Moda

Domaći dizajneri oduševili parisku publiku spektakularnim revijama u okviru 7. Serbian Fashion Daya

U velelepnoj rezidenciji ambasadorke Srbije u Francuskoj održano je sedmo izdanje modne manifestacije Serbian Fashion Day, autorke dr Vesne de Vinče Jugović.

Domaći dizajneri oduševili parisku publiku spektakularnim  revijama u okviru 7. Serbian Fashion Daya

Nebojša Babić

Ove jeseni tradicionalni modni spektakl bio je posvećen liku i delu velikog srpskog naučnika i pronalazača Nikole Tesle, a na reviji pod nazivom "Tesla Fashion" predstavila su se četiri prestižna srpska
modna kreatora: Bata Spasojević, Mladen Milivojević Baron, Dejana Milosavljević i Jelena Mandić, koja je dalji potomak čuvenog Tesle.
 
Uzbudljiva revija, u kojoj je pariska publika vidno uživala, ponudila je raznovrsna dizajnerska rešenja inspirisana Teslinim životom i brojnim dostignućima, a kroz spektakularno veče prisutne je vodio poznati televizijski novinar i voditelj Mihajlo Pavić.

Nebojša Babić

 
 
Bogat muzički program upriličila je Nevena Đoković, sopran solista opere Narodnog pozorišta.
 
- Teslin genijalni um zadržao se nakratko u našem svetu, prosvetljujući ga svojim naučnim idejama, ali i danas predstavlja beskrajnu inspiraciju za svakog umetnika koji može naići na njegove ideje u potrazi za suštinom ljudskog postojanja - traganju za kreativnošću i genijalnošću. Odata počast velikim ljudima predstavlja izazov koji zahteva kreativnost i genijalnost, ali takođe traži hrabrost i velike veštine - rekla je supruga predsednika Republike Srbije gospođa Tamara Vučić.
 
- Rezidencija ambasadora Srbije u Francuskoj predstavlja jedan od najreprezentativnijih diplomatskih objekata koje Srbija ima širom sveta, čiju vrednost dodatno uvećava bašta s pogledom na Ajfelov toranj. Luksuzna palata u srcu Pariza nije samo mesto za diplomatske prijeme i bilateralne razgovore, već i prostor za značajne kulturne događaje poput "Srpskog dana mode". Izuzetno smo ponosni što možemo da budemo domaćini jednog ovako značajnog umetničkog događaja - istakla je njena ekselencija, ambasadorka Republike Srbije u Francuskoj Ana Hrustanović.
 

Nebojša Babić

 
 
- Ove godine "Serbian Fashion Day" posvećen je "čoveku svetlosti“ Nikoli Tesli. Srbin i Amerikanac, veliki vizionarski naučnik i humanista, koji je obogatio svet sa više od sedamsto naučnih izuma, počev od hidroelektrane na vodopadu Nijagara do naizmenične struje koja je osvetlila čitavu planetu. Tesla je razotkrio mnoge tajne za sve nas. Nazvan je ocem 21. veka jer se njegovi izumi tek sada u potpunosti ostvaruju i verifikuju preko bežičnog prenosa energije koji je Tesla zamislio - objasnila je autorka projekta dr Vesna de Vinča.
 
Posle svečanog otvaranja, publici je predstavljena nesvakidašnja kolekcija Dejane Milosavljević "Tesline skulpture", koju čine ekspresivne kreacije dizajnirane po uzoru na revolucionarne Tesline patente po kojima je planetarno poznat. Kreatorka nakita Jelena Mandić-Urijel predstavila je kolekciju "Ličko seme" posvećenu Teslinom poreklu, što je posebno interesantno s obzirom na činjenicu da i sama potiče iz Like i deli korene sa čuvenim naučnikom. Prvi put Jelena nije predstavila samo komade nakita, već celokupnu ručno
izrađenu kolekciju koju je upotpunila haljinama, torbacima, vunenim mokasinama i nezaobilaznom ličkom kapom.
 

