Story Café

Moj dom - Majkl Daglas: Spiritualni hram na Mediteranu

Moj dom - Majkl Daglas: Spiritualni hram na Mediteranu

Holivudski glumac imao je dva braka i troje dece iz njih, brojne profesionalne uspone i padove, suočio se sa opasnom bolešću grla i pobedio je, a za sve to vreme prelepa vila na Majorki, koja se procenjuje na 50 miliona evra, bila mu je i ostala omiljeno utočište gde zaboravlja na sve životne nedaće

Na samoj ivici mora, uklesana u planinski venac Tramuntana koji krasi popularno špansko ostrvo Majorku, leži vila na imanju koje se pruža na stotinu hektara. Jedinstven reljef koji okružuje ovu palatu prava je kontradiktornost prirode. Dok dole talasi nemilosrdno udaraju u stene ovog planinskog masiva, na vrhu je idilična atmosfera, savršena za odmor. Pogled puca na nepreglednu daljinu Sredozemnog mora i upotpunjuje ovaj raj iz koga nikada ne želite da pobegnete.

Međutim, holivudski glumac Majkl Daglas (72) izgleda da se dovoljno nauživao na ovom imanju pa još od 2014. godine želi da ga proda. Mnoge ga uspomene vezuju za ovu velelepnu vilu: stigao da promeni supruge, dobije decu i da se suoči sa opakom bolešću kao što je rak grla. Uz sve uspone i padove u životu ovog glumca, kuća je ostajala. Prodaja mu sigurno teško pada, budući da je dom na Majorki nazvao svojim "spiritualnim hramom". Ovaj luksuzni posed Daglas je kupio sa svojom prvom suprugom Dijandrom 1989. i platili su ga tri i po miliona dolara uz dodatnih sedam miliona, koliko su uložili u neophodno renoviranje. Par se razveo 2000. godine, mada je glumac svojevremeno izjavio da nema ništa protiv svoje prve žene i da mu je čak veoma draga, ali da smatra kako je taj brak trebalo da se završi mnogo ranije. Od tada ovu vilu dele Majkl i njegova nova supruga Ketrin Zita Džouns (47), kao i Dijandra koja ima sopstveni deo imanja. To je bio zgodan dogovor, budući da na imanju ima čak sedam zasebnih zgrada, s pet apartmana i deset spavaćih soba, stan u potkrovlju, kao i dve gostinske kuće koje mogu da prime oko dvadesetak ljudi, uključujući osoblje i decu. Dom koji oni danas prodaju vredan je čak 50 miliona evra, ali pošto ne uspevaju da pronađu kupca već tri godine, cena je spuštena na 37,5 miliona evra. To već zvuči kao bagatela za imanje koje potiče iz devetnaestog veka, ima sopstveni vinograd i podrum vina. Mada je na prodaju, Majkl i dan-danas provodi tamo svoje odmore, možda se potajno nadajući da kompleks nikada neće naći kupca.

Dok se nije oženio Ketrin, Daglas je na ovom mestu pravio nezaboravne žurke s brojnim zvezdama kao što su Tom Kruz, Nikol Kidman, Mišel Fajfer i Džek Nikolson. Taj period između dva braka bio je prilično buran za holivudskog zavodnika. Česte zabave, kao i problemi sa zavisnošću od alkohola i seksa, stigli su na naplatu kada mu je u avgustu 2010. dijagnostikovan rak grla u četvrtoj fazi, koja je obično neizlečiva. Upitan da li žali zbog godina koje je proveo uz piće i cigare, glumac je odgovorio odrično i rekao da smatra da je to najverovatnije posledica neodgovornog seksualnog života koji je vodio. Međutim, uprkos slabim šansama s kojima se suočio, njegovi lekari bili su veoma uporni pa je konstatovano da je glumac već dve godine u remisiji od bolesti. Ipak, on na svakih šest meseci mora da ode na kontrolu, a njegova supruga Ketrin uvek je uz njega i pruža mu najveću podršku.

– Ljubav je neopisivo osećanje koje dolazi iz dubine duše, ali mora stalno da se neguje. Naučio sam s godinama da ljubav ne može da se uzima zdravo za gotovo. Treba da je štitite, pustite da nakon prvobitnih fizičkih i emotivnih iskri ona postane još dublja – izjavio je Daglas.

Majkl, koji s Ketrin ima dvoje dece, sina Dilana (16) i ćerku Keris (14), kao i sina iz prvog braka Kamerona, takođe je izjavio:

– Sreća je u trenucima. Mislim da niko nije potpuno srećan sve vreme, osim ako je na nekim lekovima. Sreća je kada cenimo lepe momente i kada ih pamtimo više nego one loše.

Majklovi ženskaroški dani davno su za njim i on sada potpuno uživa u porodičnom životu s Ketrin Zitom Džouns.

– Obožavam decu i drago mi je što sam dobio drugu šansu da vodim ispunjen porodični život. Ima nečega u nevinoj i neiskvarenoj ljubavi koju samo deca mogu da vam pruže. Vole vas jer ste njihov tata, u toj ljubavi nema osuđivanja i ona je potpuna, i to izuzetno cenim – rekao je glumac.

– Moja ćerka obožava da jaše, pa se trudim da zajedno sa njom i ja uživam u toj aktivnosti, dok moj sin Dilan voli da roni, nešto što takođe ponekad radimo zajedno.

Majkl priznaje da mu teško pada što su već u godinama kada im roditelji više nisu interesantni, već im društvo prave prijatelji, pa se trudi da maksimalno iskoristi svaki trenutak s njima. Nema lepšeg mesta za malo porodične idile od ovog prelepog i jedinstvenog zdanja na rubu Majorke.