Lifestyle

BICIKLIZAM I KAFA – sport i hedonizam u trci za humani cilj

Miele intervju – Ivan Stević

BICIKLIZAM I KAFA – sport i hedonizam u trci za humani cilj

Da li ste znali da kofein poboljšava vaše performanse tokom vožnje bicikla? Ova činjenica, dokazana u različitim naučnim istraživanjima. I baš ona, uz nemerljivu ljubav prema biciklizmu, poslužila je Ivanu Steviću, osnivaču sportskog udruženja Tour de Fun, profesionalnom biciklisti i četvorostrukom učesniku Olimpijskih igara, da dođe na ideju kako da ljubitelji biciklizma daju svoj humani doprinos za decu iz Raške. Vožnja bicikla uz konzumiranje kafe sa Miele kafe aparata predstavlja idealan način kako bi se došlo do humanog cilja – obezbeđivanja sredstava za doniranje bicikala osnovnim školama u opštinama Raška i Brus. Pitali smo Ivana da nam otkrije kakav je bio razvojni put ove ideje.

1. Kada se rodila ljubav prema biciklizmu?

Još u osnovnoj školi, ’90tih godina u OBK Beograd počinjem da se takmičim kao junior na domaćim trkama i ostvarujem zapažene rezultate. Na Olimpijskim igrama sam prvi put učestvovao u Atini 2004. godine, a ta sezona obeležena je i višestrukim pobedama na trkama u Italiji. Nakon Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine započinjem novu životnu i profesionalnu avanturu. Počinjem da se bavim i trenerskim poslom i postajem selektor biciklističke reprezentacije Srbije[MN1]  u periodu od 2016. do 2018. godine. Osnivanjem sportskog udruženja Tour de Fun, 2017. godine, nastavljam sa radom na promociji biciklizma sa posebnim akcentom na rekreativni biciklizam, a 2019. godine postajem i član COACHSAVIĆ tima kao trener biciklizma.

Promo

 

2. Sa kojim ciljem je osnovano udruženje Tour de Fun?

Sportsko udruženje Tour de Fun osnovano je prvenstveno sa željom da se promovišu svi  vidovi biciklizma i zdravog života. Udruženje trenutno broji preko 500 aktivnih članova iz zemlje i inostranstva. Tour de Fun tim organizovao je više sportskih manifestacija, brojne timske odlaske na međunarodna takmičenja, kao i obilaske poznatih turističko-biciklističkih destinacija u zemlji i regionu. Naše udruženje je organizator i jedinstvenog sportsko-rekreativnog događaja Tour de Kop koji se održava na Kopaoniku od 2019. godine.

3. Možete li nam reći nešto više o događaju Tour de Kop? Ko su učesnici događaja?

Tour de Kop je biciklistički, sportsko-rekreativni događaj, koji se od 2019. godine održava na Kopaoniku. Nakon četiri godine održavanja, možemo reći da je u pitanju tradicionalni događaj, po kojima Kopaonik, jedna od naših najlepših planina, postaje poznata tokom letnje sezone. Reč je o događaju koji okuplja ljude različitih profila. Programom Tour de Kop predviđeni su biciklistički izazovi kroz fantastične predele i prelepu prirodu Kopaonika. Organizuje se u cilju promocije rekreativnog biciklizma, ali i podsticanja na zdrav i aktivan način života. Događaj  Tour[MN2]  de Kop otvoren je za sve, od 7 do 77, godina, koji su spremni da nakon učešća u ovom jedinstvenom događaju sa Kopaonika ponesu jedno nezaboravno životno i sportsko iskustvo. Upravo se jedan takav, nama četvrti po redu događaj završio na ovoj sjajnoj planini.

Promo

 
 

4. Na koji način je brend Miele doprineo razvoju vaše ideje?

Miele Srbija, jedan od naših partnera i sponzora, i Tour de Fun odlučili su da će ove godine svaka šoljica kafe koja se služi na biciklističkim događajima u okviru serije događaja koji čine manifestaciju Tour de Kop imati svoj viši, humani cilj. Svaka Miele kafa na događajima u organizaciji Tour de Fun služiće se u zamenu za minimalnu donaciju u iznosu od 100 dinara. Ovako prikupljen novac, kompanija Miele Srbija i sportsko udruženje Tour de Fun upotrebiće za nabavku bicikala koje će donirati dvema osnovnim školama u opštinama Brus i Raška. Veoma smo ponosni na činjenicu da je kompanija Miele prepoznala potencijal koji imaju naši biciklistički događaji i želi da pruži svoj doprinos i podršku zdravom načinu života i ulaganju u zdravlje mladih, jer je to ulaganje u budućnost celog društva.

 

 

Komentari (0)

Loading