Story Café

Ivana Nešović: Zdrava ishrana je temelj lepote

Ivana Nešović: Zdrava ishrana je temelj lepote

Uspešna sportistkinja Ivana Nešović otkriva da je u Aziji naučila najbolje trikove za negu lica i tela, smatra da je negovana kosa imperativ ženstvenosti i otkriva da redovno ide na antiejdžing i anticelulit tretmane

Odbojkašica Ivana Nešović (29) pripada grupi žena koje izuzetno vode računa o svom izgledu, pa njena kosa, koža i nokti uvek izgledaju besprekorno. Budući da poslednjih godina igra za klubove u Aziji, naučila je mnoge trikove od tamošnjih žena, koje su najmladolikije na svetu. Ivana nam otkriva da je blistav ten rezultat dugoročnog procesa koji započinje zdravom ishranom, a završava se beauty ritualima s kvalitetnom kozmetikom. Stoga ova atraktivna brineta vodi računa o svakom segmentu nege, pažljivo bira preparate koje koristi, a kako bi se dodatno ulepšala, rado uči različite make-up trikove.

Da li s dolaskom toplog vremena uvodite promene u svoju beauty rutinu?

– Kako dolazi toplije vreme, tako polako koristim kreme koje umanjuju sebum, tj. one koje ne maste kožu lica. Za noćnu negu koristim “Clinique Anti blemish solutions” kremu i penu za pranje lica iz iste linije. Ujutru nanosim japanski SK II set za negu lica, a posebno volim njihov “facial treatment essence”. Kada mi se pojavi bubuljica, koristim “Tea trea Oil The Body Shop”. Nanosi se na samu bubuljicu koja preko noći nestaje. Nedavno sam u Koreji kupila mnogo maski za lice, pa svake večeri stavim neku od njih.

Kako birate preparate za negu?

– Što sam starija, sve manje isprobavam nove proizvode. Kada nađem nešto što mi odgovara, toga se držim sve dok moja koža ne “zatraži” dodatnu negu. S obzirom na to da živim u Aziji, a poznato je da Koreja i Japan imaju najkvalitetniju kozmetiku na svetu, uglavnom koristim njihove proizvode.

Žene u Aziji izgledaju izuzetno mladoliko, možete li da nam otkrijete njihove trikove?

– Tačno je da žene tamo izgledaju mladoliko i imaju striktne rituale nege, a oni podrazumevaju pranje lica, čišćenje i toniranje, maske nanose svakodnevno, pa potom esencijalna ulja, serume, kreme i na kraju preparate za predeo oko očiju. Ali, ni svi ti postupci ne mogu da nam lice učine savršenim ako ne pazimo šta jedemo i pijemo. Azijati jedu mnogo pirinča, ribu i povrće, piju dosta čajeva i vode. I kada se na to doda kvalitetna nega, ne čudi što izgledaju mladoliko.

Објава коју дели Ivana Nesovic (@nesovicivana) дана 20. Јун 2018. у 3:25 PDT

Kako punite 30 godina, da li ste počeli da koristite antiejdžing preparate?

– Jesam pobornik antiejdžing krema koje nekada koristim da bih se bolje osećala, ali mislim da krema ne može da spreči nastanak bora ili da ih umanji. To je prirodni proces starenja kože. Za žene koje imaju problem s tim što im koža stari efikasnije je da odu u proveren antiejdžing centar i urade neki od tretmana hijaluronskom kiselinom ili bebi-botoksom. Volim svašta da probam i dopali su mi se neki od tih tretmana, ali svesna sam da su oni opasna igračka ukoliko nemate meru. Već znamo dokle preterivanje dovodi i da menja lični opis.

Volite li da pocrnite ili radije negujete svetlu put?

– Kada sam bila mlađa, volela sam bronzani ten, pa sam čak išla i u solarijume dok nisam shvatila koliko je to opasno. Sve mi manje prija sunčanje i već ga doživljam kao napor jer je postalo opasno dugo se izlagati suncu. Estetski je lepo kada žena malo pocrni, ali svako preterivanje dovodi do bržeg starenja kože. Zato uglavnom prilikom sunčanja koristim kreme sa zaštitnim faktorom.

Kako negujete kosu?

– Imam dugu kosu koja se lako mrsi i zbog toga moram posebno da se posvetim njenoj nezi. Zbog celodnevnih treninga moram da je perem svakog dana, pa ne koristim agresivne šampone. Dok sam u Aziji, koristim japanski “Tsubaki” šampon s regeneratorom i pakovanje, a kada sam u Srbiji, biram “Kerastase” šampon i pakovanje “Kiehl’s” s maslinovim uljem. To pakovanje je najbolje koje sam ikada probala i kada imam vremena, držim ga po tri sata na glavi. Posle toga kosa izgleda kao da ste se isfenirali i veoma je meka i svilenkasta. Kada tretiram kosu presom i toplim aparatima, naprskam je “Moroccanoil” sprejem za zaštitu od toplote.

Jeste li nekada drastično menjali frizuru?

– Ne volim mnogo da menjam frizure jer mi se najviše sviđa kada vidim ženu s dugom negovanom kosom bez izraska. Za mene je to simbol ženstvenosti. Uredna kosa i nokti čine polovinu dobrog stajlinga.

Volite li da se šminkate?

- Šmikanje je moja skrivena strast. Imam punu fioku šminke i pratim dešavanja na make-up sceni tako da uvek znam šta je novo i to isprobavam. Čak pratim i make-up tutorijale i uživam u tome. To je jedna vrsta umetnosti i mislim da bi svaka žena trebalo da zna sama da se našminka, kao i da ume da namaže nokte i sredi kosu. To su trikovi koji se uče i uz malo truda, svako može da ovlada time.

Објава коју дели Ivana Nesovic (@nesovicivana) дана 8. Јун 2018. у 11:48 PDT

Na čemu se bazira vaša ishrana?

– Moja ishrana malo je specifična jer ne jedem gluten, laktozu i prosti šećer. Toliko je stvari koje mogu da jedem, tako da imam bezbroj opcija, ali potrebno je i malo truda. U toku sezone obično moj obrok čine pirinač, kukuruz, meso, drugo povrće i voće, kao i alge. Pošto živim u Aziji, uglavnom jedem njihove specijalitete. Ove sezone sam čak nekada za ručak jela i skakavce i žive hobotonice. U zavisnosti od podneblja u kom se nalazim, pronađem šta ću da jedem.

Šta mislite o sportistima koji se odlučuju za vegetarijansku ishranu?

– Podržavam vegetarijance i smatram da je to najzdravija ishrana na svetu ako izuzmemo vegansku koja je još zdravija. Kada prestanem da se aktivno bavim sportom, sigurno ću biti vegan. Mislim da nije zdravo jesti mnogo crvenog mesa zbog toga što organizam čini kiselim, ali nažalost, meni ono daje snagu za moje napore i nemam hrabrosti da probam da ga izbacim iz ishrane. I neću ni probati sve dok se profesionalno bavim sportom.

Koje parfeme najviše volite?

– “Creed Aventus” i “Kilian Moonlight in Heaven”.

Posećujete li redovno salone lepote?

– Idem u centre za negu lica i tela. Volim da odem na antiejdžing tretmane i na anticelulit programe.