Lifestyle

Novi podsticaj kompanije IKEA: Mesec dana plaćenog odsustva za tate

Novi podsticaj kompanije IKEA: Mesec dana plaćenog odsustva za tate

Kako bi pomogla svojim zaposlenima s malom decom i pokazala im da uvažava njihov privatni život, i podstakla rodnu ravnopravnost na radnom mestu i kod kuće, IKEA uvodi novi oblik podsticaja za zaposlene. Sve nove tate, koji su zaposleni u kompaniji IKEA Srbija, od sada mogu da koriste mesec dana plaćenog odsustva, koje će provesti sa svojom bebom nakon što se njihove partnerke vrate na posao.

Tokom jednokratnog odsustva, nove tate će primati punu platu. Reč je o dodatnoj pogodnosti koju pruža kompanija IKEA u Srbiji za svoje zaposlene, osim onoga što je osigurano zakonom. Ova odluka je deo šireg pristupa organizacije IKEA jugoistočna Evropa za unapređenje rodne ravnopravnosti u zajednici i nastojanja da zaposlenima pokaže da ih ceni kao potpune ličnosti – od njihovih uloga na poslu, do onih kod kuće.

Vreme koje provodimo sa svojim porodicama važno je za zdravu ravnotežu privatnog i poslovnog života i čini naše zaposlene zadovoljnijima. Želimo da im pomognemo da ostvare zdrav balans između ove dve vazne uloge! Istovremeno, svesni smo da u preko 95% slučajeva u Srbiji uglavnom mame odlaze na porodiljsko odsustvo, najčešće zbog toga što porodice odlučuju da je to bolje iz finansijskih razloga. Kao kompanija okrenuta postizanju rodne ravnopravnosti, plaćenim jednomesečnim odsustvom za naše tate želimo da promovišemo ravnopravno učestvovanje očeva u brizi dece od najranijeg doba“, istakla je Aleksandra Triantafyllidou, direktorka za ljudske resurse kompanije IKEA jugoistočna Evropa.

Plaćenom odsustvu se raduju mnoge kolege u IKEA Srbija, a naš kolega iz samouslužnog magacina, Milan Stamenković, nedavno je postao tata malog Koste i kaže da mu je sada upoznavanje sa bebom najvažnije. „Danas kada je vreme najdragoceniji resurs, ne nalazimo ga u onolikoj meri koliko bismo želeli. Svim očevima koji će koristiti ovaj program preporučujem da budu tu za svoju decu onoliko koliko bi želeli“, kaže Milan, ponosan što je deo ove promene.

IKEA veruje da je plaćeno odsustvo za tate višestruki dobitak za ravnopravnije društvo, ali i poslovanje. Na ovaj način IKEA želi da poveća razumevanje među zaposlenima o važnosti podele uloga kod kuće i njihovim partnerkama olakša povratak na posao, dok će se kolege sa odsustva vratiti još motivisanije za posao.