Celebrity News

Valentina Sampajo je prvi transrodni model na naslovnoj strani ovog magazina! (foto)

Autor: | 13/07/2020

Valentina Sampajo je prvi transrodni model na naslovnoj strani ovog magazina! (foto)

Valentina Sampajo je rođena u Brazilu, zemlji u kojoj transrodne osobe nisu blagonaklono prihvaćene od strane društva.

Ipak, ona nije odustala od želje da postane ono što je čitavim svojim bićem osećala - da postane žena. Manekenka već dugi niz godina podupire trans zajednicu u Brazilu i nada se kako će njeni poduhvati uspeti da osveste ostale i ukažu na probleme s kojima se suočava LGBTIQ zajednica.

Sports Illustrated angažovao je prvu transrodnu manekenku Valentinu Sampajo za svoje popularno izdanje u kupaćim kostimima. Radi se o 23-godišnjoj Brazilki Valentini Sampajo čija je karijera proteklih godina u velikom usponu.

Valentina Sampajo je presrećna zbog prilike koja joj je ukazana, jer  to je mnogo više od naslovne strane:

- Uzbuđena sam i ponosna što sam deo poznatog izdanja s kupaćim kostimima. Tim Sports Illustrated-a stvorio je još jedan broj časopisa koji pomera granice i ujedinjuje multitalentovane, predivne žene na kreativan i dostojanstven način - napisala je manekenka na Instagramu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

I am excited and honored to be part of the iconic Sports Illustrated Swimsuit Issue. The team at SI has created yet another groundbreaking issue by bringing together a diverse set of multitalented, beautiful women in a creative and dignified way. I was born trans in a remote, humble fishing village in northern Brazil. Brazil is a beautiful country, but it also hosts the highest number of violent crimes and murders against the trans community in the world—three times that of the U.S. Being trans usually means facing closed doors to peoples’ hearts and minds. We face snickers, insults, fearful reactions and physical violations just for existing. Our options for growing up in a loving and accepting family, having a fruitful experience at school or finding dignified work are unimaginably limited and challenging. 💜🧡💛❤️💚

Објава коју дели Valentina Sampaio (@valentts) дана 10. Јул 2020. у 5:44 PDT

- Brazil je prelepa zemlja, ali ima jednu od najvećih stopa nasilnih zločina i ubistava protiv trans osoba na svetu. Trans osobama drugi obično zatvaraju vrata svojih srca i umova. Suočavamo se s podsmehom, uvredama, strašnim reakcijama i fizičkom nasilju samo zato što postojimo.

- Naše opcije za odrastanje u ljubavi i prihvatanju, kao i normalno školovanje i pronalazak posla su ograničene i izazovne - objasnila je Sampajo na Instagramu.

U videu koji je snimila za ovaj magazin rekla je da se nada da će transrodnost jednoga dana biti “nevažna” i “nikakva novost”.

- Osećam se snažno i inspirisano za borbu, ne samo za sebe, već za sve ljude koje predstavljam - istakla je.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sports Illustrated Swimsuit (@si_swimsuit) дана 11. Јул 2020. у 3:08 PDT

Inače, Sports Illustrated jedan je od retkih časopisa koji je poznat po svojoj inkluzivnosti, što se najviše može pripisati dugogodišnjoj glavnoj urednici MJ Dej.

Upravo je ona pre četiri godine za naslovnu izabrala plus size model Ešli Grejem, a 2019. naslovnu su krasile Halima Aden, prvo lice pod hidžabom, kao i 46-godišnja Tajra Benks koja je pokazala da nisu samo mladi modeli vredni pažnje.

Dej tvrdi da modele ne bira samo prema izgledu, već i prema njihovom karakteru.

- Naš cilj je da odaberemo nekoga u kome prepoznajemo neke od najinspirativnijih, najzanimljivijih i višedimenzionalnih žena koje se mogu pronaći - rekla je glavna urednica časopisa.

Komentari (0)

Loading