Story Café

Biljana Tipsarević: Tamo sam gde je moj suprug i gde sam mu potrebna, kao što je i Janko uvek za mene tu

Biljana Tipsarević: Tamo sam gde je moj suprug i gde sam mu potrebna, kao što je i Janko uvek za mene tu

Dizajnerka Biljana Tipsarević (35) još pre dvanaest godina počela je da se zabavlja s našim uspešnim teniserom Jankom (34), a oboje tvrde kako su mogli da naslute da će to biti ljubav za ceo život. Posle pet godina veze izgovorili su sudbonosno “da”, a poznata kreatorka sve vreme pratila je supruga na turnirima dajući mu vetar u leđa. Veliki Jankovi uspesi doneli su im mnogobrojne radosne trenutke, međutim, Biljana se poslednjih godina uspešno nosi i s njegovim porazima koji su sastavni deo sporta. Štaviše, ona tvrdi da su Jankove povrede, zbog kojih je pravio pauzu u karijeri, dodatno učvrstile njihov brak čija je kruna četvorogodišnja ćerka Emili.

Prošle nedelje navršilo se osam godina otkako ste s Jankom u braku, na koji način ste obeležili taj važan datum?

– Svake godine potrudimo se da za godišnjicu braka izdvojimo vreme samo za nas dvoje. Do sada su se uvek nameštale prilike da budemo u inostranstvu tog dana, međutim, zbog poslovnih obaveza ovog puta morali smo da ostanemo u Beogradu. Zato uskoro planiramo da organizujemo kratak put udvoje.

Šta se u vašem odnosu promenilo od kada ste 2010. izgovorili sudbonosno “da”?

– Sada smo zreliji, postali smo roditelji i to je odmah promenilo prioritete u našim životima. Prošli smo kroz niz lepih, ali i teških situacija koje su naš brak učvrstile i oplemenile. Izgradili smo veliko međusobno poverenje i odnos u kome smo jedno drugom najveća podrška, a zajedno oslonac i temelj našoj ćerki. Sigurna sam da svakom godinom naš brak samo dobija na kvalitetu, a mi postajemo bolji.

Iza vas je sedma - po mnogima prelomna godina za bračnu zajednicu, da li je i vama ona bila po nečemu posebna?

– Znam za teoriju da je sedma godina prelomna u odnosu supružnika, ali nama je ona bila ispunjena lepim dešavanjima, porodičnim zadovoljstvima i profesionalnim uspesima. Tako da smo tu famoznu sedmu godinu proveli sasvim mirno i zahvalni smo na tome. Sada punim plućima idemo dalje.

S kakvim ste se sve izazovima susretali kao supruga sportiste? Da li je bilo teško pratiti Janka na turnirima, školovati se, čuvati dete i započinjati privatni biznis?

– Najveći izazov bilo je to što nikada nismo dugo ostajali na jednom mestu. Česta putovanja sastavni su deo života profesionalnih sportista, a ja sam se uvek trudila da budem uz Janka i da ga podržavam. S druge strane, paralelno sam završavala fakultete i radila. To mi je bio najveći stres. Mnogo puta bile su mi nametnute situacije u kojima sam imala potrebu da u isto vreme budem na više mesta, ali prioriteti se s vremenom menjaju. Sa svim ostalim obavezama nosim se kao i bilo koja druga majka i supruga. Danas se od žena mnogo očekuje pa su pred velikim izazovima da sve postignu i urade na najbolji način.

Da li su bili teži trenuci kada ste pratili supruga na turnirima ili kada je on zbog povreda morao da se privremeno odrekne karijere?

– Tamo sam gde je moj suprug i gde sam mu potrebna, kao što je i Janko uvek za mene tu. I dobre i loše stvari sastavni su deo života. Ništa mi nije teško da uradim za moju ćerku i supruga. Janku su, kao i svakom sportisti, teško padali periodi u kojima su ga mučile povrede, ali i to su situacije koje su nas osnažile u nekim drugim stvarima. Naravno da je najvažnije da smo svi zdravi, jer je tada sve ostalo lakše i lepše. On nikada ne odustaje i nastaviće karijeru. Vreme oporavka od operacija koristio je produktivno radeći na proširenju svoje teniske akademije i menadžerske agencije. A uskoro otvara i predivan restoran u okviru akademije.

