Tajna koju mnogi ne žele da znate: Ako ovo stavite u cveće, preporodiće se!
27/04/2024
2 dana
Ljuske od jaja mogu da se koriste za ovo
Autor: Tamara Roksandić | 16/04/2019
Čarolija ukusa na prazničnoj trpezi - 5 odličnih recepata za savršene čokoladne torte za Uskrs!
Vegan čokoladna torta
Sastojci:
150 g smeđeg šećera
75 g gorkog kakaoa u prahu
350 g sojinog mleka (ovsenog, pirinčanog...)
150 g brašna
50 g skrobnog brašna
1/2 praška za pecivo
izrendana korica pomorandže
malo ruma
Priprema
Pomešati kakao prah i šećer da se razbiju grudvice, postepeno dodavati malo po malo mleka. Kada ste dodali mleko, umešati prosejano brašno i prašak za pecivo, koricu pomorandže i rum. Ako vam se čini pregusto, dodajte jos mleka ili vode. Izliti u kalup za pečenje, peći oko 40 minuta na 175°C.
Ovo je osnovni recept kojem se može dodati po želji jos sastojaka, ili se moze preliti istopljenom tamnom čokoladom.
Na sledećim stranama pročitajte recepte za ostale čokoladne poslastice...
Čokoladna torta u 4 boje
Sastojci:
Biskvit:
3 jaja
15o g čokolade
70 g maslaca
4 kašike šećera
1 kašika brašna
Fil:
500 g maskarponea
2 kašike smeđeg šećera
5 dl slatke pavlake
100 g tamne čokolade
100 g mlečne čokolade
100 g bele čokolade
1/2 kesice vanilinog šećera
Priprema:
Čokoladu za biskvit i maslac rastopiti na pari. Smiksati žumanca i šećer, pa u to umešati rastopljenu čokoladu, pa 1 kašiku brašna. Na kraju lagano umešati šam od belanaca).Peći na 160 stepeni celzijusa oko 40 min.
Svaku čokoladu posebno rastopiti na pari, a sa belom rastopiti i pola kesice vanilinog šećera (dodati ga kad se čokolada skoro rastopi i mešati neko vreme). Umešati maskarpone i šećer, pa u to umešati umućen šlag. Podeliti smesu na tri dijela – u jedan dodati rastopljenu tamnu, u jedan rastopljenu mlečnu, a u jedan rastopljenu belu čokoladu. Premazati preko biskvita (prvo tamna, pa mlečna, pa bela).
Čokoladna torta bez jaja i mleka
Sastojci:
Kora:
375 g brašna
350 do 400 g šećera
60 g gorkog kakao praha
2 kašičice soda bikarbone
1 kašičica soli
180 ml ulja
2 kašike belog sirćeta
1 kašika arome vanile
480 ml vrele, ključale vode
Fil:
300 g kokosovog krema (NE MLEKA)
250 g crne čokolade (60-70% kakao mase)
1 kašika kokosovog ulja
1 kašika arome vanile
Kora:
Rernu zagrejati na 180C. Pripremiti 2 okrugla kalupa prečnika 20 cm. Na dno staviti papir za pečenje, a oko kalupa staviti trake za pečenje, prethodno natopljene u vodi. U jednoj posudi pomešati sve suve sastojke: brašno, šećer, kakao, soda bikarbonu i so, a u drugoj sve mokre: ulje, sirće, vanilu i vodu. Zatim, polako ulivati mokru mešavinu u suvu, neprestano mešajući kašikom. Smesa će biti retka, ali se pečenjem pretvori u mek i sočan biskvit.
Smesu jednako raspodeliti u oba kalupa i peći na 180 C, 25 minuta. Uraditi test čačkalicom, kako biste se uverili da je kora pečena.
Kore ohladiti u kalupu 10 minuta, nožem pažljivo odvojiti koru od stranica kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Fil:
Kokosov krem, čokoladu i vanilu zagrejati na laganoj vatri uz neprestano mešanje. Kada se sva čokolada otopi i sjedini sa kokosovim kremom, sloniti sa vatre, umešati kokosovo ulje i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, uz povremeno mešanje. Zatim, fil pokriti prozirnom folijom, tako da folija dodiruje krem, i odložiti u frižider na 4 sata ili preko noći.
Krem izvaditi iz frižidera pola sata pre filovanja, kratko izmešati kašikom ili mikserom. Ukoliko želite i volite slađi krem, dodajte prah šećer. Nafilovati tortu i ukrasiti je po sopstvenoj želji.
Čokoladna brauni torta sa šumskim voćem
Sastojci:
250 g tamne čokolade
250 g maslaca
130 g šećera
4 jaja
70 g brašna
250 grama šumskog voća
Priprema:
Istopite čokoladu na pari i pustite da se ohladi. Dok se čokolada hladi umutite šećer i maslac. U to tokom mućenja dodajte jedno po jedno jaje. Ulijte u smesu otopljenu i ohlađenu čokoladu, u umešano na kraju dodati brašno. Sve dobro umešati.
U kalup prečnika 24 cm izlijte pola smese, na to stavite smrznuto šumsko voće i prekrijte ostatkom smese.
Peći 30 minuta na temperaturi od 180 stepeni celzijusa.
* Torta će vam se možda činiti nepečena, ali treba da ostane sočna.
Tajna koju mnogi ne žele da znate: Ako ovo stavite u cveće, preporodiće se!
27/04/2024
2 dana
Ljuske od jaja mogu da se koriste za ovo
Održana jubilarna 10. Pro-femina, konferencija magazina "Lepota i zdravlje”
27/04/2024
2 dana
U organizaciji magazina „Lepota i zdravlje”, u četvrtak 25. aprila, u Palati umetnosti Madlena u Beogradu, održana je jubilarna 10. konferencija Pro-femina
Iskusite čari odmora u luksuznom resortu - Doživite lepotu Istre
26/04/2024
3 dana
Odmor u luksuznom resortu od sada tokom cele godine
Ko je izgubio opkladu? Evo koliko je to koštalo…
26/04/2024
3 dana
Više od decenije Džordž Kluni je ambasador brenda Nespresso, pionira kafe u kapsulama
Jelena Karleuša raskrinkala Duška Tošića: Situacija je očajna, on već punih pet godina....
29/04/2024
40 min
Brak Jelene Karleuše traje 16 godina
Istina je! Tanja Savić potvrdila najlepše vesti
29/04/2024
3h
Tanja Savić obradovala lepim vestima
Zorica i Kemiš ne daju ćerki i zetu da dišu: Evo šta su im priredili na bračnom putovanju
29/04/2024
4h
Ćerka Zorice i Kemiša udata je za muzičara
Anja Alač prvi put u javnosti NAKON ROĐENJA ĆERKE: Noge vitke, ali šta je sa stomakom? (FOTO)
29/04/2024
7h
Anja Alač nakon porođaja prvi put u javnosti