Simptom koji ne sme da se zanemari: Šta znači ako kašljete posle jela?
01/05/2024
1 dana
Kašalj posle jela može da bude simptom bolesti
Autor: Andrea Netović | 19/04/2024
Recept Marije Šerifović za čokoladnu uskršnju tortu će vas oduševiti
Recept Marije Šerifović za čokoladnu tortu fanovi pop zvezde mogli su videti na Youtubeu.
Ona i njena majka, fok diva Verica Šerifović, u vidu šaljivog video-snimka dale su predlog šta je to čime bismo mogli na Uskrs da se zasladimo, a izbor je pao na mus tortu, na prvi pogled vrlo komplikovanu za pripremu.
Snimajući svaki postupak, majka i ćerka zasmejavale su jedna drugu, uporedo se dopunjavajući da bi naposletku dobile savršenu poslasticu, koja osim što je bila idealnog ukusa i odlično je izgledala.
Verica je insistirala na dekoraciji, dok se novopečena mama sve vreme smeškala, prisećajući se prvih zajedničkih trenutaka u kuhinji kada je baš jedna takva torta završila na podu.
Na samom kraju videa, za sve one koji žele da isprobaju pomenuti slatkiš, u pismenoj formi ostavljen je recept Marije Šerifović za čokoladnu mus tortu, sa svim neophodnim detaljima.
U produžetku su neophodni sastojci i način pripreme koji će vas dovesti do pravog raja za nepca.
Sastojci za koru:
140 g brašna
2 kašike gustina
25 g kakao praha
1 kasičica sode bikarbone
pola kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
110 g šećera
100 g braon šećera
130 g suncokretovog ulja
2 veća jajeta
1 kašičica arome vanile
120 g kisele pavlake
60 g (pola šoljice) espreso kafe
Priprema kore:
Rernu zagrejati na 180 stepeni. Kalup okruglog oblika prečnika 22 cm, pogodan za rernu, oblepiti papirom za pečenje ali samo na dnu. U jednoj činiji pomešati brašno, gustin, kakao-prah, sodu, prašak za pecivo i so. Ostaviti sa strane.
Mikserom izmešati ulje i obe vrste šećera. Smesa će izgledati nalik vlažnom pesku. Potom u trećoj posudi umutiti jaja da budu vazdušasta, pa dodati aromu vanile i kiselu pavlaku.
U posudu postepeno dodavati pomešane šećere sa uljem. Zatim dodati pripremijene suve sastojke. Na kraju 60 g vruće kafe i mutiti do homogene smese. Staviti u pleh za pečenje i peći na 180 stepeni 30-40 minuta.
Nakon pečenja koru prelijte s pola šoljice vruće kafe, a posle par minuta, kada kora upije kafu, premažite je tankim slojem krema. Ostavite u frižideru dok ne napravite mus.
Sastojci za čokoladni mus:
- kesica mlevenog belog želatina
- 450 ml slatke pavlake
- 150 g mlečne čokolade
- prstohvat soli
Priprema musa:
Prelijte želatin iz kesice s dve kašike vode da nabubri. Zagrejte 300 ml slatke pavlake do trenuka kada počne da ključa.
Sklonite sa vatre i dodajte želatin da se rastopi. Nakon toga ubacite u posudu kocke čokolade i malo soli. Dobro izmešajte i ostavite sa strane.
Umutite 150 ml slatke pavlake u posebnoj činiji da dobijete gust šlag. Sipajte postepeno ovaj šlag u pavlaku sa otopljenom čokoladom i mešajte dok se sve ne sjedini.
Prelijte preko kore i ostavite da se stegne u fritideru naredna dva sata.
Sastojci za čokoladni ganaš:
- 150 g čokolade
- 150 ml slatke pavlake
Priprema ganaša:
Zagrejati slatku pavlaku do trenutka pojave prvih mehurića. Čokoladu izlomiti na kockice. Preliti pavlaku preko čokolade i izmešati, a zatim sipati preko ohlađenog musa.
Ostaviti u frižideru bar sat vremena pre dekorisanja.
Sastojci za dekoraciju:
100 g crne cokolade
100 ml slatke pavlake
50-100 g crne čokolade za ukrase
Priprema dekoracije:
Istopiti100 g čololade i 100 ml slatke pavlake, pomešati i ostaviti da se ohladi sat vremena. Ohlađenu masu umutiti u šlag, sipati u špric i dekorisati.
Ostatak čokolade istopiti i na pek papiru napraviti oblike, sačekati da se stegnu pa ukrasiti njima tortu.
Prijatno!
Simptom koji ne sme da se zanemari: Šta znači ako kašljete posle jela?
01/05/2024
1 dana
Kašalj posle jela može da bude simptom bolesti
Tajna koju mnogi ne žele da znate: Ako ovo stavite u cveće, preporodiće se!
27/04/2024
4 dana
Ljuske od jaja mogu da se koriste za ovo
Održana jubilarna 10. Pro-femina, konferencija magazina "Lepota i zdravlje”
27/04/2024
5 dana
U organizaciji magazina „Lepota i zdravlje”, u četvrtak 25. aprila, u Palati umetnosti Madlena u Beogradu, održana je jubilarna 10. konferencija Pro-femina
Goca otputovala u Zemlju izlazećeg sunca! Samo još ovo nije uradila: Japanska medicina je nenadmašna
02/05/2024
17 min
Drugo dete Goca Tržan ne krije da priželjkuje
Preminuo otac Tošeta Proeskog, sestra sve potvrdila: Otišao je u sinovljev zagrljaj
02/05/2024
1h
Preminuo otac Tošeta Proeskog pišu svi portali
02/05/2024
3h
Kriza u braku Anastasije i Gudelja po natalnoj karti preti da bude vrlo ozbiljna
Komentari (0)