Lifestyle

Intervju Jovane Hismajer: Rad na sebi nije luksuz

Poznati trener za lični razvoj otkriva

Intervju Jovane Hismajer:  Rad na sebi nije luksuz

Poznati trener za lični razvoj Jovana Hismajer, koju je javnost najbolje upoznala tokom saradnje s Isidorom Bjelicom, na sebi je počela da radi pre desetak godina, kada je bila na životnoj prekretnici i osećala se beznadežno.

– Sve je na prvi pogled funkcionisalo, a u stvari sam se osećala kao žrtva sopstvenog braka i okolnosti prečestih seljenja i promena sredine. Veoma mlada sam dobila decu i to je samo pojačalo moje nesigurnosti i otvorilo Pandorinu kutiju mog disfunkcionalnog detinjstva. Teško sam se snalazila da budem dobra majka svojoj deci kad sam i sama u sebi nosila nezaceljeno unutrašnje dete. Odlučila sam da pomoć potražim kod trenera za lični razvoj. Taj individualni pristup i rad koji se umnogome razlikuje od nekih drugih zastarelih tehnika i terapija u potpunosti me je preporodio i naučio kako da gledam na život. Kada sam osetila na svojoj koži koliko mi je koučing promenio svest i koliko je doprineo kvalitetu mog svakodnevnog života, odlučila sam da se edukujem i da to postane moj životni poziv – kaže Jovana koja danas može da se pohvali velikim brojem klijenata kojima pruža pomoć i saradnjom s TV licem Sanjom Marinković.

Iako ste karijeru izgradili prevashodno kao selebriti lajfkouč, poznato je da smatrate da briga o sebi nije luksuz i da treba da bude dostupna svima, zar ne?

- Sticajem okolnosti imala sam priliku da radim s nekim od najvećih svetskih zvezda iz muzičke i filmske industrije, lista mojih klijenata danas je mnogo šira. Sa mnom sarađuju ljudi koji dolaze iz najrazličitijih životnih sfera – od advokata, doktora, političara pa sve do studenata, domaćica i svih ostalih koji na svom duhovnom putu osete da bih mogla da im budem podrška. Rad na sebi nije luksuz, već potreba čoveka kako bismo se kao vrsta razvijali i kako bismo širili svest i bili bolji, ne samo sebi već i drugima. Živimo u vremenu buđenja, jačanja ženske energije, isceljivanju takozvanog unutrašnjeg deteta, povratku prirodi, razumevanju da i životinje imaju dušu, da i planeta pati kada smo nemarni. 

Nekada je odlazak kod psihiloga bio tabu tema, a danas skoro svako ide na terapiju i kod trenera za lični razvoj. Koliko je bitno osvestiti sve svoje potrebe u moru izazova koje nosi brzina života?

- Imati svog terapeuta ili kouča danas je potpuno isto kao imati svog ginekologa ili frizera. Više to nije sramota, već je prihvaćeno kao neophodnost da bismo ovaj život koji nam je dat živeli bez strahova i blokada, otvorenog srca i uma.

Boško Karanović

 

 

Tokom karijere put vam se pre nekoliko godina ukrstio s književnicom Isidorom Bjelicom, s kojom ste razvili dualnu terapiju. Da li ste nastavili da je radite i posle Isidorinog odlaska?

- Isidora Bjelica je veoma uticala na moj život, pre svega kao renesansna diva, vanserijskog intelekta i životne mudrosti, ali možda čak i više kao žena kojoj je pripala ne tako omiljena uloga promene svesti jednog naroda. Dualna terapija je okosnica mog rada s klijentima, jer bez objedinjenja onog što mislimo da je dobro za nas i onoga što mislimo da je loše, nema napretka. Osećam duboku zahvalnost za prijateljstvo koje smo imale i njenu nesebičnu podršku.

Objavili ste zajednički projekat s novinarkom Sanjom Marinković, o čemu je reč?

- Reč je o onlajn video-programima pod nazivom “U poverenju sa Sanjom i Jovanom" koji se bave emotivnim odnosima, ženskom energijom i ostalim temama ličnog razvoja i namenjene su damama koje inače nemaju ni previše vremena ni previše para da se bave sobom, ali imaju unutrašnju potrebu da naprave neku promenu u svom životu. Svaki video sadrži jasno opisane metode, vežbe i načine kako da pomognemo sebi kada se nađemo u slepoj ulici emotivnih razočaranja. U ponudi su već videa pod nazivom "Kako da ne budete usamljeni i frustrirani, već emotivno ispunjeni?”, zatim “Vežbe i tehnike uz pomoć kojih ćete izlečiti ljubavna razočaranja“ i drugi naslovi. Sanja Marinković je neko ko već decenijama osluškuje želje, nedoumice i pitanja miliona žena koje gledaju njenu emisiju. Vrlo je dragocena ta interakcija njenih pitanja, koja su neretko i vrlo lična, i mojih odgovora, iz kojih govorim ne samo kao kouč već kao žena koja je i sama morala da prođe životne uspone i padove i ljubavne brodolome. Sve dame koje se odluče da na ovaj način rade na sebi biće u direktnoj komunikaciji s nama, jer ja nikada ne želim da odustanem od ličnog pristupa u svom radu.

https://kursevi.sanjamarinkovic.rs/programi/

Desi li vam se da i sami osetite potrebu da se posavetujete s nekim od kolega kada je breme života preteško? 

- Kako da ne, što više radim na sebi, to je dublja rupa koju kopam. Neophodno je da i kouč ima tu vrstu refleksije i samoposmatranja kroz rad s kolegama. Često odlazim na ritrite, učim nove prakse i isprobavam različite metode spiritualnih tehnologija, jer samo onoliko koliko mogu da pomognem sebi, mogu pomoći i drugome.

Uspešni ste u profesiji, poznati ste, stalno putujete, imate porodicu. Kako usklađujete obaveze i slobodno vreme? 

- Kažu da nam Bog uvek da onoliko koliko možemo da izdržimo, mada ponekad pomislim da me je precenio. Moja životna svrha je da budem podrška ljudima da bolje razumeju sebe i time smanje patnju koju osećaju, iako se trudim da razumem različite sudbine klijenata s kojima radim, često onaj duboko empatičan deo mene nadvlada profesionalni i svi ti razgovori, problemi, nekada i životne tragedije, ostaju da lebde oko mene dugo nakon završene seanse. Trudim se da se to ne odražava na moju porodicu, ali često nakon osam seansi, koliko obično imam u toku dana, nemam previše energije za bilo šta drugo. Imam podršku supruga koji se bavi decom kada sam na poslovnim putovanjima, oni su sada već skoro šesnaestogodišnjaci, tako da ih više interesuju društvo i izlasci nego mama, za koju svakako misle da ju je vreme pregazilo i da oni sve mnogo bolje znaju. Ali sve je to normalno za njihov razvoj i uzrast tako da se trudim da ih ne kontrolišem i ne kritikujem previše. Mada, kad bolje promislim, i prema mužu imam sličan stav (smeh).

 

Komentari (0)

Loading