Celebrity News

Sastojci nisu skupi i svi ih imate u kući: Omiljeni kolač Duška Tošića budi najlepše uspomene iz detinjstva

Sastojci nisu skupi i svi ih imate u kući: Omiljeni kolač Duška Tošića budi najlepše uspomene iz detinjstva

Antonio Ahel/ATAImages

Duško Tošić danas uživa u luksuznom životu, ali nikada nije zaboravio svoje korene i detinjstvo u rodnom Orlovatu, selu nadomak Zrenjanina.

Upravo tamo i dalje živi njegova majka Nikoleta, koja ga uvek dočeka s mirisima domaće kuhinje i omiljenim specijalitetima koji ga vraćaju u bezbrižne dane. Među brojnim vojvođanskim đakonijama posebno mesto zauzima čuvena štrudla, kolač koji za Duška ima posebnu vrednost jer ga podseća na porodicu, ljubav i toplinu doma.

Pročitajte: Raj za majku Nikoletu: Duško Tošić renovirao kuću u Orlovatu, a kad vidite dvorište pamet će vam stati 

Iako danas živi na relaciji Beograd–svetske metropole, Duško svaku priliku koristi da poseti Orlovat i uživa u majčinim jelima. Njegove ćerke, Atina i Nika, takođe vole da posete baku i uživaju u njenim jelima, a posebno se raduju ovaj tradicionalnoj poslastici, pa se štrudla često nađe na porodičnoj trpezi.

Instagram

 

Vojvođanska štrudla zahteva malo više truda za pripremu, ali njen miris i ukus osvajaju već pri prvom zalogaju.

Sastojci:

• 20 g svežeg kvasca

• malo mleka
• 1 kašika brašna (za kvasac)
• prstohvat soli
• 100 g šećera
• 500 ml mleka
• 4 žumanca
• 125 g putera
• oko 1 kg brašna
• fil po želji – mleveni mak ili orasi kuvani sa šećerom i mlekom

Shutterstock/PhotoIris2021

 

Priprema:

U maloj posudi razmutite kvasac sa malo mleka, brašna i soli, pa ostavite da nadođe. Umutite polovinu putera sa šećerom i žumancima, dodajte nadošli kvasac i preostalo mleko, a zatim postepeno umešajte brašno dok ne dobijete mekano testo.

Dobro ga umesite i ostavite da naraste oko 90 minuta. Kada testo nadođe, podelite ga na četiri lopte, svaku razvucite u pravougaonik, premažite rastopljenim puterom i nanesite fil od maka ili oraha.

Uvijte štrudle, premažite ih umućenim belancima i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30 minuta, dok ne dobiju zlatnu koricu i ne zamirišu na detinjstvo.

Komentari (0)

Loading