Story Café

Kalina Kovačević otkriva: Moja majka je NAJJAČA u porodici

Kalina Kovačević otkriva: Moja majka je NAJJAČA u porodici

Glumica Kalina Kovačević otkriva po kom receptu njena porodica prevazilazi teške životne momente, kakav je Siniša kao deka, šta sve uči od svoje ćerke i zašto danas više ceni jednostavne trenutke s porodicom...

Damsko držanje i autentična gracioznost, što odlikuje glumicu Kalinu Kovačević (34), mogli bi da začude samo one koji ne znaju iz koje porodice ona dolazi. Još kada su glumica Ljiljana Blagojević (62) i dramski pisac Siniša Kovačević (64) dobili ćerku, znalo se da će je podići da bude kulturna i odmerena osoba, jer s takvim poreklom drugačija, jednostavno, ne može da bude. Kalina zahvaljuje na komplimentima i ubrzo dodaje jednu fusnotu – biti dama uči se godinama, ali sa elegancijom se ljudi rađaju.

– Majka Ljiljana naučila me je da budem dama i u kafani i u pozorištu. Mnogo je stvari koje sam od nje usvojila, a pre svega na poslovnom planu – da se karijera i te kako gradi i na odbijenim ulogama, a ne samo na onima koje smo odigrali. Zahvalna sam joj na mnogo toga, ali moram naglasiti da me je učila svojim primerom, a ne konstantnim davanjem saveta. Mislim da mnogi roditelji greše što non-stop nešto „drobe“ svojoj deci, umesto da se samo ponašaju isto onako što traže od dece i ona će to usvojiti – kaže Kalina.

Sličnu filozofiju nastoji da primeni u odgajanju svoje ćerke Mione (7).

– Svoje dete upravo ću učiti svojim primerom. Strogoća ništa ne donosi. Autoritet jeste bitna stvar za roditelja i nisam za ono geslo „mama i ćerka su drugarice“. Mi nismo drugarice, ja sam njena mama i uvek ću to biti za nju. Ali uprkos tom autoritetu, ona zna da sa mnom može o svemu da priča i da ću uvek biti tu da joj pomognem – konstatuje glumica i pohvaljuje svoju mezimicu što već sa sedam godina pokazuje kvalitete dobre osobe.

– Miona je još u tom nevinom uzrastu kada potpuno iskreno pruža sebe drugima i pokazuje svoju saosećajnost. Bojim se da ljudi, kako bivaju stariji, gube tu moć, ali i maštu, dete u sebi. Mislim da bi mnoge stvari trebalo da naučimo od dece. Eto, nije samo da moja ćerka ima šta da nauči od mene, već dosta toga i ja učim od nje. Nije problem ni detetu nekad reći „izvini“ pošto su nekada i oni u pravu – kaže nam Kalina.

Mada će zasigurno i njena ćerka izrasti u pravu damu, umetnica se slaže da je danas teško podizati žensko dete, mada nije lako ni biti muškarac, s obzirom na to kakve su žene postale. Prema njenim rečima, previše su agresivne, napadne. Dok ona održava majčinsku „strogoću“, tu je baka Ljiljana da razmazi Mionu, onoliko koliko može, jer se na kraju dana za sve ipak pita Kalina.

– Mi roditelji smo tu da vaspitavamo decu, a babe i dede vole da preteruju u nekim stvarima, da ih bezuslovno vole i ispunjavaju im sve želje – kaže glumica i otkriva kakav je Siniša kao deka.

– Veoma je nežan deka i naučio je Mionu da pliva, vozi bicikl i čita. Rekao je da misli da je od jednog dede to sasvim dosta – kaže nam Kalina i dodaje da se nakon teške zdravstvene situacije koju je prošle godine prebrodio, kada je preživeo moždani udar, on sada odlično oseća. Napisao je i svoj prvi roman pod nazivom „Godine vrana“, a kako glumica kaže, biće to sjajno štivo za čitanje kada se otisnete na more. Tešku godinu prevazišao je njen otac, ali Kalina se priseća i perioda kada je i sama doživela kliničku smrt nakon veoma teškog porođaja. Iz toga je izvukla neke pouke.

– Bolji sam čovek otkako sam prebrodila tu tešku životnu epizodu, i to mogu da kažem bez trunke pretencioznosti. Naučila sam da zahvalim na jednom sasvim običnom sunčanom danu, da cenim lepe trenutke, ali i tužne momente jer iz njih izlazim bolja, jača i zrelija. Takođe, cenim dobro zdravlje a, nažalost, često ga podrazumevamo i stavljamo po strani – smatra Kalina koja je takođe prebrodila i razvod sa fudbalerom Radetom Ćaldovićem pre tri godine. Zbog svega rečenog, slaže se s konstatacijom da dolazi iz porodice pravih boraca.

https://www.instagram.com/p/Bitm1oahj0q/?hl=en&taken-by=kalinakovacevic

– Uspevamo da prebrodimo sve nedaće tako što volimo život. Znamo za šta se borimo. Znamo kakva nam je porodica i onda znamo šta nam je motiv. Kada nemate ideju za šta se borite, gubite volju i nadu, a tu onda nema ni borbe – kaže glumica i priznaje da je njena majka Ljiljana u svim kriznim situacijama pokazala najveću razboritost i snagu.

– Moja majka je stamena Hercegovka i tu njenu crtu volim da potenciram jer je to lepa stvar. Ona je u našoj porodici najjača ličnost. Tata je, s druge strane, ljuti Sremac. Njih dvoje čine zaista dobar spoj. Između Srema i Hercegovine, ja sam ipak povukla na tatinu liniju. Ja sam Sremica, jer sam tamo i odrasla – kaže Kalina. Još jedna od pouka jeste da treba više da se posveti sebi, što će i učiniti u narednom periodu.

– Vodim računa da dosta treniram, provodim vreme u prirodi, jedem organsku hranu. Ne treniramo samo da bismo pokazali trbušnjake na plaži, to mene ne zanima. U zdravom telu je i zdrav duh, a to je daleko važnije. Dosta sam radila i sada planiram da se odmaram i da dosta čitam. Svako leto isključim svoj telefon i u tom smislu sam razmažena jer dva meseca posvetim isključivo sebi, svojoj ćerki i dobrim knjigama.