Nedavno ste suprugu poklonili putovanje u Pariz za njegov 34. rođendan, da li su takvi mali gestovi neophodni "začini" svakog srećnog braka?

– Važno je da bračni parovi nađu vreme samo za sebe. Nas dvoje imamo mnoštvo zajedničkih interesovanja i hobija, pa se uvek trudimo da ugrabimo trenutke za stvari koje oboje volimo. Jankov rođendan bio je odličan povod za mali „beg“ od svakodnevice. Za nas je romantika dobar smeh, veseo duh i sitne “detinjarije” kojima jedno drugo zabavljamo.

Isto putovanje iskoristili ste i za sklapanje važnih poslova, o čemu je tačno reč?

– Početkom juna napravila sam prvi korak u proboju svojih modela na svetsko tržište, a sada često putujem u Pariz zbog kolekcija koje tamo prodajem.

Kakve su vaše poslovne ambicije?

– London, Pariz, Milano i Šangaj prve su četiri metropole u kojima će se prodavati moja nova kolekcija pod brendom “Emilie by Biljana Tipsarević”. Moj san je oduvek bio da žene u svim delovima planete nose moje modele, izazov je bio i napraviti takvu kolekciju koja će pomiriti različite svetske meridijane, to jest njihov raznolik modni senzibilitet. Veoma sam ponosna na tu činjenicu, ali i na to što je kolekcija izrađena u Srbiji i što na ovaj način pospešujem izvoz domaćih proizvoda koji mogu da pariraju svetskim. Kolekcija za proleće/leto 2019. izrađena je od najfinije svile i brokata. Silueta je ženstvena, lepršava, s naglašenim osećajem luksuza u materijalu, jer su sofisticiranost i elegancija moj imperativ u kolekcijama od početka rada.

Da li ste podjednako posvećeni ćerki kao u periodu kada je vaš suprug konstantno bio na turnirima ili vas on sve češće odmenjuje?

– Janko i ja odlično se dopunjujemo u roditeljstvu i vremenu koje provodimo sa ćerkom, ali ipak najviše volimo trenutke kada smo sve troje zajedno. Svakako, majka je uvek najviše uz dete i to je normalno.

Kakvi ste Janko i vi kao roditelji? Ko je popustljiviji, a ko veći autoritet?

– Otac joj je mnogo veći autoritet od mene. Popustljiva sam prema našoj ćerki, nas dve imamo prilično “drugarski“ odnos, ali ona je baš dobra i poslušna. Blage je naravi i izuzetno vesela. Nemam bojazan da ću je time što joj mnogo toga dopuštam razmaziti ili da ću izgubiti kontrolu, jer mnogo razgovaram s njom i trudim se da joj uvek objasnim tako da ona shvati zašto mama i tata traže određene stvari od nje, kao i zašto insistiramo na određenom načinu ponašanja. Ona to vrlo zrelo i bez problema usvaja. Nas dve se sve lako dogovorimo, a tata ume nekad da bude ljubomoran jer ponekad želi veću disciplinu. Ni ja nisam vaspitavana strogo, pa nikada nisam pravila probleme roditeljima, niti sam imala razmažene ispade.

Nalazi li se na listi vaših planova i onaj o proširenju porodice?

– Zasad savršeno funkcionišemo kao trojac, ali svakako bismo voleli da se naša porodica proširi, što će se i desiti jednog dana. Pravo je bogatstvo imati brata ili sestru, još bolje i jedno i drugo. Odrasla sam sa sestrama i zahvalna sam na tom životnom bogatstvu, jer znam da u sestri zauvek imam najboljeg prijatelja koji će biti tu za mene u svakom trenutku.