hladnim ili toplim temperaturama.
Upotreba
Dobro je koristiti razmućeni prah u smutijima, salatama, pićima, kuvanoj hrani i sokovima. Ne dodaje se u hranu koja je vruća, jer gubi lekovita svojstva. Većina korisnika maka praha savetuje uzimanje s malo jogurta ili kefira zbog neutralizacije ukusa. Savetuje se i korišćenje uz malo pirinčanog mleka ili u smutiju od šoljice spanaća i dve banane. Mnogi preporučuju uzimanje sa sokom od limuna i meda. Može se dodati i slatkim obrocima, poput čija pudinga ili čokoladnog musa. Dnevno se konzumira u količini od jedne do tri kašičice, a po potrebi, doza se smanjuje.
18/03/2024
1 dana
Bliži se početak proleća, a sa njim i topliji dani koji su idealni za beg od užurbane svakodnevice na čist, planinski vazduh.
Da sve što radite, radite punim srcem: Zašto nam je u životu važna podrška
18/03/2024
1 dana
Inicijativa koja sve menja
70 kvadrata čistog luksuza: Kaća Živković je stan u Zemunu pretvorila u pravi raj
16/03/2024
2 dana
Dom Kaće Živković je prelep
Prvo slovo imena određuje karakter i sudbinu: Koga čeka samo uspeh, a kome ništa ne ide od ruke
16/03/2024
2 dana
Prvo slovo imena šta otkriva
19/03/2024
28 min
Devojka Viktora Živojinovića više nije tajna, a evo šta o njoj misli Lepa Brena
Više nije Džinović: Kako se sada preziva Melina
19/03/2024
1h
Melina Džinović promenila prezime
U jeku drame Teu se javno obratila Jelisavetina sestra (FOTO)
19/03/2024
2h
Sestra Jelisavete Orašanin se javno obratila Teodosiću
Zapušili usta svima: Sloboda otputovala na more s drugim, a evo šta je Vojin uradio
18/03/2024
15h
Sloboda Mićalović donela odluku, niko nije mogao da je odgovori
Komentari (0)