Story Café

Verica Rakočević: Finansiram naš brak, pa šta!

Verica Rakočević: Finansiram naš brak, pa šta!

Iako je svaka godina njenog života bila obojena posebnim bojama, aktuelna 2018. za dizajnerku Vericu Rakočević (70) ima poseban značaj. Dok je u martu proslavila jubilarni rođendan, u septembru će obeležiti tri i po decenije karijere, a ovog meseca navršava se i pet godina ljubavi sa suprugom, kompozitorom Veljkom Kuzmančevićem (35).

Napunili ste 70 godina i slavite pet godina braka. Osećate li da je 2018. posebna za vas?

– Možda zvuči kao fraza, ali u životu vam se uvek dešava ono u šta verujete. Znam da ljudima zvuči apsurdno to što sa 70 godina imam mnogo planova i što znam kako mogu još mnogo toga da uradim da bih bila srećna, ali to je suština života. Onog trenutka kada vrlo svesno prilazite smrti, nemate strah od života već verujete da sve što hoćete – to i možete.

Da li vas je suprug podmladio?

– Veljko me je promenio, a moja buntovna priroda nekada se i opire toj promeni. On me smiruje dok ja imam otpor prema miru, što nas nekada dovodi u konfliktne situacije, ali on je neko ko uvek zna da me razveseli i oraspoloži ma koliko problema imala. Veljko me uvek vrati u ravnotežu.

Postoje li ipak momenti kada vaše životno iskustvo dolazi do izražaja i ima li u situacija kada osetite da je on nezreliji?

– Veljko u mnogim stavovima pokazuje zrelost kakvu nikada u životu nisam primetila ni kod jednog muškarca. S druge strane, on je umetnik, što podrazumeva dozu infantilnosti i ludila. Svakako, razlika od 35 godina ne može da se ne oseti. Koliko god da je on pametan i zreo, ja imam tri i po decenije više iskustva od njega. Tako se dešava da primetim da u nekim situacijama reaguje kao ja kada sam bila u tim godinama. Razumem da je mnogim ljudima nejasna naša veza, međutim, po meni su mnogo nenormalniji brakovi supružnika koji su istih godina, ali muž vara ženu gde god stigne, a ona ostaje s njim da bi dobila još jednu skupu torbu. Jedina teška stvar koju naš odnos nosi jeste to što Veljko sa mnom ne može da ima decu, ali ne bih rekla ni da je to njegova žrtva, već je izbor koji je trenutni. Možda se jednom i promeni. 

Šta kažete na komentare da izdržavate Veljka?

– Istina je, izdražavam ga. To je činjenica, ako je nekome bitno. Mislim da je mnogo veća tragedija ovog društva to što čovek s takvim potencijalom radi za platu od 35.000 dinara i nema mogućnosti da pokaže koliko zna i ume. Ne znam kako druge žene gledaju na finansije, ali za mene je normalno da su u braku zarade partnera zajedničke te nas dvoje imamo istu kasu. Tako sam vaspitavana i tako živim. Mnogo mi je važnije to što pored sebe imam muškarca koji me čini srećnom, s kojim uživam u svakom provedenom trenutku i s kojim vodim najzanimljivije razgovore.

Ostatak zanimljivog intervjua sa poznatom dizajnerkom pročitajte u novom broju magazina "Story" koji je u prodaji do 10. jula!