Story Café

Modni dizajner Vlada Savić za "Story" otvara vrata svoje porodične oaze u kojoj stanuju mir i harmonija (foto)

Autor: | 26/06/2017

Modni dizajner Vlada Savić za "Story" otvara vrata svoje porodične oaze u kojoj stanuju mir i harmonija (foto)

Modni dizajner Vlada Savić svoj istančani osećaj za estetiku primenio je na enterijer doma u kome je nekada živeo s roditeljima, a danas taj životni prostor deli sa suprugom Ljubicom i njihovo dvoje dece

U novobeogradskom Bloku sedamdeset, nadomak obale Save, smešten je porodični dom modnog dizajnera Vlade Savića (36) i njegove nevenčane supruge Ljubice (36). Stan je ranije pripadao roditeljima uspešnog kreatora i on je u njemu odrastao i proveo neke od najlepših životnih trenutaka, a danas na istom mestu stasavaju njegova deca – sin Todor (4) i ćerka Petra (2). Poznati umetnik tvrdi da zbog toga ovaj stan za njega ima posebnu emotivnu vrednost i da se sa svakog putovanja uvek rado vraća kući.

– Najveći i najlepši životni trenuci vezuju me baš za ovaj prostor. U njemu se uvek okupljala moja šira porodica, tu smo slavili diplome, rođendane, venčanja i rođenja dece. Skoro svake godine u njemu dočekujemo naše kumove iz Australije i sve prijatelje iz inostranstva koji baš kod nas žele da odsedaju jer su naša vrata, ruke i srca uvek bila otvorena za sve naše drage ljude, ma na kom kraju sveta živeli. Ovo je uvek bio i njihov dom. Ima još mnogo lepih uspomena koje kriju ovi zidovi i one ne mogu da se zaborave – počinje priču jedan od naših najboljih dizajnera i tvrdi da su on i njegova supruga Ljubica zajedničkim snagama osmislili sadašnji izgled stana.

Mnogi naši prijatelji bili su iznenađeni time što smo stan u jednom periodu gotovo pretvorili u igraonicu, ali to je verovatno faza u mnogim porodicama

Kada su pre nešto više od pet godina odlučili da započnu zajednički život, rešili su da sav stari nameštaj poklone roditeljima i da nekretninu urede po svojoj meri.

– S mnogo pažnje i ljubavi uređivali smo ovaj stan. Kada smo rešili da živimo zajedno, odlučili smo da stvorimo samo naš, intimni životni prostor. Na početku, posedovali smo samo sitnice koje za nas imaju emotivnu vrednost, tako da smo praktično krenuli od golih zidova. Polako, korak po korak, gradili smo i uređivali prostor koji danas izgleda ovako. Sve smo osmislili zajedničkim snagama i oboje smo učestvovali u odabiru svakog komada nameštaja. Ja sam predlagao stilove o kojima smo razgovarali, ali odluka je uvek bila zajednička. Ljubica i ja imamo isti ukus, mada smo jedno na drugo uticali u svim segmentima života, pa i tom – objašnjava Savić, koji tvrdi da svoju pročišćenu estetiku, po kojoj je prepoznatljiv njegov dizajnerski rad, nije imao priliku da prenese u porodični dom:

– Koliko god da je moja moda svedena, teško je da primenim u životnom prostoru svoju estetiku jer imam već neke zadate okvire, kao što su kvadratura stana, raspored prostorija i četiri člana porodice sa svojim potrebama i zahtevima. Kada zamišljam idealan prostor u kojem bih ja bio sto posto ja, on bi bio monumentalan, više konceptualan i umetnički, ali tu ideju čuvam za svoj budući atelje.

Od momenta kada su se uselili u stan do danas, Vlada i njegova supruga menjali su nekoliko puta izgled enterijera. Pošto su oboje velike estete, često posećuju radnje sa kućnim dekorom i rado izdvajuju novac za sitnice. Ipak, najveće promene u stanu pravili su kada su dobili decu, prvo sina Todora, a potom i ćerku Petru.

