Story Café

Rustična rapsodija na obali okeana: Džej Leno otvara vrata svoje vile vredne 13,5 miliona dolara (foto)

Autor: | 05/03/2018

Rustična rapsodija na obali okeana: Džej Leno otvara vrata svoje vile vredne 13,5 miliona dolara (foto)

Od kada je prestao da vodi tok-šou koji je nosio njegovo ime, čuveni američki komičar pronašao je mir u nestvarnom zamku na obodu Njujorka gde živi sa suprugom Marviš koja je poznata po feminističkim stavovima te je zbog toga bračni par ostao bez potomstva

Život legendarnog američkog komičara i dugogodišnjeg voditelja tok-šou programa sa njegovim imenom, Džeja Lenoa (67), bio je većim delom bajkovit jer je oduvek radio ono što je voleo i uživao u svakom provedenom danu na poslu, međutim, prava bajka kao da je za njega otpočela tek kada je krenuo u penziju. Makar tako tako izgleda jedinstveno okruženje u kojem je odlučio da provede poznu fazu svog životnog veka, uz suprugu Maviš (71) sa kojom je već 37 godina u braku. Rođeni Njujorčanin većinu radnog života proveo je na suprotnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, u Kaliforniji, gde je snimao svoju popularnu emisiju, ali sada je odlučio da se vrati korenima. Pre samo nekoliko meseci kupio je fantastičnu vilu na Rod Ajlendu, ostrvu koje pripada gradu Njujorku koji mu je ostao u krvi. Kuća u Njuportu, na pomenutom ostrvu, koštala ga je čak 13,5 miliona dolara, ali za uloženi novac dobio je pravi raj o kakvom sanja većina ljudi.

Imanje od devet ari nalazi se na zadivljujućoj, pa čak i zastrašujućoj lokaciji, tik uz liticu na rubu sa okeanom čija nepregledna daljina pruža pogled u beskonačnost. Glavna kuća velika je skoro 1,500 kvadratnih metara i položena je odmah uz veliko plavetnilo, jer se njen polukružni oblik savršeno uklapa u obalu tog dela ostrva. Četvorospratna rezidencija izgrađena je 1936. godine a njen izgled potpisuje isti arhitekta koji je bio zadužen za obnavljanje čuvenog Kipa slobode.

Njenih četrnaest spavaćih soba i sedamnaest kupatila odišu duhom tog vremena, pa se na plafonu svake prostorije nalaze unikatni lusteri, dok su podovi obloženi tvrdim drvetom umerenih nijansi.

Glavna kuhinja urađena je u stilu velikog bara a kao poseban detalj ističe se aspirator boje plavog kobalta iznad pećnice. Biblioteka zauzima specijalno mesto u Lenoovom novom domu, a krase je regali od drveta crvene boje, kao i veliki kamin od zelenog mermera. Prostrana dnevna soba sadrži zid od staklenih vrata i prozora koji pružaju pogled u pravcu okeana. Slični zidovi postavljeni su duž čitavog imanja kako bi zaštitili posed od naleta vetra i talasa okeana koji se prostire odmah pored.

Najveća i glavna spavaća soba u kući ima ogromne plakare, ali i unutrašnje kupatilo sa ogromnom kadom iznad koje se nalazi luster. U kući su i dva lifta, elegantne spiralne stepenice koje povezuju prvi sprat sa drugim, ogromna balska sala i posebna prostorija za svečane događaje.

Posed koji je sada u vlasništvu čuvenog voditelja pored velike kuće sadrži i privatnu plažu, prostrano dvorište ima sa bazenom, zatim teniski teren, pomoćnu kolibu i pažljivo dekorisane bašte. Ono što je Lenou možda i najvažnije od svega, kuća nudi i garaažu u koju može da stane šest automobila, ali i još dvadeset mesta za parkiranje na čitavom imanju. Naime, Džej je pasionirani ljubitelj ali i kolekcionar četvorotočkaša i to nije propuštao da napomene kad god je imao prilike. Dobar deo svog života je i posvetio tim mašinama, a malo je poznata činjenica da je njegov prvi posao bio u jednoj automehaničarskoj radnji. Nakon što je 2010. godine štafetu voditelja udarne večernje emisije prepustio mlađem kolegi Džimiju Falonu, Leno je konačno mogao da se ponovo u potpunosti posveti svojoj prvoj ljubavi. Već nekoliko sezona vodi emisiju o automobilima ali mnogo više vremena ima i da se posveti svojoj supruzi i njihovom novom idiličnom zajedničkom životu na obali okeana.

