Promo

Zašto je Doncafé šoljica omiljena šoljica za kafu?

Sa vama je 20 godina, prava je mera za kafu i univerzalna mera za otprilike sve drugo!

Zašto je Doncafé šoljica omiljena šoljica za kafu?

Kafu, najpoznatiji napitak na svetu, podjednako volimo svi. Kod nas se najviše pije domaća kafa, a svako zasigurno ima svoju omiljenu šoljicu. I dok nam se vremenom menjaju navike, radni i životni prostori, kolege, tehnološki uređaji koje koristimo, mesta koja posećujemo, jedna stvar ostaje nepromenjena – Doncafé šoljica kafe, koja je već 20 godina tu, bez obzira na to da li svoju prvu kafu pijemo ujutru ili u toku dana, kod kuće ili na poslu, sami ili u društvu.

Domaća kafa se u različitim delovima sveta služi u drugačijim šoljicama. U Etiopiji, koja se smatra kolevkom kafe, ovaj napitak služi se u malim keramičkim šoljama. Ako se pak nađete u Turskoj, domaća kafa će vam biti poslužena u fildžanima. Fildžan je veličine izvornih starinskih šoljica za kafu, s tim što nema nikakvu dršku, kako bi mogao da se drži celim dlanom i da se na taj način oseti toplina napitka. Fildžani se tradicionalno služe uz džezvu, u kojoj se nalazi prethodno skuvana kafa. U Jermeniji je običaj da se uz šoljicu domaće kafe posluži i baklava.

U Saudijskoj Arabiji i drugim arapskim zemljama, u šoljicu kafe dodaje se mešavina začina među kojima su kardamom, cimet, karanfilić, šafran i đumbir. Da bi se neutralisao gorak ukus kafe, često se uz nju služe i sušene urme. Na drugom kraju sveta, u dalekom Meksiku, domaća kafa služi se u glinenim šoljama, za koje lokalno stanovništvo veruje da pojačavaju aromu, a često je obogaćena i štapićima cimeta. Francuzi pak svoju jutarnju kafu piju iz velike šolje. Razlog tome nije samo dodavanje jednake količine mleka u kafu, već i mogućnost da u šolju lako i jednostavno umoče svoj kroasan, tradicionalan doručak u toj zemlji. Širom sveta, u ubrzanim gradskim sredinama, sve češće se kafa pije „za poneti“ iz kartonskih šolja, na putu do posla ili kada nemamo dovoljno vremena da se prepustimo trenucima uživanja i mirisu ’crnog zlata’ kako je često zovu.

Promo

 

 

Mi u Srbiji u kafi volimo da uživamo iz svoje omiljene šoljice, i kod kuće i na poslu. Tokom 20 godina koliko kafu pijemo iz Doncafé šoljica, one su promenile dosta svojih ’odevnih kombinacija’, ali jedna stvar je ostala ista – svakodnevno su bile prava mera kafe za sve ljubitelje ovog napitka. Skoro da i nema kuće u Srbiji koja ne poseduje bar jednu, a najstrastveniji ljubitelji kafe često sa ponosom pokazuju fotografije kolekcije svojih Doncafé šoljica ističući da je teško odlučiti koja im je najdraža.

Promo

 

 

Sa godinama ova šoljica postala je i univerzalna mera za otprilike sve drugo, pa tako vešte ruke domaćica sa lakoćom odmeravaju sve neophodne sastojke tokom pripreme slanih i slatkih poslastica. Odmeravaju, premeravaju, dosipaju, prosipaju, uvek i tačno onoliko koliko je potrebno.

Ovaj značajan jubilej, dvadeset godina druženja sa ljubiteljima kafe, Doncafé šoljica ne obeležava samo jedinstvenom rođendanskom, već i kolekcijom prazničnih šoljica. Ova godina bila je nešto drugačija u odnosu na prethodne, naučila nas da je vredne trenutke u životu čine male stvari. Zbog toga i predstojeće praznike dočekujemo uz šoljicu kafe i veru da će nam doneti nove trenutke za pamćenje u društvu porodice i nama dragih ljudi, dok jedni drugima pružamo pravu meru podrške, ljubavi i prijateljstva.

Komentari (0)

Loading