Nebojša Babić

 
 
Mladen Milivojević Baron prikazao je elegantne kreacije iz kolekcije pod nazivom "Žene su zaista volele Teslu", a u njegovoj haljiini, posebno iskreiranoj za ovu priliku, u publici se pojavila prva dama Tamara Vučić, dok je reviju u ulozi manekenke otvorila nj. k. v. princeza Ljubica Karađorđević. Čast da zatvori modnu reviju imao je Bata Spasojević koji je prikazao kolekciju "3,6,9 Tesla", inspirisanu Teslinim oduševljenjem brojem 3 i nizom 3, 6, 9. Briljantni sprski naučnik verovao je da se samo matematički može komunicirati sa drugim civilizacijama. Sve kreacije nosile su manekenke kompanije "Miss Srbija".
 

Nebojša Babić

 

- Kolekcija “369” poseduje dodir futurizma. Vrlo je jaka i sugestivna. Obiluje jakim printovima i izražajnim, oštrim siluetama. Ona je pronašla Teslin put, a ljudi sa posebnim osećajem sigurno će voleti da je nose. Art momenat je apsolutno prisutan, pogotovo kada su kolekcije fokusirane na jednu ličnost i sa temom kao što je, na primer, 369 – ključ Univerzuma, a jedan od najvećih umova u istoriji svetske nauke, pa možda i svih vremena, Nikola Tesla - kazao je istaknuti modni kreator Bata Spasojević.

Nebojša Babić

 
 
- Teslina energija je bila neverovatno snažna, njegovo prisustvo u obliku svetlosti i topline bilo je apsolutno osetno od početka do kraja! Hvala Tesli što nam je svojim prisustvom ponovo dokazao da je energija neuništiva i večna! Hvala Vesni što je upalila ovu iskru u Gradu svetlosti, koja će se, uverena sam, vrlo brzo raširiti i stići do svake tačke na svetu i do svakoga kome je potrebna - rekla je kreatorka nakita Jelena Mandić-Urijel, jedan od daljih potomaka čuvenog Nikole Tesle po liniji njegove majke.

Nebojša Babić

 
 
- Inspiraciju za svoju umetničku kreaciju našla sam u mnoštvu Teslinih simbola, genijalnim idejama i vizijama koje kroz njegovo veliko naučno delo nastavljaju svoj život i primenu kroz prostor i vreme. Izuzetna mi je čast što je upravo moja kolekcija bila inspiracija da realizujemo ovaj projekat od velikog značaja za srpsku modu i Srbiju. Jedan je Tesla, PORTRET među maskama - poručila je modna dizajnerka Dejana Milosavljević, čije su kreacije pratili kratki titlovani filmovi koji su detaljnije objašnjavali Teslin patent, koji je publika mogla da vidi na pisti pretočen u nesvakidašnju modnu interpretaciju. Dejanin projekat podržali su Elektrotehnički institut "Nikola Tesla“, Elektrotehnički fakultet i Institut "Mihajlo Pupin“.
 

Nebojša Babić

 
- Uvek je velika čast predstaviti svoje kreacije u prelepom Parizu. Kroz kombinaciju visokokvalitetnih tkanina i elegantnih detalja, ova kolekcija za mene predstavlja spoj prošlosti i sadašnjosti, tradicije i modernog doba. Elegancija krojeva i paleta nežnih pastelnih nijansi čine ovu kolekciju posebnom. Cilj mi je bio da stvorim komade koji će izazvati osećaj sofisticiranosti i luksuza - pojasnio je modni kreator Mladen Milivojević Baron.

Nebojša Babić

 

 

Prestižnom modnom događaju prisustvovale su brojne poznate ličnosti iz zemlje i sveta, članovi kraljevskih porodica, ambasadori, vlasnik najstarije fabrike parfema na svetu Bašari Nasri, glavna i odgovorna urednica najstarijeg ženskog magazina arapskog sveta "Al Šarkijah“ Suna Moja, nj. k. v. princeza Ljubica Karađorđević, mis Srbije Anja Radić, popularne srpske voditeljke Ena Popov i Suzana Mančić, slikar Nebojša Pilipović Pilo, srpski šampion u golfu Dane Cvetković i mnogi drugi.

Komentari (0)

Loading