Celebrity News

Vilijam i Kejt nikada neće živeti u Bakingemskoj palati, evo i zbog čega

Autor: | 20/09/2017

Vilijam i Kejt nikada neće živeti u Bakingemskoj palati, evo i zbog čega

Sve su glasnija nagađanja da su kraljica Elizabeta i njen suprug, princ Filip poslednji službeni stanovnici Bakingemske palate u Londonu. Ovo velelepno zdanje iz 1703. već je vekovima dom britanskih monarha, tačnije od kada na vlast dolazi kraljica Viktorija 1837. godine.

Iako se o ovoj temi u javnosti nerado govori, sve realne činjenice navode na to da život članova kraljevske porodice u luksuznoj palati, koja ima čak 775 soba, prestaje nakon smrti kraljice Elizabete.

A post shared by Ray Betts (@ray_betts) on Sep 20, 2017 at 6:12am PDT

Baš kao što se moglo videti u prvoj sezoni popularne TV serije "The Crown", kraljica Elizabeta nije bila oduševljena životom u palati, već je iskreno žudela za privatnim porodičnim domom u rezidenciji Klarens Haus.

Iako gomila turista već godinama dolazi u London s namerom da poseti upravo ovu zgradu, pogotovo tokom letnjih meseci, kada je u nju dozvoljen i ulaz, izgleda da osobama koje žive u njoj ona ne pruža osećaj doma.

Hladni, beskonačni hodnici, puste sobe i saloni deluju zapravo depresivno i ne pružaju toplinu kakvu omogućuje neka manja i skromnija palata.

Osim toga, kako prenosi The Sunday Times, princ Čarls, koji je sledeći na redu za presto, takođe ne namerava da se preseli u kraljevsku rezidenciju, već želi da nastavi da živi sa svojom suprugom, vojvotkinjom Kamilom u Klarens Hausu, palati nedaleko od Bakingemske.

- Znam da Čarls nije ljubitelj "Velike kuće" (kako je popularno nazivaju). Ne vidi to kao održivu kuću za budućnost i kuću koja je primerena modernijem vremenu. Oseća da njeno održavanje, kako iz perspektive troškova, tako i zbog zaštite okoline, nije održivo - izjavio je izvor blizak princu.

Naime, prema poslednjim procenama, palata zahteva neke prepravke i radove, a sve to koštalo bi oko 337 miliona funti. Zato mlađi i razumniji članovi kraljevske porodice na umu imaju isplativiju ideju.

A post shared by Adrien (@calabresino) on Sep 20, 2017 at 6:22am PDT

Žele slavnu palatu da pretvore u turističku atrakciju nalik muzeju ili pak da postave izložbu u čast kraljici Elizabeti.

- To se čini potpuno razumljivo i komercijalno savršeno smisleno, pogotovo jer bi se zaradom od ulaznica sigurno pokrio trošak održavanja palate u budućim vremenima - dodaje u nastavku neimenovani izvor za Vogue.

S ocem se izgleda slaže i princ Vilijam, koji trenutno sa svojom trudnom suprugom, vojvotkinjom Kejt Midlton i dvoje dece, četvorogodišnjim princem Džordžom i dve godine mlađom princezom Šarlot, živi u Kensingtonskoj palati, koja se nalazi u centru britanske metropole.