Celebrity News

Jelena Veljača: Žene su suočene sa ogromnom patrijarhalnom diskriminacijom

26/06/2020

Jelena Veljača: Žene su suočene sa ogromnom patrijarhalnom diskriminacijom

story

 Jelena Veljača (39), hrvatska producentkinja, scenaristkinja, glumica i pokretač inicijative "Spasi me", prilikom gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji otkrila je da je svojevremeno bila svedok seksualnog zlostavljanja na radu.

Dramska umetnica koja se već neko vreme bavi rediteljskim poslom, dok uporedo piše kolumnu o ženskim pitanjima, objasnila je da je kolega na setu činio toksične i perfidne mikroagresije nad saradnicama.

OSUDA MANDŽUKINIH IZJAVA

Kao društvena aktivistkinja i lider pokreta "Spasi me", Jelena je uticala na hrvatsko zakonodavstvo i dovela do promene čak tri zakona u korist žena, stoga nismo mogli a da je ne pitamo kako je reagovala na konsatataciju koleginice Maje Mandžuke da zlostavljaču morate da pokažete zube, ne strah, te da od stava žena zavisi da li će se neko drznuti i neprimereno joj se obratiti.


– Mislim da je to banalni prikaz kompleksne teme psihologije žrtve. Nije važno kako se žrtva ponaša, zlostavljač je uvek jedini odgovoran – rekla je Jelena.

Ona je istakla i da je on ubrzo zbog toga dobio otkaz, ali da joj je bilo žao što ranije nije reagovala.

– I dan-danas mislim da sam to učinila prekasno. Inače, važim za osobu kojoj je inherentna revolucija i uvek o svemu imam mišljenje. Oni koji poput mene imaju medijski prostor trebalo bi o tome više da govore, jer su žene suočene sa ogromnom količinom patrijarhalne diskriminacije – počela je priču Jelena i dodala:

– kazala je Veljača.

Na pitanje koliko je vremena prošlo pre nego što je odlučila da kolegu zlostavljača prijavi i da li godine i zrelost imaju veze s tim, rekla je:

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jelena Veljača (@jelka12) дана 24. Мај 2020. у 5:20 PDT

Pročitajte: Glumica otkrila zbog čega bivši muž nije želeo  da se pojavi sa njom na crvenom tepihu

– Mislim da su godine najnebitniji faktor. Ono što društvo smatra prihvatljivim u nečijem ponašanju, zatim kućno vaspitanje, roditeljski model i zdrav psihološki rast mnogo su važniji. Nikada lično nisam bila meta zlostavljanja, ali smatram da je žrtvama veoma teško da govore o tome i najčešće su opterećene predrasudama okoline. Uvek postoji pitanje kako si se obukla ili šta si učinila da ga isprovociraš... Time što kolega nije odmah dobio otkaz, neko vreme svi smo ignorisanjem tolerisali nasilje. Danas smatram da je neprihvatljivo i na trenutak okrenuti glavu – rekla je ona, a potom nam otkrila da li kao mama devojčice smatra da je udaljavanje s radnog mesta bila dovoljna kazna za neprimereno ponašanje.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jelena Veljača (@jelka12) дана 12. Мај 2020. у 9:42 PDT

– Tada je to bila jedina mogućnost. Što se Lene tiče, smatram da toliko govorim o borbi za prava žena da je ta tema neće zaobići. Dok gleda svoju mamu za govornicom pred pet hiljada ljudi, steći će samopouzdanje i jednog dana imati potpuno prirodan osećaj prava na javni govor. To je važnija poruka nego da joj objašnjavam neke komplikovane termine – zaključila je Veljača.

Komentari (0)

Loading