Story Café

Antonio Rukavina: Prekretnica za našu porodicu

Antonio Rukavina: Prekretnica za našu porodicu

Fudbaler Antonio Rukavina nedavno je potpisao ugovor sa klubom Astana iz Kazahstana u čijem dresu je već počeo da nastupa, a sa suprugom Draganom tek treba da donese tešku odluku o tome da li će mu se sa decom pridružiti na novoj adresi ili će oni ostati da žive u Beogradu

Jedan od vodećih reprezentativaca Srbije, fudbaler Antonio Rukavina (34), nedavno je doneo jednu od najtežih odluka u karijeri kada je posle šest godina života u Španiji napustio tu zemlju i potpisao ugovor sa kazahstanskim klubom Astana. Po povratku sa Svetskog prvenstva u fudbalu, jedan od najboljih desnih bekova Evrope prihvatio je ponudu azijskog kluba i otputovao u glavni grad Kazahstana gde su ga novi poslodavci dočekali s velikim oduševljenjem. Iako se raduje novim izazovima, poznati sportista, kome je poslednjeg dana juna istekao ugovor sa Viljarealom, tvrdi da mu nije lako pao oproštaj od sada već bivših saigrača.

– Poslednjih šest godina živeo sam s porodicom u Španiji. Najpre sam igrao u Valjadolidu, a prethodne četiri godine proveo sam u Viljarealu. Od samog početka tamo su me svi vrlo lepo prihvatili, od saigrača, preko trenera do predsednika kluba, a odličan odnos imali smo sve vreme. Bile su to najlepše godine u mojoj dosadašnjoj karijeri i veoma sam srećan što sam imao priliku da igram elitni fudbal u toj zemlji, a sada je vreme za nove izazove – počinje priču Rukavina i otkriva svoje motive za ovu veliku promenu:

– Astana je veliki klub. Želim da prvi put u karijeri igram u grupnoj fazi Lige šampiona. Jasno je da smo na početku kvalifikacija, ali verujem da je Astana u mogućnosti da ispuni zadatke, osvoji prvenstvo Kazahstana i da igra u grupama elitnog takmičenja. Mnogo sam znao o ovom klubu i ranije jer sam s Viljarealom igrao protiv njih u Ligi Evrope, a kako su tamošnji čelnici želeli da me vide u Astani, nakon što su mi poslali ponudu, dogovorili smo se o detaljima svega za nekoliko sati.

Novo poslovno poglavlje Antonio započinje uz bezrezervnu podršku supruge Dragane (33) koja, takođe, priznaje da je teška srca napustila Španiju.

– Moja žena uvek je podržavala sve što ima veze s poslom kojim se bavim i veoma sam joj zahvalan na tome, jer bez čvrstog utočišta u porodici ništa od ovog ne bi imalo smisla – tvrdi srpski reprezentativac, a njegova supruga se nadovezuje:

– Kada ste supruga sportiste, morate da budete spremni na selidbe i česte promene mesta stanovanja tako da Toni uvek ima moju podršku u svojim poslovnim odlukama, u koje se ne mešam. Nije mi bilo lako kada sam napuštala Španiju jer smo tamo proveli najlepše godine života, a i deca su se navikla na tu sredinu. Budući da je tamošnji sistem školovanja takav da se već s tri godine polazi u prvi razred, naš sedmogodišnji sin Andrej već je dugo školarac dok je trogodišnja Lina više od godinu dana svakodnevno išla u vrtić. Andrej je, takođe, trenirao fudbal koji obožava i želi da nastavi da se bavi tim sportom, tako da sada sve to treba organizovati u nekoj drugoj sredini, što će biti veliki izazov – iskrena je lepa brineta koja nam je otkrila da još nije sigurna da li će se pridružiti suprugu ili će sa decom ostati da živi u Beogradu.

– Verujem da, kada se ljudima u Srbiji pomene Kazahstan, pomisle na to da je reč o zemlji trećeg sveta, ali Astana je prelep i savremen grad izgrađen u 21. veku te nudi odlične pogodnosti za život. Ipak, nama je u ovom trenutku najvažniji interes naše dece. Andrej je pohađao internacionalnu školu, pa u odnosu na to gde budemo našli najbolju ustanovu za nastavak njegovog obrazovanja, tamo ću živeti. Voleli bismo da to bude u Astani kako ne bismo bili razdvojeni od Tonija, ali to zavisi od okolnosti na koje ne možemo da utičemo. U narednih mesec dana donećemo odluku, a čak i ako ostanem sa decom u Beogradu, odlazićemo u Kazahstan što je češće moguće – ističe Dragana.

Mada još nisu sigurni da li će od kraja leta nastaviti da žive zajedno ili će prvi put od kada su se pre devet godina venčali biti na različitim adresama, Dragana i Antonio saglasni su u tome da njihov odlazak iz Španije ne znači i potpuni oproštaj od te zemlje jer u budućnosti planiraju često da joj se vraćaju.

– Način života u toj zemlji mnogo nam se dopada i baš smo se lepo uklopili u tamošnju sredinu, a deca posebno vole tu zemlju. Zbog toga smo sigurni da ovaj odlazak ne znači da smo Španiji rekli “zbogom”, jer imamo u planu da tamo kupimo nekretninu u koju ćemo odlaziti što je češće moguće. Ako će nam Beograd, po završetku karijere mog supruga, biti prva baza, Španija će svakako biti druga – zaključuje supruga jednog od naših najboljih fudbalera.