03/05/2024
1 dana
Običaji na Veliku subotu kod pravoslavnih vernika zahtevaju odricanje, molitve i spokoj
Autor: Tamara Kovacevic | 04/11/2020
Predivno testo ukusne pinsa pice probudiće sva vaša čula...
Italijanska šefica Veruška Ankonitano otkriva zaboravljeni recept za tradicionalnu pinsu koja je nastala mnogo pre pice. Čak je i u “Eneidi” zapisano da su Rimljani gnječili žitarice kako bi napravili ovalno pecivo na užarenom uglju.
Pinsa, prethodnica pice, ove godine se vraća na svetske menije
Baš kao i pica i pinsa je „izum” siromašnih poljoprivrednika. Koristili su vodu i mešane žitarice: zob, ječam i proso. Nakon što bi razvukli testo u ovalni oblik, samo bi ga posolili i posuli aromatičnim biljem.
Pinsa podseća na fokaču, samo nema karakteristične rupe, a neretko bogati nadev zamenjuje tek malo maslinovog ulja i ruzmarina. Već zaboravljeno jelo oživele su italijanske pinserije u Americi, a gastronomski poznavaoci najavljuju da bi pinsa u 2020. mogla postati veliki hit. Kad se tome doda da testo za pinsu lakše pada na želudac od testa za picu, nema razloga da im ne verujemo, piše CafeBar&Restoran.
10 Best Pizza Pans For Your Kitchen (and the Secrets for the Best Pizza!) 🍕😋
👉https://t.co/Jq9LG7kI79 #italianfood #pizza #pizzalovers @thefoodelle pic.twitter.com/Qju91NJw2Y — Veruska Anconitano (@LaCuochina) June 22, 2020
U nastavku teksta donosimo vam osnovni recept za pinsu iz Rima koji je pripremila Veruška Ankonitano, gastro-stručnjak. Ta Italijanka koja živi i radi u Dablinu putuje po svetu šireći tradicionalnu italijansku kuhinju, a gostovala je na većini vodećih kulinarskih TV programa.
– Ovako se pravi pinsa u Rimu, a vi se po svom ukusu poigrajte sastojcima za nadeve, a možete odraditi i klasik s maslinovim uljem, solju i ruzmarinom – kaže Veruška.
PROČITAJTE: Testo na trpezi: Nećete odoleti pitama bogatog nadeva i punog ukusa
Sastojci za testo:
* 800 g pšeničnog brašna
* 150 g pirinčanog brašna
* 50 g sojinog brašna
* 1/2 kesice suvog kvasca
* 20 g soli
* 10 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
* litar hladne vode.
Priprema:
* Pomešajte sve tri vrste brašna i kvasac.
PROČITAJTE: Dva specijaliteta koja iziskuju malo više truda, ali će u njima uživati sva čula
Gastro savet CafeBar&Restoran
Za nadev možete iskoristiti slaninu ili, još bolje, sušene svinjske obraze (guanciale), a naravno i listiće pršute. Pecite ih u tiganju dok ne postanu hrskavi, a potom ih držite na toplom.
U isti tiganj, na masnoću dodajte pelat, so i prstohvat čilija. Dinstajte na laganoj vatri deset minuta. Premažite pinsu umakom, pa je ispecite, odozgo stavite slaninu ili pršutu i pospite rendanim pekorinom ili parmezanom.
03/05/2024
1 dana
Običaji na Veliku subotu kod pravoslavnih vernika zahtevaju odricanje, molitve i spokoj
Sutra je Veliki petak: Jedna stvar se NIKAKO NE RADI, a ove OBIČAJE svaki vernik treba da ispoštuje
02/05/2024
3 dana
Običaji za Veliki petak su brojni
Simptom koji ne sme da se zanemari: Šta znači ako kašljete posle jela?
01/05/2024
4 dana
Kašalj posle jela može da bude simptom bolesti
Svi čestitaju Dragani Mirković: Prvi put posle 24 godine pevačica ovako proslavlja Uskrs (foto)
05/05/2024
1h
Uskrs u domu Dragane Mirković ove godine je drugačiji
Katja će dobiti i brata i sestru: Kaća Grujić obradovala vestima
04/05/2024
22h
Kaća Grujić drugo dete priželjuje otkako je osetila čari majčinstva
Komentari (0)