Do velikog bogatstva Leno je stigao ne samo zahvaljujući činjenici da je 22 godine proveo kao voditelj jedne od najgledanijih emisija u Americi, već izuzetnoj sposobnosti štednje i posebnom ekonomskom planu koji su kasnije sledili i mnogi budući milioneri. Naime, on je otkrio kako tajna njegovog bogatska leži u tome što je uvek ima dva različita izvora prihoda.

- Otkako sam kročio u svet biznisa, nastojao sam da imam dve plate. Uvek bih trošio novac od one zarade koja je manja, dok bih veću svotu čuvao na sigurnom. Kada sam bio mlad, novac koji bih zaradio u automobilskoj radnji čuvao bih sa strane, a trošio bih ono što zaradim kao komičar. Nakon što sam se malo proslavio u svetu komedije, novac od komičarskih nastupa bio je daleko veći od onoga što bih dobijao kao radnik auto-radnje, pa bih to stavljao u banku - ispričao je voditelj.

Leno je sa istom strategijom nastavio i kada je počeo da vodi poznatu autorsku emisiju, uprkos tome što je na vrhuncu karijere zarađivao i po 30 miliona dolara godišnje.

- Kada sam počeo da vodim emisiju, uvek sam se trudio da uzgred imam bar 150 nastupa godišnje tako da glavni novac ne moram da diram. Nikada nisam potrošio nijedan jedini cent od emisije koju sam vodio. Nikada - rekao je Leno ukazujući da mu tako konzervativna monetarna filozofija čuva mir u glavi podsećajući da nije retkost da ljudi na njegovom mestu sve potroše i finansijski potpuno propadnu.

- Rekao sam sebi "opusti se, idi na posao“ i kada bih se vratio samo bih dodao još novca na gomilu - priseća se komičar i kaže da to nekima možda zvuči smešno, ali da on tokom ostatka života više nikada ne mora da brine o finansijama.

To, ipak, ne znači da će popularni voditelj ikada sedeti mirno kod kuće. I dan danas snima nove epizode serijala o automobilima koji nosi naziv „Lenoova garaža“ te, kako je izjavio, nema nameru da stane sve dok se na putu ne ispreči neki moždani udar. Tek tada će odlučiti da se zaista povuče.

Leno i njegova supruga Maviš nikada nisu imali decu. Za tu činjenicu, ona preuzima odgovornost kao ovekovečena femiknistkinja. Naime, Maviš zastupa tezu da brak i deca zarobljavaju ženu u jedan kalup, dok muškarci normalno nastavljaju sa svojim životima, a to je želela da izbegne. Očigledno, njihovo venčanje ipak se dogodilo ali ona kaže da je tada imala 34 godine, te da je bitke koje je vodila već dobila, pa je pristala na taj korak. Voditelju nisu smetali supruzini stavovi, štaviše sa mnogo ljubavi opisivao je ono što oseća prema njoj.

- Trik je u tome da oženite normalnu osobu. Stalno upoznajem ljude koji se hvale kako su upoznali devojku koja je luda i imaju fantastičan seks. Ja kažem da strast vremenom prođe, a onda ona samo ostaje luda. To je problem - ukazao je Leno i dodao kako su stvari izgledale u njegovom slučaju.

- Ja sam karijeru napravio u šou-biznisu, što je veoma sebična profesija, pa sam oženio osobu koja se bavi ženskim pravima i drugim humanitarnim delima te sam na neki način to izbalansirao. Vidite, tajna je da oženite svoju savest. Uvek treba da oženite osobu u kojoj vidite ono što biste vi želeli da postanete, a to sam ja uradio - otkrio je voditelj.