Celebrity News

Preskupo je podizati decu: Jelena Đoković o izazovima majčinstva

Jelena Đoković odgajanje dece smatra velikim životnim izazovom

Preskupo je podizati decu: Jelena Đoković o izazovima majčinstva

Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Jelena Đoković odgajanje dece oduvek ističe kao veliki izazov za roditelje. Kako je i sama na čelu fondacije u čijem je fokusu podrška mališanima, nedavno je tokom gostovanja u jednoj emisiji progovorila o vaspitanju.

- Mi često odgovornost prebacujemo na dete, da mi nešto radimo zbog njega, ali činjenica i ova priča o roditeljstvu je da mi budemo bolji, jer kada smo mi bolji, onda će i drugima oko nas biti bolje.

Pročitajte: Niko nije srećniji od Tare i Stefana - U porodicu Đoković stigao novi član

Samo iz sredine u kojoj su ljudi zdravi i u kojoj su dobri odnosi, može i dete da bude dobro. Onda kada upija energiju nečega što je na silu, opterećeno. U većini domova deca upijaju energiju koja je veliki stres. Često se bavimo stvarima koje nisu bitne, a ne vidimo suštinu - istakla je ona i otkrila koliki je izazov odgajanje dece zapravo.

- Jelena od pre 10 ili 15 godina bi rekla da sve zna. Ipak, kao Jelena sada, koja je roditelj dečaka od deset i devojčice od sedam godina, moram da kažem da su moji roditelji mene podigli najbolje što su znali u vremenu u koje je bilo takvo kakvo jeste i informacijama koje su bile takve kakve jesu. 

Photo by Clive Brunskill Getty Images

 

Mi živimo u jednom potpuno drugom vremenu. Saveti baka i deka da je porodica ključ i da roditelji uvek moraju da nađu vremena da se bave svojom decom je suština i to se prenosi sa kolena na koleno, ali mi smo onda tu dodali tehnologiju i tri posla, jedan roditelj, drugi je na putu. Nisu bake i deke više tu, nemamo više onu mrežu podrške koju smo pre imali kada smo živeli u manjim zajednicama. Sada živimo u velikim gradovima, konstantnim gužvama.

Istakla je supruga Novaka Đokovića i velika iskušenja sa kojima se majke susreću:

- Pogrešno je što stavljam sebe na poslednje mesto, ali to je ta posledica onog ranog razvoja kada majke sebe stavljaju na poslednje mesto. Mi majke imamo toliko uloga, pogotovu kada su deca mala. Da radimo, u ovom modernom društvu ne možeš da ostaneš više ni kod kuće, da samo gajiš decu, jer moraš da doprinosiš, skupo je odgajati decu. Oprostite ako mi ne verujete u ovo kad ja pričam, ali ja sam i te kako svesna kako se živi, jer se bavim tim poslom 

Komentari (0)

Loading