Maksimalno smo posvećeni deci, učimo ih pravim vrednostima, lepom ponašanju, manirima, pratimo njiihov razvoj, interesovanja i potpuno ih uvažavamo kao ličnosti iako su mali

– U jednom periodu, dok su deca bila baš mala, sve smo podredili njima, pa i životni prostor. Nismo želeli da robujemo stvarima, već su nam bili važni komfor i njihova potpuna sloboda u kući. Jednostavno, kada smo dobili decu, prioriteti su se zauvek promenili. Mnogi naši prijatelji bili su iznenađeni time što smo stan u jednom periodu gotovo pretvorili u igraonicu, ali to je verovatno faza u mnogim porodicama. Deca su okupirala svaku sobu, gotovo svaki ćošak u stanu, ali sada se stvari polako vraćaju na svoje mesto i svako dobija svoj kutak.

Iako su Vlada i njegova supruga, koja radi u beogradskom predstavništvu jedne austrijske korporacije, poslovno veoma uspešni, oboje su veoma posvećeni roditelji i s mnogo pažnje vaspitavaju svoju decu. Todor i Petra likom podsećaju na majku dok su karakterom spoj oba roditelja, od kojih su nasledili najbolje osobine.

– Maksimalno smo posvećeni deci, učimo ih pravim vrednostima, lepom ponašanju, manirima, pratimo njiihov razvoj, interesovanja i potpuno ih uvažavamo kao ličnosti iako su mali. Pored svega toga, svesni smo da ne postoje idealni roditelji, kao ni savršena deca. Nisam strog otac, ali znaju se jasne granice u ponašanju. Mada, često je tanka ta granica između discipline i strogosti. S druge strane, nije dobra ni preterana popustljivost, tako da se uvek trudim da nađem ravnotežu – iskren je Vlada, koji sa sinom i ćerkom provodi dosta vremena na Savskom keju:

– Gotovo svakodnevno šetamo pored reke. Blizina Save dodatno nas vezuje za ovaj deo grada, kao i priroda oko nje koja nas tera da se iznova zaljubljujemo u naš kraj. Deca posebno vole šetnje i igre u prirodi, a pored reke imaju potpunu slobodu, što je u današnje vreme zaista velika privilegija.

Dok bračni partneri danas imaju mnogobrojna iskušenja sa kojima često ne znaju da se nose, uspešni umetnik i njegova lepša polovina trude se da iskrenim i otvorenim odnosom prevaziđu sve poteškoće i da održe porodičnu harmoniju.

– Najveći izazov svakako je da se održi ljubav i stvore mir i harmonija jer od našeg partnerskog odnosa zavisi i odnos u samoj porodici i među decom. Od trenutka kada sam s "ja“ prešao na "mi“, toga sam vrlo svestan i trudim se da stalno radim na tome. Kada dođe do nesuglasica, rešavamo ih razgovorom i dogovorom jer drugačiji način i ne postoji. Međusobno poštovanje, razumevanje i tolerancija kod nas je osnova dobrog odnosa i kada tako postavite stvari, na pravom ste putu da veza bude kvalitetna. Naravno, ljubav se podrazumeva.

Poznati dizajner koji svake sezone predstavlja nove kolekcije na "Beogradskoj nedelji mode“ i za njih dobija mnogo komplimenata od strane stručne javnosti, već je počeo pripreme za sezonu jesen/zima 2017, a ima i mnoge druge poslovne planove.

– Dizajneri i umetnici uvek nešto crtaju, planiraju i rade, pa čak i ako nekad ne dođe do konačne realizacije svih ideja. Spremam mini-kolekciju za jesen/zimu 2017, a intenzivno razmišljam o „wedding“ kolekciji koja bi trebalo da se prikaže sledećeg proleća. Ipak, trenutno mi najviše okupira pažnju jedan veliki i lep projekat namenjen deci koji Ljubica i ja pokrećemo od septembra. Radi se o dečjem konceptu koji ima za cilj da dobrim dizajnom oplemeni životni prostor jedne moderne savremene porodice. To je novo životno poglavlje za nas i čvrsto verujem da ćemo uspeti – iskren je Savić koji dodaje da će i u budućnosti nastaviti da plasira svoj rad na inostrano tržište, ali da se neće seliti iz Srbije:

– Mislim da je rad na inostranom tržištu neminovan ako želimo ozbiljno da se bavimo modom. Imao sam iskorake na tom polju i ponosan sam na to iskustvo, ali moje ambicije nikad nisu bile vezane za napuštanje zemlje. Moj stav je da pripadam tamo gde su moja porodica i prijatelji. Imam sreću što zbog prirode posla često putujem, pa se moja potreba za upoznavanjem drugih zemalja i gradova brzo zadovolji.

Autor: Ivana Nikolić
Foto: Petar Đorđević

Komentari (0)

Loading